1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ρεβύθια σαλάτα | Συνταγή | aitoloakarnanianews.gr


Εκτέλεση

Τα ρεβύθια σαλάτα, είναι ιδανικό vegan γεύμα που σας χορταίνει και φέρνει γρήγορα κορεσμό ειδικά αν κάνετε διατροφή.

Είναι και μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσετε περισσεύματα λαχανικών ή βρασμένων ρεβυθιών που περιμένουν στο ψυγείο. Αν έχετε ρεβύθια μαγείρεμένα από ρεβύθια σούπα, απλά στραγγίστε τα καλά και χρησιμοποιήστε τα. Λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με την εποχή ή με το τι υπάρχει στο ψυγείο. Στη σαλάτα με ρεβύθια ταιριάζουν σχεδόν όλα τα λαχανικά.

Τα ρεβύθια σαλάτα, σηκώνουν μαρινάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση τα φύλλα σαλάτας θα τα προσθέσετε τελευταία στιγμή λίγο πριν σερβίρετε.

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη βρασμένη κινόα, τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βότανα.

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο. Διαφορετικά απολαύστε την αμέσως, προσθέτοντας τελευταία στιγμή τη ρόκα ή τα τρυφερά φύλλα σπανακιού. Χορταστική και πεντανόστιμη σαλάτα για πλήρες γεύμα η ταπεράκι στο γραφείο.

Μυστικά για τα πιο νόστιμα ρεβύθια σαλάτα

-Όταν θα μουλιάζετε ρεβύθια από την προηγούμενη ημέρα για να τα μαγειρέψετε την επόμενη, φροντίστε να μουλιάσετε παραπάνω ποσότητα. Αφού τα στραγγίσετε, βάλτε τα σε σακουλάκια τροφίμων κι αφήστε τα στην κατάψυξη. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να τα βράσετε για να φτιάξετε αυτή τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια, χωρίς το άγχος να μην ξεχάσετε να τα μουλιάσετε.

Κάθε μαγειρεμένο ρεβύθι που περίσσεψε από το χθεσινό τραπέζι είναι ιδανικό γι αυτή τη συνταγή αρκεί να το έχετε στραγγίσει καλά.

-Τα ρεβύθια αγαπούν πολύ τα μπαχαρικά. Μπαχαρικά που ταιριάζουν στα ρεβύθια είναι: κύμινο, κάρυ, πάπρικα.

-Όσο για τα λαχανικά που ταιριάζουν με τα ρεβύθια, θα σας πω ότι όλα τα λαχανικά αγαπούν την ήπια γλυκιά γεύση των ρεβυθιών. Γι αυτό μη διστάσετε να κάνετε τις παραλλαγές που ταιριάζουν στην προτίμηση σας.

-Εναλλακτικά, αντί για κινόα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φαγόπυρο, πλιγούρι, κάποιο μικρό ζυμαρικό ή κους κους.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Μια σαλάτα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένο γεύμα προσφέροντάς μας  όλα τα μακροστοιχεία σχεδόν στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση. Ο συνδυασμός ρεβιθιών με κινόα/φαγόπυρο μας προμηθεύει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συνεισφέροντας στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.  Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός βιταμίνης C (αβοκάντο, κρεμμύδι, ρόδι) μαζί με Ε (ελαιόλαδο, αβοκάντο) συνιστά τον καλύτερο αντιοξειδωτικό μας σύμμαχο, καθώς έχει βρεθεί ότι ο  συνεργιστικός ρόλος αυτών αυξάνει την ευεργετική τους δράση. Ειδικά η βιταμινη C σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή προστατευτικών ουσιών (κυτοκίνες, ιντερλευκίνη)  οι οποίες εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα. Ακόμα, η συνταγή αυτή αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας, παράλληλα, την πιθανότητα υπερφαγίας

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Αν σας άρεσαν τα ρεβύθια σαλάτα, θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή

Μαύρες φακές σαλάτα


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα