1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς θα κάνω ξεκάθαρα τα όρια στη σχέση μου;


Μόνο εύκολες δεν είναι οι σχέσεις των ανθρώπων σήμερα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τους οποίους τρέχει 24/7 η ζωή στις μέρες μας. Η επικοινωνία μεταξύ μας ωστόσο καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη όταν δεν υπάρχουν εμφανή και ξεκάθαρα όρια στις σχέσεις μας. Όταν λέμε όρια, εννοούμε περισσότερο κανόνες που διέπουν μια σχέση ώστε να είναι λειτουργική και να απολαμβάνουν αμφότεροι τις στιγμές που προκύπτουν από αυτή.

Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να οριοθετούμε ξεκάθαρα κάθε μας σχέση προκειμένου να αισθανόμαστε άνετα σε αυτή, χωρίς φυσικά να λειτουργούμε εις βάρος του/ης άλλου/ης. Τρόποι υπάρχουν για να το καταφέρουμε και σ’ τους απαριθμούμε παρακάτω.

Μίλα ανοιχτά για όλα όσα σε ενοχλούν

Ξεκινάμε με τα βασικά. Αν δεν μιλήσεις και δεν εκφράσεις τους προβληματισμούς σου, δεν πρόκειται ο άλλος να καταλάβει ότι δεν περνάς καλά στη σχέση σας. Η σιωπή σχεδόν όλες τις φορές εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συμφωνία κι αποδοχή του πλαισίου εντός του οποίου λειτουργεί η σχέση σου. Για αυτό επιβάλλεται να μιλήσεις λέγοντας τι σε ενοχλεί και τι σε πειράζει στη σχέση σου. Πρόκειται για το πρώτο κι ίσως το σημαντικότερο βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου και να δεις αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.

Βάλε συγκεκριμένους στόχους για την κάθε σου σχέση

Θα σου ήταν πολύ χρήσιμο να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου και τις επιθυμίες σου. Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για αρχή. Φτιάξε πρόγραμμα και προσπάθησε να το τηρήσεις. Όταν γνωρίζεις τι ακριβώς θες να κάνεις, πώς και πότε, είναι αρκετά πιο εύκολο να βάλεις όρια και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου χωρίς να νιώσεις ενοχές.

Μην βάζεις τον εαυτό σου σε θέση άμυνας και μην δικαιολογείσαι

Δεν είναι κακό να θες να βάλεις όρια σε μια σχέση σου είτε αυτή είναι φιλική είτε ερωτική είτε ακόμη κι επαγγελματική. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος για να βάζεις τον εαυτό σου εξ ορισμού σε μια αμυντική θέση, προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα θέλω και τις επιθυμίες σου. Αντίστοιχα αν μια σχέση σε πιέζει, η δεν σου ταιριάζει πια δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να εξηγήσεις, τα ανεξήγητα εφόσον είχαν κάνει εξαρχής ξεκάθαρες τις προθέσεις σου.

Μην υπεραναλύεις τις αποφάσεις σου

«Το πολύ το Κύριε ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς» λέει ο θυμόσοφος λαός μας και συνήθως έχει δίκιο, αφού η υπερανάλυση τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε κακό σύμβουλο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση που θέλουμε να θέσουμε εντός ορίων κάποια σχέση. Κάποιες φορές αρκεί να πεις απλά όχι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Άλλωστε, χωρίς πολλές πληροφορίες είναι δύσκολο και για την άλλη πλευρά να βρει τρόπο να σε μεταπείσει. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί να δώσεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες για τη στάση σου ώστε να μπορέσει να γίνει ξεκάθαρη από την άλλη πλευρά η συμπεριφορά σου και τα κίνητρά σου.

Αρκετά με το «people pleasing»

Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει με μια συγκεκριμένη νοοτροπία η οποία έχει ως βάση να μην δυσαρεστήσουμε κανένα και να ευχαριστούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Έχει έρθει ωστόσο η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τέτοιες συμπεριφορές και να εκφράσουμε νέτα, σκέτα και ξάστερα όλα όσα θέλουμε στην εκάστοτε σχέση μας. Πολύ συχνά ξεχνάμε τις ανάγκες μας, εύκολα μας προδίδουμε, βάζοντας προτεραιότητα τους άλλους διαρκώς και ικανοποιώντας τα δικά τους θέλω και τις ανάγκες τους αντί για τις δικές μας. Ήρθε ο καιρός να βάλουμε μια τελεία σε όλα αυτά.

 

 

 




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα