1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς να σταθώ δίπλα σε έναν φίλο μου σε κακή σχέση;


Το να βλέπεις έναν άνθρωπο που αγαπάς να βρίσκεται σε μία σχέση που τον κάνει να υποφέρει είναι δύσκολο. Δύσκολο, κουραστικό, ψυχοφθόρο και μοιάζει σαν ατέλειωτος φαύλος κύκλος. Και αυτό περιγράφει την δική σου εμπειρία, ως εξωτερικού παρατηρητή.

Δεν θα περιγράψουμε το πώς μπορεί να νιώθει το θύμα. Αυτό δεν είναι τέτοιο κείμενο. Είναι ένα κείμενο για εσένα που θες να βοηθήσεις, αλλά δεν ξέρεις πώς. Για τις περιπτώσεις που η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά όχι τόσο άσχημη για να καλέσεις την αστυνομία. Για εκείνες τις φορές που στην παραμικρή υπόνοια ότι μάλλον πρέπει να χωρίσει, σου λέει “Ναι, αλλά όταν είμαστε καλά, είμαστε πολύ καλά”, και πέφτει στο φιδάκι που σε γυρνάει ξανά στην αφετηρία.

Αν αυτό σου ακούγεται σαν σύνδρομο Στοκχόλμης, ναι, αλλά αν το βάζαμε στον τίτλο, το κείμενο ξαφνικά θα γινόταν υπερβολικά σοβαρό. Και η υπερβολική σοβαρότητα είναι ο χειρότερος τρόπος να δεις τα πράγματα, επειδή αν ένας κοντινός σου άνθρωπος βιώνει κακοποίηση (οποιασδήποτε μορφής), δεν σε χρειάζεται μόνο σαν βράχο δίπλα του, αλλά και σαν μαζορέτα. Διάβασε παρακάτω, λοιπόν, πώς θα γίνεις η καλύτερη και η πιο δυνατή μαζορέτα.

Αρχικά, δείξε ότι πιστεύεις αυτό που σου λέει
Που σημαίνει ότι ακόμα κι αν σου έρθουν στο μυαλό ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να εκλογικεύσεις το τι συμβαίνει, αυτό που οφείλεις να κάνεις αρχικά όταν ένα άτομο σου λέει ότι δεν περνάει καλά, είναι να ακούσεις το γιατί. Αν είναι να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου – και, πίστεψέ μας, θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί – τουλάχιστον φρόντισε πρώτα ο δικός σου άνθρωπος να ξέρει ότι καταλαβαίνεις πως έχει πρόβλημα.

Μπορεί οι δικές του εμπειρίες να μην ταιριάζουν με τις δικές σου. Μπορεί να γνωρίζεις κόσμο που να έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερα, και ίσως με λιγότερη γκρίνια. Αυτό όμως δεν θα βοηθήσει ούτε τον φίλο ή την φίλη σου να νιώσει καλύτερα, ούτε θα κάνει εσένα να φανείς καλή μαζορέτα. Μπορείς να στηρίζεις έναν άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν μπορείς να καταλάβεις εντελώς την οπτική του γωνία. Βασικά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτό ακριβώς είναι η φιλία.

Έπειτα, ρώτα ευθέως και ξεκάθαρα αν χρειάζονται βοήθεια και πώς μπορείς να βοηθήσεις
Είναι πάρα πολύ απλό: Το ότι ένας άνθρωπος θα παραπονεθεί για την ζωή του δεν σημαίνει πως είναι έτοιμος να ζητήσει βοήθεια. Μπορεί να θέλει απλώς να γκρινιάσει για λίγο. Αν, όμως, αυτή η γκρίνια αυξάνεται και αρχίζει να σε ανησυχεί, ρώτα. Και μόνο το ότι προσφέρθηκες, σημαίνει πως είσαι εκεί. Μπορεί να σου το πει εκείνη την στιγμή. Μπορεί να σε πάρει τηλέφωνο κλαίγοντας, πέντε μέρες μετά – ναι, δεν συμβαίνει μόνο στις ταινίες.

Επίσης, το “βοήθεια” μπορεί να ακούγεται υπερβολικά δραματικό σε κάποια αυτιά. Εδώ θα ήταν καλό να μην σκέφτεσαι τόσο κινηματογραφικά, επειδή δεν θα γίνει Θέλμα και Λουίζ η φάση. Εκτός κι αν η Θέλμα και η Λουίζ ήταν δύο κουρασμένες από την πανδημία τριαντάρες να αδειάζουν το δεύτερο μπουκάλι κρασί και να καταλήγουν ότι, “έλα, ρε μ#λ#κα, χώρισέ τον, τον μ#λ#κα”.
Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, είναι να θυμάσαι πως ένα άτομο θα ζητήσει την βοήθεια που μπορεί να αντέξει εκείνη την στιγμή. Δεν μπορείς να προτείνεις σε ένα άτομο που νιώθει ταυτόχρονα πληγωμένο και ερωτευμένο (και ένας θεός ξέρει τι άλλο) να σφάξει την σχέση στο γόνατο. Θα βάλει τα κλάματα, και θα φταις από πάνω.

Μην φεύγεις
Ακόμα κι αν βαρεθείς. Επειδή θα βαρεθείς σίγουρα κάποια στιγμή, ειδικά αν μιλάμε για περίπτωση που δεν έχει γίνει κάτι ακραίο και σου έσκασε μύτη στο σπίτι στις τρεις το πρωί σε φάση “τον σκότωσα και πρέπει να φύγω από την χώρα”. Επειδή οι στατιστικές λένε πως η μέση γυναίκα σε κακοποιητική σχέση κάνει επτά απόπειρες για να ξεφύγει – και αν νομίζεις ότι ανάμεδσα σε αυτές τις απόπειρες δεν υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα θα φαίνονται να γίνονται καλύτερα, γελιέσαι. Εσύ οφείλεις να κάνεις υπομονή.

Είναι αρκετά μεγάλο θέμα για συζήτηση κατά πόσο έχεις το δικαίωμα ως τρίτο άτομο να επέμβεις και να πεις τις σκληρές αλήθειες που ο φίλος ή η φίλη σου αρνείται να παραδεχτεί. Στις πόσες αποτυχημένες απόπειρες για έξοδο σπάνε οριστικά τα νεύρα μιας μαζορέτας; Το αφήνουμε πάνω σου, αλλά θα σου το ξαναπούμε: Υπομονή.




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα