1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Πώς θα επηρεάσει η πανδημία τις μακροχρόνιες σχέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλοι αδημονούμε να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς, αλλά ξεχνάμε ότι αυτοί οι ρυθμοί που έχουμε στο μυαλό μας δεν είναι τόσο ρεαλιστικό σενάριο. Μετά από δύο μήνες αυτοαπομόνωσης, άγχους και κοινωνικής αποστασιοποίησης, η αλήθεια είναι ότι ένα μεταβατικό στάδιο θα το περάσουμε.

Η μπάλα θα πάρει και τις σχέσεις. Αμ δε που θα ξέφευγαν από τον τυφώνα του κορωνοϊού. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο κόσμος θα εξακολουθεί να αποφεύγει τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς, παρότι τα μέτρα χαλαρώνουν. Αυτό θα έχει συνέπειες και στις ερωτικές σχέσεις. Μέχρι να γνωρίσεις κάποιον καλύτερα, ίσως και να μη νιώσεις την ανάγκη να προχωρήσεις σε περιπτύξεις. Κάποιοι άνθρωποι προσαρμόζονται στις προσταγές της νέας πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ωστόσο ο φόβος που προκάλεσε η πανδημία θα συνεχίσει να αιωρείται για καιρό.

Κανείς δε θέλει να του λένε τι να κάνει και λίγοι κάνουν αυτό που πρέπει για την υγεία τους, σύμφωνα με την Lynel Ross, πιστοποιημένη σύμβουλο υγείας και ειδικό σχέσεων. Παρόλο που οι ειδικοί δημόσιας υγείας προτείνουν να υιοθετήσουμε για κάμποσο καιρό την κοινωνική αποστασιοποίηση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες.

«Είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές κατά γράμμα και πώς θα τις εφαρμόσει στην ερωτική του ζωή», τονίζει η Ross. Για πολλούς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εξασκούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να γνωρίζουν κόσμο μέσω dating εφαρμογών.

Οι ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα βγαίνουν λιγότερα ραντεβού

Εφόσον ο κόσμος αντικαθιστά τα πρώτα ραντεβού με συζητήσεις μέσω τσατ, ο ρυθμός με τον οποίο ο κόσμος βγαίνει ραντεβού έχει αρχίσει να μειώνεται. Κι αυτή η τάση, προβλέπει η Jaime Bronstein, κλινικός ψυχοθεραπευτής, ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Εκείνοι που θέλουν να συνάψουν σοβαρές σχέσεις ίσως ήδη να βλέπουν τα οφέλη της κοινωνικής αποστασιοποίησης όσον αφορά τα ραντεβού. «Οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα πριν επενδύσουν στη σχέση. Μαθαίνουν τις συνήθειες του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους και δεν έρχονται προ εκπλήξεως αφού δεθούν», αναφέρει η ειδικός.

Αν γνωρίσατε κάποιον εν μέσω καραντίνας και είχατε καλή επικοινωνία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχετε κάνει μία πολύ καλή αρχή. «Μετά την έξοδο από την καραντίνα, τα δυνητικά ζευγάρια (ή αυτά που επιβίωσαν)  θα νιώθουν πιο δεμένα», λέει η Brostein στο Bustle.

Οι σύμβουλοι σχέσεων τι λένε;

Η Lana Otya, επαγγελματίας σύμβουλος σχέσεων, πιστεύει ότι τα ραντεβού αυτά καθ’ αυτά, σιγά-σιγά θα ξαναγίνουν όπως ήταν προ πανδημίας. «Αυτό θα συμβεί επειδή οι ερωτικές γνωριμίες βασίζονται στη σεξουαλική χημεία, και για να διαπιστώσεις αν έχεις χημεία με κάποιον πρέπει να τον γνωρίσεις από κοντά», λέει η Otya.

Η Otya πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μαγνητίζονται σεξουαλικά από τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν χημεία, αλλά δεν είναι απίθανο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος φιλτράρει τις σχέσεις του. «Ο κόσμος έχει ήδη στραφεί στην επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων και την έχει εξασκήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Έμαθε να διαβάζει καλύτερα το άτομο που έχει απέναντί του, κι αυτό δε θα αλλάξει όταν βγει στον έξω κόσμο», λέει η Otya.

Και οι ψυχίατροι;

Οι ψυχίατροι θεωρούν ότι, γενικά και αναφορικά με τις σχέσεις, ο κόσμος δε θα ηρεμήσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Φυσικά και ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός, ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα το αν θα έχει εμβολιαστεί ο υποψήφιος σύντροφος κάποιου -σε τρία χρόνια όμως από τώρα», λέει η Margaret Seide, ψυχίατρος.

Μέχρι τότε, ο κόσμος θα αξιολογεί πιο σκληρά τον υποψήφιο σύντροφό του. «Οι άνθρωποι θα επικοινωνούν περισσότερο πριν μπουν στη διαδικασία να βγουν ραντεβού. Θα γίνουν πιο επιλεκτικοί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κάνουν περισσότερες προσωπικές ερωτήσεις. Ουσιαστικά, θα σταθμίζουν τους παράγοντες κινδύνου έκθεσης του υποψήφιου συντρόφου τους, επιλέγοντας αυτόν που εκτίθεται λιγότερο σε μέρη που είναι πιο πιθανό να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό. Και είναι λογικό. Πολλά έχουν αλλάξει και θα συνεχίζουν να αλλάζουν», καταλήγει η Seide.

 

Πηγή: bustle.com

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα