1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σοκολατένια λάβα | Συνταγές – Sintayes.gr


[*]

Σοκολατένια λάβα…ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Μια απλή και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλύκισμα κάτι ανάμεσα σε κέικ όπως φαίνεται εξωτερικά και σε ρευστό σουφλέ όταν βυθίσεις το κουτάλι σου στο κέντρο του “τρέχει” σαν λάβα ρευστή σοκολάτα. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 90 γρ. βούτυρο (προτιμήστε light για λιγότερες θερμίδες) + 10 γρ. επιπλέον για να αλείψετε τα φορμάκια
  • 90 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλ. τσαγιού (75 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική [*]
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 φλ. τσαγιού (35 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + επιπλέον για πασπάλισμα για τα φορμάκια
  • 2 μέτρια αυγά 
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
  • φρέσκα φρούτα εποχής επιλογής σας (σμέουρα, φράουλες, μπανάνα κ.λ.π.) για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε πολύ καλά 4 ατομικά σκεύη (πυρίμαχα ή μιας χρήσεως) για σουφλέ, χωρητικότητας 125ml (½ φλ.). Τα τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. 
  2. Λιώνετε το βούτυρο μαζί με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε μια κατσαρολίτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει.
  3. Εν τω μεταξύ, ρίχνετε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λ επιπλέον.
  4. Αφήνετε το μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω στο μείγμα και το ενσωματώνετε πλήρως ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ. 
  5. Γεμίζετε με το μείγμα ισομερώς τα βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια κατά τα 2/3, τα τοποθετείτε πάνω σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λ ή μέχρι να ψηθούν περιμετρικά αλλά στο κέντρο να είναι ρευστά. (Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο σας).
  6. Τα βγάζετε από το φούρνο τα αφήνετε 1 λ μέσα στα φορμάκια να “σταθούν” και μετά τα ξεφορμάρετε. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και τα συνοδεύετε με φρούτο εποχής. Σημείωση: Για να τα ξεφορμάρετε εύκολα “περάστε” ένα μαχαίρι περιμετρικά του σκεύους ανάμεσα στο κέικ και και τα τοιχώματα του σκεύους. 

[*] Για το τέλειο αποτέλεσμα η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι η “super fine” δηλ. ψιλή κρυσταλλική (caster sugar). Αν δεν βρείτε βάζετε τη κανονική κρυσταλλική ζάχαρη που έχετε στο μούλτι και τη χτυπάτε για λίγο απλά να λεπτύνει ελαφρώς και να έχετε μια ζάχαρη πάχους ανάμεσα σε κρυσταλλική και άχνη. 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σοκολατένια λάβα

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα