1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σοφρίτο Κερκυραϊκό με υπέροχο πουρέ | Συνταγές


Σοφρίτο… ένα εξαιρετικό πεντανόστιμο πιάτο, ίσως το πιο κλασικό παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτομαζί με το μπουρδέτο και τη παστιτσάδα. Ένα αρχικά απλοϊκό φαγητό που το τελικό γευστικό του αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη μιας και θα σας εντυπωσιάσει με τη νοστιμιά του. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για ένα τέλειο σοφρίτο και έναν πουρέ που θα σας μείνει αξέχαστος για τη βελούδινη υφή του και την απαράμιλη γεύση του.  

Υλικά συνταγής

  • Για το σοφρίτο:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (νουά ή στρογγυλό) κομμένο σε λεπτές φέτες των 0,5 εκ. 
  • 180 ml λευκό κρασί
  • 90 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο βοδινού διαλυμένο σε 350 ml ζεστό νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι πιπέρι 
  • Για το πουρέ πατάτας:
  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 125 γρ. βούτυρο κατά προτίμηση φρέσκο αγελαδινό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 60 ml κρέμα γάλακτος ζεστή
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το σοφρίτο: Βγάζετε κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το ταμπονάρετε καλά με χαρτί κουζίνας να “στεγνώσει”.  Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο. Αλατοπιπερώνετε τις φέτες κρέατος και από τις δύο πλευρές και μετά τις αλευρώνετε, καλύπτοντάς τες καλά με το αλεύρι και από τις 2 πλευρές.
  2. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα και αφού τινάξετε τις φέτες κρέατος να φύγει το περίσσιο αλεύρι, τις τηγανίζετε σταδιακά, λίγες τη φορά, για 3 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να κάνουν κρούστα και πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τις βγάζετε με μια λαβίδα από τη κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε μπολ.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή ρίχνετε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 1/2 λ. Ρίχνετε το ξύδι πρώτα και μετά το κρασί (σε αυτή τη φάση απομακρυνθείτε για 1/2 λ από το τηγάνι γιατί οι ατμοί που θα βγουν θα σας “πνίξουν”).
  4. Ξαναβάζετε τις φέτες κρέατος στη κατσαρόλα και τις στρώνετε τη μια δίπλα και πάνω στην άλλη. Προσθέτετε το ζεστό ζωμό βοδινού ο οποίος πρέπει να σκεπάζει τις στρώσεις κρέατος. Αν όχι προσθέτετε λίγο ακόμα καυτό νερό. Μειώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας σας για 50 λ ανακινώντας τη κατσαρόλα ανά 15 λ και ελέγχοντας αν απαιτείται επιπλέον ζεστό νερό.
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 25-30 λ επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και έχετε μια σχετικά πηχτή σάλτσα. Αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά, το αφήνετε για 20-25 λ να “σταθεί” και μετά το σερβίρετε. (Αν έχει μείνει αρκετός ζωμός μπορείτε να τον πήξετε με λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό). 
  6. Για το πουρέ πατάτας: Καθαρίζετε με ένα σφουγγαράκι πολύ καλά τις φλούδες από τις πατάτες σας και τις βάζετε, μαζί με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, το οποίο να τις σκεπάζει. Ανάβετε το μάτι στη πιο υψηλή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση το νερό, μειώνετε ελαφρώς τη φωτιά σε υψηλή προς μέτρια και βράζετε τις πατάτες σας για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  7. Τις στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και όσο ακόμα είναι καυτές (πιάστε τες με γάντι) αφαιρείτε τη φλούδα τους με ένα μαχαίρι. Τις πολτοποιείτε με το μύλο για πουρέ ή το ειδικό εργαλείο με τις τρύπες (όχι στο μπλέντερ).
  8.  Πριν αρχίσετε να πολτοποιείτε τις πατάτες, ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα που βράσατε τις πατάτες το βούτυρο και το αφήνετε να λιώνει στη ελάχιστη θερμοκρασία. Προσθέτετε το πολτοποιημένο πουρέ στο λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε ρίχνετε αλάτι πιπέρι και τη ζεστή κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Δοκιμάζετε το αλάτι, διορθώνετε και σερβίρετε το πουρέ σας με το σοφρίτο, τη σάλτσα του και προαιρετικά με καροτάκια baby. 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοφρίτο Κερκυραϊκό με υπέροχο πουρέ

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα