1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σπανακόπιτα νοστιμότατη νηστίσιμη | Συνταγές


[*]

Μια νηστίσιμη σπανακόπιτα με πλούσια γέμιση και εξαιρετική γεύση με τραγανό φύλλο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αρτήσιμες σπανακόπιτες. Μια συνταγή για μια υγιεινή και λαχταριστή σπανακόπιτα, που με τη γεύση και τα αρώματά της θα επαναφέρει μνήμες μιας και θα θυμηθούμε τη σπανακόπιτα της γιαγιάς! Δοκιμάστε τη! 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ​
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι ​
  • 1 μεγάλο ξερό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο​ 
  • 1 μεγάλο πράσο, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα​
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο​
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 5-6 κ.σ. τραχανά
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα​
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε το σπανάκι από τα κοτσάνια (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τα φύλλα) και το πλένετε καλά. Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ζεματάτε το σπανάκι για 1-2 λ και αμέσως μετά το κρυώνετε σε νερό με πάγο.
  2. Το μεταφέρετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει τα υγρά του πιέζοντάς το με τα χέρια σας. Μετά το μεταφέρετε σε μεγάλη καθαρή πετσέτα τυλίγετε τη πετσέτα και στραγγίζετε το σπανάκι τελείως στρίβοντας τη πετσέτα και στρίβοντάς τη για να φύγει όλο το νερό του. Μετά ψιλοκόβετε κάθετα το σπανάκι με ένα κοφτερό μαχαίρι. [*]
  3. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις καυκαλίθρες, τον άνηθο, τις 2 κ.σ. αλεύρι, τις 5-6 κ.σ. τραχανά, αλάτι, πιπέρι και ½ φλ. ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
  4. Λαδώνετε ένα ταψί 35×50 εκ. και στρώνετε στη βάση του τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα με πινέλο. Τα πρώτα 4 φύλλα τα τοποθετείτε έτσι ώστε λίγο περισσότερο από το μισό φύλλο να είναι μέσα στο ταψί και το υπόλοιπο από έξω ώστε να το γυρίσετε μετά προς τα μέσα και να σκεπάσει καλά την γέμιση.
  5. Αδειάζετε όλο το μείγμα από το σπανάκι πάνω στα φύλλα βάσης, το απλώνετε ομοιόμορφα και μετά γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και σκεπάζετε το μείγμα. Συνεχίζετε στρώνοντας από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα πάλι λαδωμένα ένα ένα γυρίζοντας τα φύλλα που προξέχουν προς τα κάτω στη βάση του ταψιού περιμετρικά.
  6. Πασπαλίζετε την πίτα σας με λίγο κρύο νερό, την κόβετε σε κομμάτια/μερίδες και την ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό μελί χρώμα το φύλλο και γίνει τραγανό. Καλή σας απόλαυση.

[*] Tip: Μπορείτε αντί να ζεματήσετε το σπανάκι, να το ψιλοκόψετε, να το αλατίσετε με χοντρό αλάτι και να το ανακατέψετε στύβοντάς το να βγάλει τα πολλά υγρά του. Το ζεμάτισμα που προτείνουμε είναι για να κρατήσει ωραίο χρώμα αρχικά αλλά και γιατί αν το αλατίσετε πρώτα και το στύψετε για να βγάλει τα υγρά του δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε τη ποσότητα αλάτι. Έτσι με το ζεμάτισμα είστε πιο σίγουροι γιατί μετά το στραγγίζετε και κατόπιν αλατίζετε. Αν είστε όμως εξοικειωμένοι με την ποσότητα του αλατιού μπορείτε να αποφύγετε την διαδικασία ζεματίσματος. 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σπανακόπιτα νοστιμότατη νηστίσιμη

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα