1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σε ποιες ειδικότητες μπορεί να απευθυνθεί ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η δυσκολία στην επίτευξη ή τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία. Η ΣΔ αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα των ανδρών, ακόμη και όταν πρόκειται για νέους και υγιείς. Τα περιστασιακά στυτικά προβλήματα συνήθως δεν είναι ανησυχητικά. Ωστόσο, η συχνή ή επιδεινούμενη ΣΔ μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας που απαιτεί θεραπεία.

Τα άτομα που εμφανίζουν ΣΔ συχνά απευθύνονται στον οικογενειακό  τους γιατρό, τον οποίο επισκέπτονται συχνά κι εμπιστεύονται. Ο οικογενειακός ιατρός αφού ανατρέξει και ενημερώσει το ιστορικό του ασθενή θα ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματα του ατόμου. Η λήψη καλού ιστορικού έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος ή διαβήτη, καθώς αυτά τα νοσήματα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ΣΔ. Ο οικογενειακός ιατρός ενδέχεται να προχωρήσει σε εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν η ΣΔ οφείλεται ή όχι σε μια υποκείμενη νόσο.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνολικής του εξέτασης  ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να παραπέμψει τον αδρά σε έναν ή περισσότερους ειδικούς. Αυτοί είναι:

 

Ουρολόγος

Ο ουρολόγος είναι γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων και ανησυχιών των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουρολόγοι είναι η ΣΔ, η πρόωρη εκσπερμάτιση και τα προβλήματα του προστάτη.

Ο οικογενειακός ιατρός οφείλει να παραπέμψει σε ουρολόγο εάν η τρέχουσα θεραπεία για τη ΣΔ δεν λειτουργεί, εάν υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ουροποιητικό ή το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς κι εάν ο άνδρας έχει χρόνιο ουροποιητικό ή αναπαραγωγικό πρόβλημα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

 

Καρδιολόγος

Οι καρδιακές παθήσεις και η ΣΔ έχουν πολλούς κοινούς  παράγοντες κινδύνου. Εξαιτίας αυτού η ΣΔ μπορεί μερικές φορές να παίξει τον ρόλο προειδοποιητικής ένδειξης για ένα υποκείμενο ζήτημα με την καρδιά. Καρδιακά και καρδιαγγειακά προβλήματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

Ο καρδιολόγος είναι γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ο οικογενειακός ιατρός θα παραπέμψει τον άνδρα σε καρδιολόγο εάν :

• Έχει προϋπάρχουσα καρδιακή ή καρδιαγγειακή νόσο.

• Διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ή καρδιαγγειακής νόσου.

• Έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ή καρδιαγγειακής νόσου.

• Δεν μπορεί ούτε ο ουρολόγος να διαγνώσει άλλη αιτία της ΣΔ.

 

Ενδοκρινολόγος

Ο ενδοκρινολόγος είναι γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία ορμονικών παθήσεων. Μπορεί να αντιμετωπίσει ανισορροπίες στην τεστοστερόνη ή τα οιστρογόνα, καθώς και καταστάσεις όπως ο διαβήτης.

Ένα ραντεβού με έναν ενδοκρινολόγο συνήθως περιλαμβάνει τον εργαστηριακό έλεγχο,  την απάντηση σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη λήψη  σεξουαλικού ιστορικού. Ανάλογα με την αιτία της ΣΔ, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

• αλλαγές στον τρόπο ζωής, για τη διαχείριση του διαβήτη,

• φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη,

• ενέσεις ορμονών, για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η χαμηλή τεστοστερόνη.

Επαγγελματίας ψυχικής υγείας

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας που ενδέχεται να προκαλούν ΣΔ ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες που προκύπτουν ως συνέπεια της ΣΔ.

Οι ακόλουθες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί μερικές φορές να είναι η κύρια αιτία της ΣΔ:

• Άγχος

• Κατάθλιψη

• Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Ένας ψυχοθεραπευτής ή ψυχίατρος μπορεί να προτείνει τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας με θεραπεία λόγου, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο.

 

Κατά την επίσκεψη του στον ειδικό ο άνδρας πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί να παρέχει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο γιατρός να είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία της ΣΔ. Ο ειδικός  σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό να θέσει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Πότε ξεκίνησε η ΣΔ;

• Υπάρχει κάτι που ίσως την πυροδοτεί;

• Η εμφάνισή  της είναι περιστασιακή ή σταθερή;

• Εμφανίζεται  πριν ή κατά τη διάρκεια του σεξ;

• Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για την επίτευξη στύσης;

• Επιτυγχάνεται η εκσπερμάτιση ή ο οργασμός κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ή τον αυνανισμό;

• Παρατηρείται  άγχος ή άλλα συναισθήματα κατά την προσπάθεια επίτευξης  στύσης;

• Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα. 

 

www.andrologia.gr 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα