1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πώς σταματάει το ροχαλητό: 6 απλοί τρόποι στο σπίτι


Το ροχαλητό είναι σίγουρα ενοχλητικό, ειδικά για όσους προσπαθούν να κοιμηθούν δίπλα σε όποιον ροχαλίζει.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μιας δυνητικά σοβαρής πάθησης, που προκαλεί επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

“Το ροχαλητό και η άπνοια συχνά πάνε χέρι-χέρι”, λέει ο ωτορινολαρυγγολόγος, δρ. Tony Reisman.

Ο δρ. Reisman εξηγεί το γιατί είναι σημαντικό να βρείτε λύση στο ροχαλητό σας και πώς να καταπολεμήσετε το πρόβλημα, ώστε… όλοι να ησυχάσουν.

Από τι προκαλείται το ροχαλητό

Οποιοσδήποτε -άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά- μπορεί να ροχαλίζει.

“Το ροχαλητό είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνό στα παιδιά”, λέει ο δρ. Reisman. Αλλά τείνει να είναι πιο συχνό σε άνδρες και άτομα υπέρβαρα. Και συχνά χειροτερεύει όσο μεγαλώνει κανείς.

Το ροχαλητό συμβαίνει όταν η αναπνοή εμποδίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Καθώς ο αέρας προσπαθεί να περάσει μέσα από τους μαλακούς ιστούς, αυτοί δονούνται προκαλώντας τον χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με δομικό πρόβλημα που τους προκαλεί ροχαλητό, όταν κοιμούνται. Αλλά συνήθως το ροχαλητό προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση όπως:

  • Παχυσαρκία/αρκετά παραπάνω κιλά
  • Δομικά προβλήματα στην μύτη, όπως ένα στραβό διάφραγμα
  • Διευρυμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις
  • Χρόνια συμφόρηση και μπούκωμα

Ροχαλητό και υπνική άπνοια

Το ροχαλητό από μόνο του δεν είναι επιβλαβές. Αλλά μπορεί να είναι σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτή η διαταραχή ύπνου σας αναγκάζει να σταματήσετε να αναπνέετε για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά, ξανά και ξανά, κάθε βράδυ.

Εάν έχετε υπνική άπνοια, πιθανότατα να ξυπνάτε μετά από ένα βραδινό ύπνο και να νιώθετε κουρασμένοι. Μπορεί να νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά, ή στο σχολείο. Μερικοί έχουν αιφνίδια υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροχαίων, ή εργατικών ατυχημάτων.

Για τα άτομα με υπνική άπνοια, η αντιμετώπιση του ροχαλητού είναι θέμα υγείας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση)
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτης
  • Καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιακών προσβολών

Τι μπορείτε να κάνετε για το ροχαλητό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του ροχαλητού, ανάλογα με το τι το προκαλεί. Ακολουθούν ορισμένες θεραπείες στο σπίτι που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το ροχαλητό με φυσικό τρόπο.

1. Υγιές σωματικό βάρος

“Το επιπλέον βάρος είναι μια από τις κύριες αιτίες του ροχαλητού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες”, λέει ο δρ. Reisman. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο λιπώδης ιστός στον λαιμό μπορεί να εμποδίζει τους αεραγωγούς, όταν χαλαρώνουν οι μύες του λαιμού σας. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει αυτήν την πίεση.

2. Μπούκωμα, ή χρόνια ρινίτιδα

Σε άτομα με χρόνια ρινική συμφόρηση, φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, ή στεροειδή ρινικά σπρέι μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε εύκολα και να μειώσετε το ροχαλητό.

3. Θέση ύπνου

Δοκιμάστε να ανασηκώσετε το στρώμα στο κρεβάτι, εκεί όπου ακουμπάτε με το κεφάλι. Και το να ξαπλώνετε στο πλάι αντί ανάσκελα μπορεί επίσης να προκαλέσει λιγότερο ροχαλητό.

4. Ανοίξτε τη ρινική δίοδο

Το άνοιγμα των ρινικών σας οδών τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ροχαλητού. Οι αυτοκόλλητες ρινικές ταινίες που τοποθετούνται στη γέφυρα της μύτης και κρατούν ανοιχτά τα ρουθούνια σας ανοιχτά βελτιώνουν τη ροή του αέρα. Μια άλλη επιλογή είναι οι ρινικοί διαστολείς, τους οποίους εισάγετε στα ρουθούνια σας για να διευρύνετε το ρινικό άνοιγμα. Τόσο οι ταινίες όσο και οι διαστολείς είναι φθηνές λύσεις και μπορούν να βρεθούν εύκολα στο φαρμακείο.

5. Κόψτε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Εκτός από την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση του ροχαλητού. Γιατί; Διότι βελτιώνει τη ρινική συμφόρηση, η οποία έχει σημαντική επίδραση στο ροχαλητό σας.

6. Μειώστε, ή κόψτε το αλκοόλ

Γενικά, το να μην πίνετε ποτό πριν κοιμηθείτε είναι μια καλή ιδέα για την ποιότητα του ύπνου. Για το ροχαλητό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των μυών των αεραγωγών ενώ κοιμάστε, επομένως αποφύγετε το για αρκετές ώρες πριν τον ύπνο.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροχαλητό: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

Ύπνος: Πόσον χάνουμε σε κάθε ηλικία και πότε αρχίζουμε να τον απολαμβάνουμε

5+1 λόγοι που αν κοιμάστε ανάσκελα μπορεί να λύσει τα προβλήματα στο ύπνο σας

Τι μπορεί να συμβαίνει, αν ξυπνάτε το πρωί με πονοκέφαλο

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα