1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πώς θα βγάλεις τέλειες φωτογραφίες το καλοκαίρι


Οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες είναι μια τέχνη που γρήγορα θα αγαπήσεις, και με λίγη εξάσκηση θα κατακτήσεις.

Το καλοκαίρι μάλιστα, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω καιρού και φυσικού περιβάλλοντος.

Δες μερικές συμβουλές για τα καλύτερα «κλικ» της ζωής σου.

Καλό το σούρουπο, αλλά μην κολλήσεις με αυτό

Οι περισσότεροι φωτογράφοι θα σου προτείνουν να τραβήξεις τις φωτογραφίες σου περίπου μία ώρα μετά την ανατολή και πριν από τη δύση του ηλίου, όταν το φως είναι απαλό και ζεστό. Αυτή η ώρα της ημέρας είναι μια πολύ καλή στιγμή για «κλικ», επειδή το φως είναι σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και πιο εύκολο να ελεγχθεί, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη κατάλληλη στιγμή για να τραβήξεις φωτογραφίες το καλοκαίρι.

Οι πιο σκοτεινές στιγμές του λυκόφωτος λίγο πριν το βράδυ, γνωστές και ως «μπλε ώρα», μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και ενώ το έντονο μεσημεριανό φως μπορεί να δημιουργήσει κάποιες προκλήσεις, μπορεί να αντισταθμιστεί με εργαλεία όπως ένας ανακλαστήρας ή ένας πολωτής (polarizer).

Το ιδανικό φως για τις φωτογραφίες σου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία (για παράδειγμα, ένας πυκνός ορίζοντας στην πόλης μπορεί να φαίνεται καλύτερα το βράδυ, ενώ ένα χωράφι με αγριολούλουδα «ζωντανεύει» νωρίς το πρωί) γι’ αυτό δοκίμασε να πας στο ίδιο μέρος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να πειραματιστείς.

Δώσε βάση στις λεπτομέρειες

Συχνά, οι πιο δυνατές φωτογραφίες που βγάζουμε είναι και οι πιο συγκεκριμένες. Ψάξε λοιπόν για μικρά πράγματα: μια παλιά ρόδα, μια σκουριασμένη κούνια, μια λεμονάδα, μια έντονη έκφραση στο πρόσωπο ενός τουρίστα. Εκμεταλλεύσου τις καλοκαιρινές υφές, από την τραχιά επιφάνεια ενός κοχυλιού μέχρι την αστραφτερή γυαλάδα ενός φρούτου. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσεις φακό macro για να τραβήξεις λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει σε κάποιες κοντινές λήψεις.

Φύγε από τη βαβούρα

Το καλοκαίρι είναι τουριστική περίοδος, επομένως ίσως χρειαστεί να ψαχτείς λίγο για να βρεις ένα μέρος που είναι πραγματικά μοναδικό. Μη φοβηθείς να… λερώσεις τα χέρια σου και να βρέξεις τα πόδια σου εξερευνώντας αχαρτογράφητο έδαφος. Για παράδειγμα δοκίμασε να κάνεις κάμπινγκ μια νύχτα στην παραλία για να απαθανατίσεις ένα μοναδικό σκηνικό στην απόλυτη ηρεμία.

Θυμήσου τον κανόνα των τριών τρίτων

Φαντάσου ότι η οθόνη του κινητού σου ή της κάμερας χωρίζεται σε ίσα μέρη από τρεις οριζόντιες και τρεις κάθετες γραμμές. Το θέμα της φωτογραφίας σου πρέπει να βρίσκεται σε ένα από τα σημεία που τέμνονται αυτές οι γραμμές μεταξύ τους –και όχι στο κέντρο της φωτογραφίας, όπως νομίζουμε λανθασμένα όλοι όταν ξεκινάμε να βγάζουμε φωτογραφίες.

Δημιούργησε προοπτική

Οριζόντιες και κάθετες γραμμές υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα τοπία, το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξεις να τις βρεις. Μπορεί να δημιουργούνται από δύο παράλληλους κορμούς δέντρων, από τα σύννεφα, από σιδηροδρομικές γραμμές, από το πόσο συμμετρικά είναι αραδιασμένα τα τραπεζάκια στην ταβέρνα του νησιού, από οτιδήποτε. Όταν τις εντοπίσεις, χρησιμοποίησέ τις έτσι ώστε να τραβούν το βλέμμα όποιου κοιτάζει την φωτογραφία σου προς το βάθος, ή ακόμα καλύτερα προς το αντικείμενό σου.
 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα