1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς να μην σκοτώσεις την σχέση σου στο λοκντάουν


της Ηρώς Κουνάδη

Μην ακούς, είναι μύθος αυτό που λένε πως αν βρεις τον άνθρωπό σου θα θέλεις να περάσεις μαζί του κάθε δευτερόλεπτο της υπόλοιπης ζωής σου. Μπορεί οι άνθρωποι να είμαστε όντα κοινωνικά, χρειαζόμαστε όμως και χώρο και χρόνο για τον εαυτό του ο καθένας. Και αυτή τη νέα συνθήκη, 24 ώρες το 24ωρο μαζί για 150 συνεχόμενα 24ωρα (μοιάζει τρομακτικό έτσι γραμμένο, αλλά αυτό έχεις ζήσει σε πέντε μήνες λοκντάουν αν δουλεύετε και οι δύο από το σπίτι) δεν την υπέγραψε κανείς. Για την ακρίβεια, δεν την είχε καν φανταστεί κανείς.

Η ζωή όμως ξεπερνά σταθερά την φαντασία, και κάπως έτσι καλούμαστε όλοι να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που λέγονται λοκντάουν με το έτερό σου ήμισυ, με τα νεύρα και των δυο σας τσιτωμένα, και με το φως στο τούνελ να αχνοφαίνεται κάπου μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ψυχραιμία. Όλα θα πάνε καλά.

Κατ’ αρχάς, μην πανικοβάλλεσαι

…και μην αναλύεις. Ό,τι και αν συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ σας, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τη σχέση σας. (Εκτός από τη βία –η βία σημαίνει πάντα, μα πάντα, ανεξαρτήτως συνθηκών ότι πρέπει να σηκωθείς να φύγεις). Δεν είναι φυσιολογικές συνθήκες αυτές που ζούμε, και σε μη φυσιολογικές συνθήκες συμβαίνουν μη φυσιολογικά πράγματα. Δεν είναι σημάδι φθοράς της σχέσης το ότι βαριέστε/ εκνευρίζεστε/ δεν θέλετε να βλέπετε ο ένας τον άλλο κλεισμένοι σε ένα σπίτι για ένα πεντάμηνο. Και σίγουρα δεν έχεις καθαρό μυαλό για να βγάλεις λογικά συμπεράσματα και να πάρεις τελεσίδικες αποφάσεις.

Πάρτε αποστάσεις

Αν έχετε την τύχη να ζείτε σε σπίτι με παραπάνω από έναν ξεχωριστούς χώρους (όχι κουζίνα-υπνοδωμάτιο, χώρους στους οποίους μπορεί ο καθένας να αράξει για λίγο μόνος του) έχετε ένα σπουδαίο προνόμιο χωρίς ίσως να το συνειδητοποιείτε. Ακόμα, όμως, και έτσι να μην είναι, μπορείτε να το κάνετε εικονικά, ορίζοντας «ζώνες απομόνωσης» που μπορούν να είναι συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού ή συγκεκριμένες ώρες στις οποίες απομονώνεστε και δεν επικοινωνείτε παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τύπου έπιασε φωτιά η κουζίνα. Όσο γελοίο και αν σου φαίνεται, είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία και των δυο σας να μην είστε 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμοι για κάποιον άλλο –ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι ο έρωτας της ζωής σας.

Βγείτε από το σπίτι

Ναι ναι, ξέρουμε, ματαιότις ματαιοτήτων, και πόσες φορές να την περπατήσεις τη ρημάδα τη γειτονιά σου; Οι ψυχολόγοι όμως λένε ότι συζητάς πολύ διαφορετικά πράγματα εντός και εκτός σπιτιού –παρατήρησέ το, θα εκπλαγείς– και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό δυο-τρεις φορές την εβδομάδα να πιέζετε τους εαυτούς σας (ή ο ένας τον άλλον) να στείλετε 6 στο 13033 και να πάτε μια βόλτα μέχρι το κοντινότερο πάρκο, ή απλώς να περπατήσετε στη γειτονιά. Εδώ σου έχουμε όλους τους τρόπους να το κάνεις όσο λιγότερο μίζερο γίνεται. 

Κάντε τον έξτρα κόπο να οργανώσετε κάτι ξεχωριστό

Είναι πολύ εύκολο, ειδικά αν δουλεύετε και οι δύο από το σπίτι, να παρασυρθείτε από το «όλη μέρα μαζί είμαστε» και να περιορίσετε αυτό το «μαζί» απλά σε φυσική παρουσία, χωρίς να περνάτε πραγματικά ο ένας χρόνο με τον άλλον. Κάνε τον κόπο να οργανώσεις ένα-δυο βράδια την εβδομάδα μια σπιτική εναλλακτική του ραντεβού που θα βγαίνατε αν δεν μένατε μαζί –και αν δεν απαγορευόταν να βγείτε. Θα πρέπει να είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν κάνετε ούτως ή άλλως κάθε μέρα. Να παραγγείλετε από ένα γκουρμέ ντελίβερι και να ανοίξετε ένα καλό κρασί που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει; Να παίξετε επιτραπέζια; Να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό στο σεξ; Να δείτε εκείνη την ταινία που φημολογείται πως θα σαρώσει τα φετινά Όσκαρ;

Μιλώντας για «εκείνη την ταινία»…

Ναι, είναι διαφορετικό από το να βλέπετε γενικώς ταινίες μαζί. Ένας από τους λόγους που οι πλατφόρμες δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τον κινηματογράφο είναι και το ότι μια καινούρια ταινία είναι, εκτός από ταινία, και γεγονός: Την περιμένουμε όλοι ταυτόχρονα, μετά τη βλέπουμε όλοι ταυτόχρονα, μετά τη συζητάμε για μέρες τόσο στα social media όσο και στα γραφεία (ενός λεπτού σιγή εδώ). Γίνεται, γενικώς, αυτό που λέμε στα μαρκετινίστικα buzz. Κι αυτό, δεν ξέρουμε αν είχες προλάβει να το προσέξεις εκεί που τρέχαμε όλοι φρενιασμένοι στις προηγούμενες ζωές μας, αλλά ήταν ένα από τα πράγματα που έσπαγαν τη ρουτίνα σου τα βράδια της εργάσιμης εβδομάδας. Αυτό το τελευταίο, θα εντυπωσιαστείς από το πόσο πολύ εξακολουθεί να ισχύει.




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα