1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς επηρεάζουν η μοναξιά και ο κορωνοϊός την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 16:04

Η μοναξιά είναι ένας γνωστός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία και ευημερία των ατόμων. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μάλιστα έχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς. Η επιδείνωση της υγείας τους, καθώς και ο θάνατος του συντρόφου ή των φίλων περιορίζουν τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης και συνιστούν εμπόδια στη διατήρηση υγιών κοινωνικών δεσμών.

Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο της μοναξιάς για πολλά άτομα. Η μοναξιά είναι ένα περίπλοκο υποκειμενικό συναίσθημα που εκφράζεται  με άγχος και μέσω ενός αισθήματος μη ικανοποίησης από τη ζωή που σχετίζεται με έλλειψη σύνδεσης κι επικοινωνίας με άλλα άτομα. Οι ειδικοί μάλιστα υπογραμμίζουν τη σημασία της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης  για την ψυχική και σωματική υγεία.

Η άμεση ανταπόκριση στο ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς ιδιαίτερα στην ομάδα των ηλικιωμένων είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών του στη φυσική και ψυχική τους υγεία οι όποιες είναι γνώστες  εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης, γνωστικών δυσλειτουργιών, καρδιακού νοσήματος και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους.

Εν μέσω πανδημίας μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν την αύξηση του κινδύνου κακοποίησης των ηλικιωμένων. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εξαρτώνται ακόμα περισσότερο  από τους φροντιστές τους  και ενδεχομένως από τα άτομα που ασκούν πάνω τους έλεγχο, εξουσία και κακοποιητικές συμπεριφορές. Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι συχνότερη σε κοινότητες που δε διαθέτουν δομές ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οι δράστες συνήθως είναι άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιδρούν πολύ αρνητικά όταν ανεπίσημα τους ανατίθεται η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο  Aggression and Violent Behavior, τα ηλικιωμένα άτομα που είναι θύματα κακοποίησης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως είναι η κατάθλιψη, τα υψηλά επίπεδα στρες , η παραμέληση του εαυτού. Τα προβλήματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις επιδεινωθήκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Covid-19 ανάγκασε τους περισσότερους ηλικιωμένους να παραμείνουν εγκλωβισμένοι μαζί με άτομα που τους άσκουσαν κακοποιητικές συμπεριφορές . Τα πράγματα μάλιστα είναι ακόμα πιο σοβαρά όταν το άτομο που κακοποιεί είναι και αυτό που έχει αναλάβει την φροντίδα του ηλικιωμένου πρόσωπου. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη για την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και υποστήριξης σε επίπεδο κοινότητας.  Δυστυχώς όμως εξαιτίας της τρέχουσας συγκυρίας η χρηματοδότηση αυτών των υπηρεσιών δεν ανήκει στη λίστα των προτεραιοτήτων. Πολλά μάλιστα αναπτυγμένα κράτη αναγνώρισαν ότι δεν κατάφεραν να προστατέψουν τους ηλικιωμένους και ανέλαβαν την ευθύνη μιας πολύ σημαντικής αποτυχίας για την κοινωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλα τα κράτη να μην ξεχνούν τους ηλικιωμένους και συμπληρώνει πως η προστασία τους είναι υπόθεση όλων μας.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, 16:04



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα