1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πώς να καταλάβετε αν ο ανανάς είναι ώριμος και γλυκός πριν τον αγοράσετε


Μερικά φρούτα είναι εύκολο να διακρίνουμε αν είναι ώριμα όπως πρέπει. Το χρώμα και η αφή είναι τα βασικά μας “εργαλεία”. Άλλα φρούτα, δεν είναι τόσο εύκολο να το διακρίνουμε αυτό.

Όπως το καρπούζι, έτσι και ο ανανάς είναι ένα φρούτο που έχει πιο μυστικές ενδείξεις ωριμότητας παρά προφανείς.

Δυστυχώς, η υφή ενός ανανά δεν είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε αν είναι ώριμος, σύμφωνα με την Emanuela Vinciguerra, καλλιεργήτρια ανανά και εκπαιδεύτρια στην Kumu Farms, που καλλιεργεί τροπικά φρούτα στα νησιά Molokai και Maui της Χαβάης. “Για τον ανανά, αίσθηση της φλούδας του δεν βοηθάει πολύ. Ακόμα και όταν είναι πραγματικά ώριμος, είναι κάπως σκληρή”, λέει.

Πώς καταλαβαίνουμε λοιπόν πότε ένας ανανάς είναι ώριμος και έτοιμος για κατανάλωση; Παραλείψτε τη δοκιμή… συμπίεσης και ελέγξτε τις παρακάτω ιδιότητες του ανανά που είναι πολύ πιο χρήσιμες για να δείτε αν είναι ένα καλό φρούτο.

Πώς να καταλάβετε εάν ένας ανανάς είναι ώριμος

Τραβήξτε τα φύλλα του ανανά

Η δοκιμή των φύλλων ενός ανανά είναι μια από τις κύριες ενδείξεις ωριμότητας, σύμφωνα με την Vincinguerra. Ένας μόνο ανανάς έχει συνήθως μεταξύ 30 και 40 αγκαθωτά σκούρα πράσινα φύλλα, τα οποία έχουν κάποιες ομοιότητες με την αγαύη. Σε έναν άγουρο ανανά, αυτά τα σκληρά φύλλα θα είναι σφιχτά ενσωματωμένα στον ανανά και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς να τα τραβήξετε δυνατά. Αλλά καθώς ο ανανάς ωριμάζει, τα φύλλα του αλλάζουν.

«Αν μπορείτε να βγάλετε εύκολα ένα από τα φύλλα του, είναι σημάδι ότι είναι ο ανανάς είναι ώριμος», λέει η Vincinguerra. Προσθέτει ότι το να τραβήξεις ένα φύλλο μέχρι να αποκολληθεί “δεν πρέπει να είναι δύσκολο. Πρέπει να ξεκολλάει εύκολα”.

Μυρίστε τον πάτο του ανανά

Ο άγουρος ανανάς δεν έχει άρωμα, λέει η Vincinguerra. Από την άλλη πλευρά, ο πλήρως ώριμος ανανάς έχει μια εύκολα ανιχνεύσιμη μυρωδιά.

“Μυρίζουμε το κάτω μέρος του φρούτου. Αναζητήστε μια γλυκιά, πλούσια μυρωδιά, που αμέσως θα σας θυμίζει το τροπικό, γλυκό τόνο της γεύσης του ώριμου φρούτου. Όταν υπάρχει μια γλυκιά μυρωδιά, υπάρχει και γλυκιά γεύση», λέει η ίδια.

Πιστεύει επίσης ότι μια γλυκιά μυρωδιά σας λέει ότι ο ανανάς δεν θα είναι τόσο όξινος. Αντίθετα, πολλές από τις όξινες νότες θα έχουν ωριμάσει, επιτρέποντας στις φρουτώδεις μυρωδιές να αναδυθούν.

Κλειδί το κίτρινο χρώμα

Αυτή η ένδειξη ωριμότητας είναι πολύ πιο γνωστή, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας καλός δείκτης που αξίζει να τονιστεί. Στα σουπερμάρκετ, οι ανανάδες εμφανίζονται συχνά πράσινοι. Οι πράσινοι ανανάδες είναι υποώριμοι. Ένας ανανάς είναι ώριμος μόλις κιτρινίσει. Και όχι ένα σημείο του, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του.

Η Vicinguerra εξηγεί: “Όταν τουλάχιστον η μία πλευρά έχει κίτρινο χρώμα… αυτό είναι το καλύτερο tip. Μην κόψετε τον ανανά σας μέχρι να χάσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, το πράσινο μέρος του”.

Πώς να αποθηκεύσετε/διατηρήσετε τον ανανά

Αφού διαλέξετε τον τέλειο ανανά, πρέπει να τον βάλετε στο ψυγείο; «Όχι!» απαντάει ορθά-κοφτά η Vicinquerra.

Ωστόσο, καταλαβαίνει ότι δεν θα είναι όλοι έτοιμοι να φάνε έναν ανανά τη στιγμή που θα ωριμάσει πλήρως. Συμβουλεύει να κρατάτε τους πράσινους ανανάδες εκτός ψυγείου, χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά… μαλακώνει την στάση της για τους πλήρως ώριμους κίτρινους ανανάδες.

Η μόνη φορά που συνιστά ποτέ να μπει ο ανανάς στο ψυγείο είναι όταν είναι πλήρως ώριμος και έτοιμο να κοπεί. “Όταν είναι ώριμος και έχει κιτρινίσει, τότε και μόνο τότε μπορείτε να βάλετε έναν ανανά στο ψυγείο”, λέει.

Ακόμα κι έτσι, συνιστά να φάτε τον ανανά που είναι στο ψυγείο μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες το πολύ.

Πηγή: https://www.realsimple.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο βοηθά ο ανανάς στο αδυνάτισμα και ποια άλλα οφέλη παρέχει στην υγεία

Πώς ο ανανάς καταπολεμάει αρθρίτιδα καρκίνο και συμβάλλει σε οστά και μάτια

Αν κάνετε αυτό, τότε δεν θα μαυρίζουν οι μπανάνες!

Αν προσέξετε αυτό στο αβοκάντο, μην το φάτε, λένε ειδικοί

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα