1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ρολό με κιμά γεμιστό με ζαμπόν και τυρί | Συνταγές


Ρολό με μοσχαρίσιο κιμά.. ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πιάτο, για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας.Ένα φαγητό που μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές παραλλαγές, όπως σκέτο, καλυμμένο με σάλτσα ντομάτας, γεμιστό με πιπεριές ή λιαστές ντομάτες ή τυρί. Όπως και αν το προτιμήσετε, με ότι και αν το συνοδεύσετε σίγουρα θα έχετε το απόλυτο, πεντανόστιμο, πιάτο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (βασική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα ρολό γεμιστό με ζαμπόν και τυρί επιλογής σας (κίτρινο ή μοτσαρέλα). Προαιρετικά καλύψτε το με γλάσο ντομάτας που θα του δώσει μια ιδιαίτερη γλυκόξινη σάλτσα η οποία θα απογειώσει τη γεύση του!!!

Υλικά συνταγής

  • Για το μείγμα κιμά:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτος με χοιρινό 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένο σε ψίχουλα, στο μούλτι ξερή ψίχα ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
  • 1 γεμάτη κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 4 φέτες ζαμπόν 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα + ½ φλ.  επιπλέον για πασπάλισμα
  • Για το γλάσο ντομάτας: (προαιρετικά)
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. αλάτι – ½ κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μείγμα κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά για το μείγμα κιμά, εκτός από το ζαμπόν και τη μοτσαρέλα και τα αναμιγνύετε, ζυμώνοντάς τα πολύ καλά, για αρκετή ώρα με τα χέρια σας μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λ. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε (προαιρετικά) το γλάσο ντομάτας. 
  2. Για το γλάσο ντομάτας: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, ή τμηματικά σε μούλτι, και τα πολτοποιείτε. Μεταφέρετε το πολτοποιημένο μείγμα σε μικρή κατσαρολίτσα και το σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά τους και πήξει καλά η σάλτσα. 
  3. Για τη συναρμολόγηση: Βγάζετε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και τον ξαναζυμώνετε καλά. Στρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στο πάγκο εργασίας σας και τοποθετείτε επάνω το κιμά τον οποίο απλώνετε σε παραλληλόγραμο σχήμα, μεγέθους 25×30 εκ. περίπου.
  4. Απλώνετε ομοιόμορφα τις φέτες ζαμπόν, αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά και πάνω από το ζαμπόν απλώνετε τη τριμμένη μοτσαρέλα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας και των χεριών σας, τυλίγετε το μείγμα κιμά σε ρολό φρονίζοντας να “φυλακιστούν” καλά μέσα το ζαμπόν και η μοτσαρέλα και να μη χυθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  
  5. Εναλλακτικά πλάστε με τα χέρια σας το ρολό, χωρίς τη λαδόκολλα, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφο, ισόπαχο και καλά θωρακισμένα το ζαμπόν και το τυρί. .
  6. Τοποθετείτε το ρολό, χωρίς τη λαδόκολλα σε λαδωμένο πυρέξ ή λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 φούρνο, στις αντιστάσεις, για 45 λ. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτετε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
  7. Στη συνέχεια, βγάζετε το ρολό από το φούρνο, το αλείφετε από πάνω με το γλάσο ντομάτας και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λ. Για να σιγουρευτείτε ότι το ρολό σας ψήθηκε μέχρι μέσα, το τρυπάτε στο κέντρο του. Αν τα υγρά που θα τρέξουν είναι διαυγή τότε το ρολό σας είναι έτοιμο.
  8. 4-5 λ πριν το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε στην επιφάνειά του με το ½ φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη και το ψήνετε μέχρι να λιώσει το τυρί. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 15 λ περίπου να μισο-κρυώσει για μπορέσετε να το κόψετε εύκολα σε φέτες. Το σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και … καλή σας όρεξη.

 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρολό με κιμά γεμιστό με ζαμπόν και τυρί

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα