1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Σίγουρα παίρνετε λάθος το οποιοδήποτε χάπι: Πρέπει να ξαπλώνετε στην δεξιά σας πλευρά λένε ερευνητές!


Όταν έχετε πονοκέφαλο και παίρνετε κάποιο αναλγητικό, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τη θέση του σώματός σας όταν παίρνετε το χάπι.

Αλλά μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπιστώνει ότι η στάση σας μπορεί να παίξει μεγάλη διαφορά στο πόσο γρήγορα ο οργανισμός απορροφά το φάρμακο. Η λανθασμένη στάση μπορεί να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα διασπάται και απορροφάται το φάρμακο: έως και μία ώρα!

Τα ευρήματα βασίζονται σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο μοντέλο που προσομοιώνει τη μηχανική της διάλυσης του φαρμάκου σε ένα ανθρώπινο στομάχι.

“Ήμασταν πολύ έκπληκτοι που η στάση του σώματος είχε τόσο τεράστια επίδραση στον ρυθμό διάλυσης ενός χαπιού”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Rajat Mittal, μηχανικός στο Johns Hopkins και ειδικός στη δυναμική των ρευστών. “Ποτέ δεν σκέφτηκα αν το έκανα σωστά ή λάθος, αλλά τώρα σίγουρα θα το σκέφτομαι κάθε φορά που παίρνω ένα χάπι”!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Physics of Fluids.

χάπι

Τα χάπια που λαμβάνονται ενώ ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά καταλήγουν πιο κοντά στο χαμηλότερο μέρος του στομάχου, όπου το περιεχόμενο του χαπιού διαλύεται και περνάει στο λεπτό έντερο για απορρόφηση. Τα χάπια που λαμβάνονται ενώ στέκεστε σε όρθια θέση, ή ξαπλωμένοι ανάσκελα καταλήγουν στο κάτω μέρος του στομάχου. Τα χάπια που λαμβάνονται ενώ ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά καταλήγουν στο πάνω μέρος του στομάχου και χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν και να φτάσουν στο έντερο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί μοντέλα για να αναπαριστούν όσο καλύτερα γίνεται την λειτουργία πολλών σημαντικών οργάνων, κυρίως της καρδιάς. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από την ομάδα στο Johns Hopkins, που ονομάζεται StomachSim, φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα που μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρεαλιστική προσομοίωση του ανθρώπινου στομάχου. Συνδυάζοντας τη φυσική με την εμβιομηχανική και τη μηχανική των ρευστών, το StomachSim μιμείται αυτό που συμβαίνει μέσα στο στομάχι καθώς αυτό αφομοιώνει την τροφή, ή σε αυτή την περίπτωση, το φάρμακο.

Τα περισσότερα χάπια δεν αρχίζουν να λειτουργούν έως ότου το στομάχι εκχύσει το περιεχόμενό τους στο έντερο. Έτσι, όσο πιο κοντά στο κάτω μέρος του στομάχου καταλήγει αρχικά το χάπι, τόσο πιο γρήγορα αρχίζει να διαλύεται και να αδειάζει το περιεχόμενό του μέσω του πυλωρού στον δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου.

Εάν στοχεύετε να φτάσει το χάπι σε αυτό το μέρος του στομάχου, η στάση του σώματός σας είναι καίριας σημασίας: η βαρύτητα και η φυσική ασυμμετρία του στομάχου παίζουν μεγάλο ρόλο.

Η επιστημονική ομάδα δοκίμασε τέσσερις στάσεις.

Η λήψη χαπιών ενώ ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά ήταν μακράν η καλύτερη: στέλνει τα χάπια στο βαθύτερο μέρος του στομάχου και επιτυγχάνετε ρυθμό διάλυσης 2,3 φορές πιο γρήγορο από ακόμη και την όρθια στάση.

Το να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά ήταν το χειρότερο. Η ομάδα εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι εάν ένα χάπι χρειάζεται 10 λεπτά για να διαλυθεί στη δεξιά πλευρά, μπορεί να χρειαστούν 23 λεπτά για να διαλυθεί σε όρθια στάση και πάνω από 100 λεπτά όταν ξαπλώνει στην αριστερή πλευρά!

Το να στέκεστε όρθιοι ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή, πολύ κοντά σε αποτελεσματικότητα με το να ξαπλώνετε ανάσκελα.

Πηγή: https://hub.jhu.edu

φωτό: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα