1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σαμσάδες ο Σμυρνέικος μπακλαβάς | Συνταγές


[*][*]

Σαμσάδες! Ένα παραδοσιακό γλυκό που παλιότερα μαζί με το μπακλαβά ήταν τα καλύτερα γλυκά των Χριστουγέννων. Ένα γλυκό που σίγουρα δεν ξεχνιέται… Εδώ, σας δίνουμε μια Σμυρνέικη συνταγή για Σαμσάδες, όπως τον έφτιαχναν οι παλιές Σμυρνιές και εξακολουθούν και σήμερα να τον φτιάχνουν οι νεώτερες. Δοκιμάστε τον!!! 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (λεπτό φύλλο για γλυκά)
  • 1 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο (αγελάδος ή αιγοπρόβειο) για άλειμμα φύλλων και ταψιού
  • Για τη γέμιση:
  • 1/2 κιλό σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1/2 κιλό καρύδια, θρυμματισμένο σε μέτρια κομματάκια
  • 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κοφτή κ.σ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 6 φρυγανιές θρυμματισμένες στο multi σε σκόνη
  • Για το σιρόπι:
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Καβουρδίζετε ελαφρώς το σουσάμι. Μόλις κρυώσει καλά το βάζετε στο multi και το θρυμματίζετε σχεδόν σε σκόνη και το μεταφέρετε σε μέτριο μπολ. Θρυμματίζετε σε σκόνη τις φρυγανιές στο multi, χοντρο-θρυμματίζετε και τα καρύδια και τα μεταφέρετε όλα στο μπολ με το σουσάμι. Προσθέτετε στο μπολ τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρίφαλο και τα ανακατεύετε πολύ καλά. 
  2. Για τη συναρμολόγηση: Βουτυρώνετε ένα μεγάλο πυρέξ 22×35 εκ. περίπου. Κρατάτε στην άκρη 3 φύλλα για την επιφάνεια. Στρώνετε καλά στη βάση του 3 φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα και από πάνω πασπαλίζετε γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Πάνω από τη γέμιση στρώνετε 1 φύλλο το αλείφετε ή ραντίζετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με γέμιση.
  3. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις 1 φύλλο – πασπάλισμα γέμισης μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Τέλος στρώνετε στην επιφάνεια τα 3 φύλλα που κρατήσατε βουτυρωμένα ένα ένα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και χαράζετε το μπακλαβά με το κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια επιλογής σας. 
  4. Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς για 1:20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά μέχρι μέσα. Aν δεν ψηθεί καλά, δεν θα μείνει τραγανός. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί ανασηκώστε με ένα πιρούνι μια γωνία του γλυκού σας. Αν έχουν ροδοκοκκινίσει καλά όλα τα φύλλα είναι έτοιμο και το αφαιρείτε από το φούρνο. 
  5. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ λίγη ώρα πριν βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση. Σταματάτε το ανακάτεμα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και το αφήνετε να βράσει για 4-5 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και περιχύνετε με το καυτό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, το καυτό μπακλαβά Μην ανησυχήσετε αν αφρίσει. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και ρουφήξει καλά όλο το σιρόπι του. 

[*]  Πως θα καβουρδίσετε το σουσάμι: Απλώνετε το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λιπαντική ουσία, σε μέτρια θερμοκρασία, και το καβουρδίζετε ανακατεύοντάς το, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και βγάλει το άρωμά του. Εναλλακτικά, το απλώνετε σε ταψάκι, και πάλι χωρίς λιπαντική ουσία, και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να καβουρδιστεί και να βγάλει το άρωμά του. Φροντίστε να μη το παραψήσετε και καεί, διότι θα πικρίσει.

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σαμσάδες ο Σμυρνέικος μπακλαβάς

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα