1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σεξουαλική δραστηριότητα και κοινωνικές αποστάσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ενήλικες κάνουν σεξ λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην συνολική υγεία του ατόμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το Journal of Sexual Medicine την 14η Μαΐου.

Πάνω από 4.6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με COVID-19 μέχρι τις 17 Μαΐου σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Περιστατικά έχουν ανευρεθεί σε 216 διαφορετικές χώρες και έχουν καταγραφεί 312.000 θάνατοι. 

Οι αρχές σε πολλές χώρες έχουν θεσμοθετήσει μέτρα κοινωνικής απόστασης για να μειωθεί η διασπορά του COVID-19, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδίδει την ακόλουθη οδηγία στις 23 Μαρτίου 2020:

«Όλοι πρέπει να παραμείνουν σπίτι για να βοηθήσουν στην ελάττωση της διασποράς του κορωνοιού. Θα πρέπει να βγαίνετε από το σπίτι για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς όπως οι ακόλουθοι:

   – Αγορά βασικών αγαθών όπως φαγητό και φάρμακα, οι οποίες έξοδοι πρέπει να γίνονται όσο πιο σπάνια γίνεται.

    -Μια μορφή σωματικής εξάσκησης την ημέρα όπως τρέξιμο, περπάτημα ή ποδήλατο – κατά μόνας η με άτομα τα οποία συγκατοικείτε.

    -Οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη, συμπεριλαμβανόμενης της δωρεάς αίματος, την αποφυγή κινδύνου βλάβης ή τραυματισμού ή την παροχή φροντίδας σε ευάλωτο άτομο.

    -Μετακίνηση για εργασιακούς λόγους μόνο σε περιπτώσεις που η εργασία από το σπίτι είναι παντελώς αδύνατη.»

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της απομόνωσης και της κοινωνικής απόστασης στην υγεία των ανθρώπων. Παρόμοια μέτρα «μπορεί να προκαλέσουν άγχος, στρες, θυμό, ταραχή και κατάθλιψη» όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Εν τω μεταξύ η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία ενώ η αδράνεια συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, τα ψυχικά νοσήματα και τα προβλήματα στην κύστη και τα έντερα.

Μέχρι ποιου σημείου όμως επηρέασε η κοινωνική απόσταση την σεξουαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Στις 17 Μαρτίου 2020 οι ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια επισκόπηση 868 ενηλίκων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 22% όλων των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ των ηλικιών 25 – 34.

Το ερώτημα της έρευνας ήταν «Μετά τα μέτρα απομόνωσης/κοινωνικής απόστασης πόσες φορές έχετε προβεί σε σεξουαλική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση;» (Η σεξουαλική δραστηριότητα ορίστηκε σαν «συνουσία, αυνανισμός, ερωτικά χάδια ή στοματικό σεξ»).

Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων απάντησε ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πιο συχνή στους νεότερους άνδρες και σε όσους ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν. Ο τύπος της εργασίας, το ετήσιο εισόδημα και η κατανάλωση αλκοόλ επίσης συνδέθηκαν με μεγαλύτερη πιθανότητα σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι απαντήσεις έδειξαν μέσο όρο 1.75 σεξουαλικές δράσεις την εβδομάδα. Ο μέσος όρος για τους άνδρες ήταν 3.23 σε σύγκριση με 0.88 για τις γυναίκες.

Σχεδόν το 1/3 των συμμετεχόντων που εξασκούσαν κοινωνική απόσταση για 0-5 μέρες, έκαναν σεξ. Για όσους βρίσκονταν σε απομόνωση για 11 μέρες ή περισσότερο το ποσοστό ήταν 47%.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύουν κατάλληλα τους ασθενείς τους: «Παρεμβάσεις που να προωθούν την σεξουαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της πανδημίας μπορούν να μετριάσουν κάποιες από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την απομόνωσή. Τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα σε όσους δείχνουν χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας».

Πηγή: andrologia.gr 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα