1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πόσο υγιεινό είναι να παρακάμπτεις το πρωινό;


Η παράκαμψη του πρωινού πριν από μια πρωινή προπόνηση καθώς και η κατανάλωση ενός γεύματος αμέσως μετά από μια βραδινή προπόνηση μπορεί να φαίνονται απόλυτα λογικές συνήθειες, αλλά μπορούν να θέσουν την καρδιά σας σε κίνδυνο.

Γενικότερα, οι άνθρωποι που τρώνε βραδινό και παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Προληπτικής Καρδιολογίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 113 ατόμων πριν πάθουν καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαν για 30 ημέρες μετά τη νοσηλεία τους λόγω καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που δεν έπαιρναν πρωινό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και έτρωγαν δείπνο δύο ώρες πριν κοιμηθούν, ήταν τέσσερις έως πέντε φορές πιο πιθανό να υποστούν ξανά καρδιακή προσβολή.

«Μεταβολικό προφίλ»
«Γνωρίζαμε από άλλες μελέτες ότι η παράκαμψη του πρωινού και η βραδινή διατροφή μπορούν να επιδεινώσουν το μεταβολικό προφίλ ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι αυτές οι συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τόσο σημαντικά το πρόβλημα», τονίζει για το θέμα ο Μάρκος Μινικούτσι, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, η εν λόγω έρευνα έχει επίσης συνδέει την παράκαμψη του πρωινού με πράγματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και το να μην δέχεται το σώμα σας την πρόσληψη ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και τις πιθανότητες σακχαρώδη διαβήτη.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας αυτών των διατροφικών συνηθειών είναι η φλεγμονή και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, φαινόμενα που θα μπορούσαν να παίζουν μεγάλο ρόλο σε καρδιακά ανθυγιεινά αποτελέσματα.

Αφορά τους πάντες…
Αν και αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακές προσβολές, η έρευνα τονίζει τον κίνδυνο ακόμη και για φαινομενικά υγιείς ανθρώπους. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι οι όσοι δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουν αρτηριοσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ο Μινικούτσι συνιστά στους ασθενείς να τρώνε για βράδυ τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουν και να τρώνε ένα πλήρες πρωινό. Συγκεριμένα, ένα πρωινό που να περιλαμβάνει πλούσια σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ή το γιαούρτι και ειδικά αν πρόκειται να ακολουθήσει πρωινή προπόνηση.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα