1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πώς να τρως λιγότερο κρέας το καλοκαίρι


Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ο χρόνος τούς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας του ανθρώπινου είδους. Το ίδιο συμβαίνει προφανώς και με την κατανάλωση κρέατος με την οποία δυστυχώς οι περισσότεροι το παρακάνουμε παρά την πληθώρα εναλλακτικών διατροφικών επιλογών.

Είναι δεδομένο πως η υπερκατανάλωση κρέατος είναι πρόβλημα. Αντίστοιχα το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, αλλαντικά κτλ) όπως επίσης και το καμένο ή παραψημένο κρέας δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό μας. Έτσι λοιπόν, συγκεντρώσαμε τρόπους και διατροφικά tips προκειμένου να ελαττώσεις την κατανάλωση κρέατος το καλοκαίρι.

Επιλέγουμε πιο άλιπο κρέας

Ναι, μια μπριζόλα έχει νοστιμιά και χάρη, όπως είναι πιθανόν να καταλήξει στο τραπέζι σου κακοψημένη κι έξτρα λιπαρή. Το λευκό κρέας παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι καλύτερη και πιο ελαφριά επιλογή. Μάλιστα, αν πειραματιστείς με το μαρινάρισμα και λοιπά καρυκεύματα το αποτέλεσμα θα είναι πεντανόστιμο.

Δώσε λαχανικά στον λαό

Η κατανάλωση λαχανικών αντί για κρέας παρέχει μεγάλη ενίσχυση του οργανισμού σε ίνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες. Ντοματούλες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες είναι μεταξύ άλλων διατροφικοί και λαχταριστοί θησαυροί που θα σε κάνουν να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος πολύ πιο εύκολα από όσο νόμιζες.

Ποτέ δεν είναι αργά για όσπρια

Κάθε ταβερνίτσα που σέβεται τον εαυτό της σερβίρει φάβα και ρεβιθάδα για τους μερακλήδες που αποφεύγουν το κρέας ενισχύοντας παράλληλα τον οργανισμό τους χάρη στην πλούσια διατροφική αξία που έχουν τα όσπρια. Βλέπεις τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Αν πάλι είσαι φαν του γρήγορου φαγητού, τότε το φαλάφελ θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο/η κρατώντας σε μακριά από μπέργκερ, σουβλάκια και λοιπά.

Σαν τα καλοκαιρινά φρούτα δεν έχει.

Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, γλυκό, θρεπτικό και δροσιστικό σνακ. Πέραν της υπέροχης τους γεύσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, θωρακίζουν το οργανισμό μας ενάντια σε χρόνιες ασθένειες, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ χαρίζουν ενέργεια με λίγες θερμίδες, χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη. Από επιλογές να φάνε κι οι κότες όπως θα έλεγε και μια μπούμερ λαϊκή ρήση. Καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλια, νεκταρίνια, βανίλιες, βερίκοκα, σύκα για να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Ψαράκι τώρα που είναι η εποχή του

Τα ψάρια αποτελούν «κλασική αξία» στη Μεσογειακή διατροφή ενώ βρίσκονται στο μέσο της Μεσογειακής πυραμίδας,. Συστήνεται δηλαδή να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές και το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή αφορμή για να αντικαταστήσουμε με ψαρομεζέδες πολλά κρεατογεύματα. Τα ψάρια μας εφοδιάζουν με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το «βαρύ πυροβολικό» του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι τα ω-3 λιπαρά τα οποία ανήκουν στην ομάδα των ‘καλών’ πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα ‘κακά’ κορεσμένα λιπαρά.

Τα θαλασσινά μην λησμονάς

Χταποδάκι, γαρίδες, καλαμαράκια, σουπιές, καβούρια, αστακοί, μύδια και γυαλιστερές είναι μόνο κάποια από τα λαχταριστά θαλασσινά που μπορείς πολύ εύκολα να βρεις και να εντάξεις στη διατροφή σου το καλοκαίρι αντικαθιστώντας με αυτά τα κρεατοτσιμπούσια που ορέγεσαι.

Σαλάτα αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ

Το να τρως  σαλάτες είναι ένας εξαιρετικά βολικός τρόπος να καταναλώσεις μερικές μερίδες λαχανικών ή/και φρούτων καθημερινά. Επίλεξε τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά ή αυτά που έχεις διαθέσιμα, και βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, ώστε να δημιουργήσεις την πιο δροσερή, τραγανή και απολαυστική σαλάτα. Όσο περισσότερες σαλάτες τόσο λιγότερο κρέας λοιπόν.

Τα γαλακτοκομικά έχουν τη λύση

Γάλα, γιαούρτια και πάνω από όλα συγκλονιστικά τυριά σου δίνουν μια γευστικότατη χείρα βοηθείας στη μάχη που δίνεις ώστε να περιορίσεις το κρέας καλοκαιριάτικα. Οι επιλογές πολλές κι οι συνδυασμοί τους ακόμη περισσότεροι για να σταματήσεις την υπερκατανάλωση κρέατος.

Tα αυγά για άλλη μια φορά θα σε σώσουν

Το αυγό αποτελεί μια τροφή χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης αλλά οικονομικής διατροφής, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Ένα αυγό αποδίδει 78 – 90 kcal και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως και χολίνης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ένα αυγό περιέχει 6-7γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 5-6γρ λιπαρών και 0-1γρ υδατάνθρακα. Συνεπώς, θεωρείται μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, γεγονός που σε βοηθά να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου αντί κρεατικών επιλογών.

 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα