1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Πώς θα περιορίσεις την πείνα τον χειμώνα


Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τον χειμώνα τείνουμε να παίρνουμε 2-3 παραπανίσια κιλάκια. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει μαζί με την εξωτερική θερμοκρασία, στέλνοντας έτσι μήνυμα στο σώμα για άμεση… θέρμανση, η οποία συνήθως γίνεται με την κατανάλωση πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά τροφών όπως μπέργκερ, πίτσα, γλυκά κ.α.

Αρκετός κόσμος επίσης λόγω πεσμένης διάθεσης των χειμώνα -ελλείψει ηλιοφάνειας- έχει χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, και κατ’ επέκταση πεσμένη διάθεση ή σε χειρότερες περιπτώσεις κατάθλιψη, θυμό, άγχος κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και πάλι, η ανάγκη για παχυντικά τρόφιμα γίνεται εντονότερη ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα, λοιπόν;

Επιλέξτε φυσικές ακατέργαστες τροφές

Όποια τροφή καταναλώνουμε αυξάνει τον μεταβολισμό και μας ζεσταίνει. Τεχνικά μιλώντας, όταν το σώμα λέει «ζέστανέ με», ο εγκέφαλος το μεταφράζει σε «τσάκισε πατάτες με τυρί». Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε τις σαλάτες, τα φρούτα και άλλα υγιεινά τρόφιμα ως τροφές που μπορούν να μας ζεστάνουν. Αντί όμως να τρέξετε κατευθείαν  για… σαβούρα στο ψυγείο, προτιμήστε ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, βραστά λαχανικά ή φρούτα για να «ζεσταθείτε».

Αυξήστε την πρωτεΐνη

Θα σας χορτάσει για αρκετές ώρες και θα διώξει την πείνα μακριά. Η πρωτεΐνη είναι σωτήρια (και) τον χειμώνα μέσα από τρόφιμα όπως αυγά, πουλερικά, ψάρι, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και τυριά όπως το cottage.

Σκορπίστε τα γεύματα

Αντί να τρώτε δυο φορές την ημέρα και πολύ, σπάστε τα γεύματα σε μικρότερες ποσότητες βάζοντας τρόφιμα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη ως σνακ για να κρατήσετε την πείνα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πριν οι ίνες, μετά το γεύμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιορίζουν την όρεξη, επομένως έχει νόημα να φάτε μια σαλάτα πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό για να φάτε λιγότερη ποσότητα στο κυρίως γεύμα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα, περιορίζοντας την επιθυμία να καταναλώσετε παχυντικά τρόφιμα.

Δεν το βλέπω άρα δεν υπάρχει

Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να μην καταναλώσει παχυντικές τροφές όταν αυτές βρίσκονται στο ψυγείο ή σε ορατά σημεία στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την σαβούρα; Καταχωνιάστε πατατάκια, κρακεράκια, σοκολατίτσες και λοιπά σε σημεία που δεν θα είναι εμφανή. Ακόμα καλύτερα, πετάξτε τα.

Ήλιε μου ήλιε μου

Η βιταμίνη D σχηματίζεται με τη βοήθεια της ηλιοφάνειας και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, ενώ παράλληλα σταθεροποιεί τις απότομες μεταβολές διάθεσης. Σιγουρευτείτε ότι «παίρνετε» τουλάχιστον 20 λεπτά… ήλιου κάθε μέρα.

Πετρέλαιο βάλαμε;

Ή έστω μια ηλεκτρική κουβέρτα. Φτιάχνοντας ζεστό περιβάλλον θα μπορέσετε να ελέγξετε την πείνα σας. Φορέστε ζεστά ρούχα, πιείτε ζεστά ροφήματα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα