1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η συζήτηση των ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με τους επαγγελματίες υγείας;



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 14:32

Σε γενικές γραμμές η συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα μπορεί να προκαλέσει άγχος και αμηχανία ιδιαίτερα όταν γίνεται έξω από το πλαίσιο της σεξουαλικής δραστηριότητας, για παράδειγμα, σε ένα ιατρείο ή στο γραφείο ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας. Ιδιαίτερα προβλήματα στο να ανοιχτούν σε έναν επαγγελματία υγείας και να ζητήσουν την απαραίτητη για αυτούς βοήθεια, αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τα άτομα αυτά όχι μονό έχουν ανάγκη από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας έρχονται συχνά σε επαφή με περιβάλλοντα που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες.

Ακόμα λοιπόν κι εάν ένα άτομο δε θέλει να δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική ταυτότητα ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό είναι πολύ σημαντικό να το κάνει στο προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον του ιατρού του. Είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός να γνωρίζει τη σεξουαλική ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ασθενή για να προσαρμόσει τη φροντίδα στις εξειδικευμένες κάθε φορά ανάγκες. Οι σεξουαλικές εμπειρίες και συμπεριφορές, η επίδραση τους στην ταυτότητα του ατόμου, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις και ο κίνδυνος προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι στοιχεία βασικά ώστε ο ιατρός να εξατομικεύσει την φροντίδα που θα παρέχει.

Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+  ασθενείς ωστόσο ανησυχούν ότι οι ιατροί τους δε θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τους εκπαιδεύσουν. Είναι λοιπόν καταρχάς σημαντικό τα άτομα αυτά να εντοπίσουν τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εμπειρία με ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το ραντεβού τους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχουν έτοιμες τις ερωτήσεις τους όσο και δύσκολες αυτές να μοιάζουν. Μονό με ξεκάθαρες ερωτήσεις και απαντήσεις θα μπορέσουν πραγματικά να περιφρουρήσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Καταρχάς λοιπόν η επιλογή του ιατρού δεν πρέπει να γίνεται με βάση την τοποθεσία και την εύκολη πρόσβαση. Μεγαλύτερη αξία έχουν πληροφορίες ενδεικτικές της τριβής και της εμπειρίας με ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται κυρίως από το οικείο περιβάλλον. Για παράδειγμα από μια τρανς φίλη που είχε μια καλή εμπειρία με γυναικολόγο, ή από κάποιο έμπιστο άτομο που γνωρίζει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εξοικειωμένο με τις συνήθεις σεξουαλικές πρακτικές των ομοφυλόφιλων. Επίσης πολλοί κλινικοί έχουν αναρτημένο στο διαδίκτυο σύντομο βιογραφικό που αναφέρουν σχετική εμπειρία ή επιμελούνται άρθρα με σχετικό περιεχόμενο. Μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Άλλη μια εναλλακτική  βεβαίως είναι το άτομο να επικοινωνήσει με τον γενικό /οικογενειακό ιατρό και να του ζητήσει την παραπομπή σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι κάθε επικοινωνία με επαγγελματία υγείας είναι εμπιστευτική καθώς τα δεδομένα υγείας είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και προστατεύονται. 

Σε κάθε περίπτωση το να μιλήσει κανείς ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του σε έναν επαγγελματία υγείας προκαλεί νευρικότητα. Για αυτό λοιπόν μπορεί κανείς να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές ώστε το ραντεβού να κυλήσει ομαλά και αποδοτικά:

  • Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ευθύς εξαρχής ότι το να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση του προκαλεί άγχος και νευρικότητα. 
  • Είναι σημαντικό να τολμήσει να ρωτήσει όλα όσα θέλει άλλα μέχρι εκεί που αντέχει. Εάν κάτι δεν βγαίνει το αφήνει για επόμενη φόρα. 
  • Αποτελεσματική στρατηγική είναι η καταγραφή οποιουδήποτε παράγοντα που αναφορικά με τη σεξουαλικότητα προκαλεί άγχος ή/και απορία. 
  • Καλό είναι να ρωτήσει πρώτα αυτά που είναι πιο σημαντικά για αυτόν
  • Είναι σημαντικό να πάρει κανείς τα μέτρα του ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ήρεμος και ψύχραιμος. Μπορεί για παράδειγμα να επιλέξει για συνοδό ένα άτομο που του εμπνέει ηρεμία. 
  • Εάν κάποια στιγμή ο ιατρός φαίνεται ότι κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά τότε το άτομο θα πρέπει με ήπιο κι ευγενικό τρόπο να δώσει με πιο ξεκάθαρο τρόπο την πληροφορία.

Ο ιατρός είναι εκεί για να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία και ανησυχία. Είναι όμως εκεί και για να ρωτήσει τις κατάλληλες ερωτήσεις αναφορικά με τη ασφάλεια της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Θα ρωτήσει για τη χρήση προφυλακτικού, τον αριθμό των συντρόφων,  την ενδεχομένη χρήση αλκοόλη και ουσιών καθώς και το πώς οι σεξουαλικές εμπειρίες επηρεάζουν την αυτοεικόνα του. Οι απαντήσεις των ασθενών θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και ξεκάθαρες ώστε η καθοδήγηση να είναι η καλύτερη δυνατή. Ο σκοπός είναι να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες έτσι ώστε οι ασθενείς να υποστηρίζονται στην υπεύθυνη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία. 

Πηγή: andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 15:45



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα