1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σεξουαλική επικοινωνία και σεξουαλική ικανοποίηση



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 21:42

Η σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σεξουαλική ικανοποίηση νέων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που ανέλυσε την επίδραση τόσο της σεξουαλικής επικοινωνίας όσο και της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας  στη σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από τη σχέση. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 126 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας 18-30 ετών με μέση ηλικία τα 23 έτη. Η μέση διάρκεια της σχέσης ήταν 1.9 χρόνια. Οι σύντροφοι είτε έμεναν μαζί είτε περνούσαν μαζί 4 νύχτες την εβδομάδα. Όλοι ήταν υγιείς και στη συντριπτική τους πλειοψηφία λευκοί.  

Τα ζευγάρια συμπλήρωσαν έναν αριθμό ερωτηματολογίων σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, το σεξουαλικό τους ιστορικό, τη σεξουαλική τους επικοινωνία, τη σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από τη σχέση. Οι σύντροφοι έδιναν τις απαντήσεις τους σε ξεχωριστά δωμάτια. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και η σεξουαλική επικοινωνία ήταν προγνωστικοί παράγοντες της σεξουαλικής ικανοποίησης, αλλά μόνο η επικοινωνία μπορούσε να προβλέψει την ικανοποίηση από τη σχέση. 

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με αυτά προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι η συχνότητα των επαφών είναι λιγότερο σημαντική για την ικανοποίηση από τη σχέση σε σύγκριση με άλλους μη σεξουαλικούς παράγοντες και κυρίως με διαδικασίες θετικής επεξεργασίας της διαπροσωπικής επαφής, όπως η διασφάλιση ενός ζεστού κλίματος και η ανάπτυξη συναισθηματικής οικειότητας. Τα νέα αυτά ευρήματα αναδεικνύουν τη θετική επίδραση της επικοινωνίας τους ζευγαριού στη διαπροσωπική επαφή. Οι κλινικοί μάλιστα σκέφτονται να εμπλουτίσουν τα πρωτόκολλα της θεραπείας ζεύγους με τη σεξουαλική επικοινωνία. 

Οι ερευνητές αναγνώρισαν επίσης κάποιους περιορισμούς της μελέτης όπως είναι η χρήση δεδομένων που προήρθαν από αυτοαναφορές καθώς και το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό εάν κάποιος σύντροφος αντιμετώπιζε σεξουαλικές δυσκολίες. Η επικοινωνία των δύο συντρόφων ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετική σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μια σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι μελλοντικές μελέτες λοιπόν είναι σημαντικό να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού.

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 22:10



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα