1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο | Συνταγές


Πεντανόστιμες σαρδέλες με ρίγανη, κρεμμυδάκι και σκόρδο στο φούρνο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή, για ένα υγιεινό και νοστιμότατο πιάτο για το οικογενειακό καθημερινό τραπέζι. Η σαρδέλα αποτελεί μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας εφ” όσον αν και είναι ένα λιπαρό ψάρι μικρού μεγέθους, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα (2,3mg/100gr), τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και των μεμβρανών των κυττάρων.

Άλλωστε η σαρδέλα ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι ήδη από την εποχή του Ναπολέοντος, και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε. Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι νόστιμη και είναι ίσως η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στο λεπτό του τρίφτη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφη 
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλου λεμονιού το χυμό 
  • 2 σφηνάκια ούζο ή τσίπουρο (αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε το με λευκό κρασί) 
  • 2-3 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • αλάτι, φροσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν δεν έχει καθαρίσει ο ιχθυοπώλης τις σαρδέλες σας τις καθαρίζετε εσείς ως εξής: Τις τοποθετείτε, μια τη φορά, σε ένα σταθερό σημείο ή σε δίσκο κοπής και αφαιρείτε πρώτα το κεφάλι. Αφαιρείτε τα λέπια και μετά ακουμπάτε τη κάθε σαρδέλα στην ράχη της και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη κοιλιά της και αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά τραβώντας τη προσεκτικά, με τη μια, προς το μέρος του κομμένου κεφαλιού, αφήνοντας την ουρά ως έχει.
  2. Εναλλακτικά, αν σας δυσκολεύει αυτή η διαδικασία, βγάζετε τα μόνο τα εντόσθια και αφήνετε τη ραχοκοκαλιά. Στη συνέχεια τις πλένετε πολύ καλά και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ. Τρίβετε στο τρίφτη το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη ντομάτα και τα ρίχνετε όλα στη βάση ενός μέτριου ταψιού. Τα ανακατεύετε καλά, τα απλώνετε στη βάση του ταψιού και από πάνω βάζετε τις σαρδέλες.
  3. Στη συνέχεια τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ούζο ή τσίπουρο (ή κρασί), πασπαλίζετε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και με τα χέρια σας τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί για να καλυφθούν οι σαρδέλες με όλα τα υλικά.
  4. Μετά τα απλώνετε ομοιόμορφα τις σαρδέλες στο ταψί φροντίζοντας να μην είναι η μια πάνω στην άλλη αλλά με την σειρά, η μια δίπλα στην άλλη, για να ψηθούν καλά στο φούρνο. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω, φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι το φαγητό σας μείνει με το λαδάκι του. 
  5. Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας και το σερβίρετε ζεστό Το συνοδεύετε με φρέσκο ζεστό ψωμί, με μια μεγάλη σαλάτα με πράσινα βραστά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μπρόκολο, χόρτα εποχής και χωριάτικη σαλάτα. Καλή σας όρεξη!!!

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα