1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ρεβιθάλευρο: 6 οφέλη που θα μας πείσουν να το δοκιμάσουμε


Το αλεύρι από ρεβίθι αποτελεί βασικό συστατικό της Ινδικής κουζίνας εδώ και αιώνες. Είναι ένα πολυχρηστικό όσπριο με ήπια, ιδιαίτερη γεύση. Το αλεύρι ρεβιθιού μπορεί να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι και πρόσφατα έχει γίνει αρκετά δημοφιλές ως εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να καταναλώνουν γλουτένη.

6 οφέλη του ρεβιθάλευρου που θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε
Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Ένα φλιτζάνι ρεβιθάλευρου περιέχει:

– 356 θερμίδες
– 20 γρ. πρωτεΐνης
– 6 γραμμάρια λιπαρά
– 53 γραμμάρια υδατάνθρακες
– 10 γραμμάρια φυτικές ίνες
– 30% της συνιστώμενης ποσότητας θειαμίνη
– 101% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυλλικού οξέος
– 29% φώσφορο
– 38% μαγνήσιο
– 42% ψευδάργυρο
– 74% μαγγάνιο

92 γραμμάρια ρεβιθάλευρου μας παρέχει περισσότερο φυλλικό οξύ απ’ όσο χρειάζομαστε μέσα στη μέρα.

Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Μειώνει την κατανάλωση βλαβερών ουσιών από επεξεργασμένες τροφές

Τα ρεβίθια περιέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι φυτικές πολυφαινόλες συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους ελεύθερες ρίζες στο φαγητό και αντιστρέφουν ένα μέρος της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα. Η ακρυλαμίδη είναι ένα ασταθές παραπροϊόν της επεξεργασίας τροφίμων. Εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα σε σνακ που έχουν ως βάση τους το αλεύρι και την πατάτα. Θεωρείται από πολλούς καρκινογόνο και συνδέεται με προβλήματα αναπαραγωγής, νευρική και μυϊκής λειτουργίας, όπως επίσης και την ενζυμική και ορμονική δραστηριότητα.

Έχει λιγότερες θερμίδες από το συνηθισμένο αλεύρι

Το ρεβιθάλευρο είναι μια καλή εναλλακτική του συνηθισμένου αλευριού, αν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων. 1 φλιτζάνι από αυτό έχει περίπου 25% λιγότερες θερμίδες.

Μας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με το αλεύρι σίτου
Οι επιστήμονες αναφέρουν εδώ και δεκαετίες ότι τα όσπρια μειώνουν την πείνα. Συγκεκριμένα, έρευνα δείχνουν ότι αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού κατά 31%. Ένας τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνει είναι μέσω της ρύθμιση της ορμόνης πείνας, της γκρελίνης. Τα χαμηλά επίπεδά της φαίνεται ότι δημιουργούν αίσθηση κορεσμού.

Έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το αλεύρι σίτου
Το ρεβιθάλευρο έχει μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεΐνης από τα άλλα αλεύρια. Ένα φλιτζάνι παρέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα 13 γραμμάρια που παρέχει το αλεύρι σίτου. Και το σώμα μας τη χρειάζεται για να χτίσει μύες και να ανακάμψει από τραυματισμούς και ασθένειες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Είναι εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι
1. Αν θέλετε ψημένο ρεβιθάλευρο, τοποθετήστε τα στεγνά ρεβίθια σε μια λαδόκολλα και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 175°C μέχρι να χρυσίσουν. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό.

2. Τρίψτε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μέχρι να πάρει τη μορφή σκόνης.

3. Κοσκινίστε το αλεύρι για να βγάλετε τα μεγάλα κομμάτια που δεν αλέστηκαν. Μπορείτε ύστερα να τα ξαναβάλετε στο μπλέντερ.

Για μέγιστη διάρκεια, αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου και σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί για 6-8 εβδομάδες.

Βασικές χρήσεις

– Αντικαταστήστε το με το αλεύρι σίτου στο ψήσιμο

– Συνδυάστε το με το αλεύρι σίτου για να βελτιώσετε την υφή και την ποιότητα των ψητών φαγητών

– Για να δέσετε σούπες και σάλτσες

– Για να φτιάξετε παραδοσιακά Ινδικά πιάτα

– Για να φτιάξετε pancakes ή κρέπες

– Για επικάλυψη σε τηγανητά φαγητά

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα