1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Tips για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος


Από καύσωνα σε καύσωνα, μας πάει το φετινό καλοκαίρι δοκιμάζοντας τόσο τα ιδρωμένα κορμιά μας όσο και τις αντοχές του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, το οποίο προφανώς έφτασε στα όρια του. Υπάρχουν ωστόσο έξυπνοι τρόποι προκειμένου να μειώσουμε αισθητά την κατανάλωσή του και να ωφελήσουμε το περιβάλλον που επίσης βρίσκεται στα όρια του αλλά και την τσέπη μας, γλιτώνοντας αρκετά ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι οικονομικές λάμπες έχουν την λύση

Αντικατέστησε όλους τους παλιούς λαμπτήρες του σπιτιού σου. Συγκεκριμένα στη θέση των  λαμπών πυρακτώσεως ή φθορίου, χρησιμοποίησε οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α ή συστήματα LED. Μπορεί οι συγκεκριμένες λάμπες να κοστίζουν περισσότερο, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μέσω αυτών θα εξοικονομήσεις μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για πολλούς μήνες.

Μην παραμελείς το ψυγείο σου

Είναι χρήσιμο να καθαρίζεις τακτικά το ψυγείο σου, όπως και να κάνεις συχνά απόψυξη (σε περιπτώσεις που δεν το κάνει από μόνο του) προκειμένου να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος του. Όταν βρίσκεται στη βέλτιστη λειτουργία, το ψυγείο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, επομένως μόνο κερδισμένος/η μπορείς να βγεις.

Καθαρίζουμε συχνά κλιματιστικά, απορροφητήρες, σκούπες

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν φίλτρα για τη σωστή χρήση τους, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ώστε να δουλεύουν στη βέλτιστη δυνατή λειτουργία και να μην καταναλώνουν έξτρα ρεύμα. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις το καθάρισμά τους λοιπόν στις δουλειές του σπιτιού

Eco πρόγραμμα αγάπη γλυκιά μου

Πλέον σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές νέας παραγωγής έχουν ένα οικολογικό οικονομικό πρόγραμμα χρήσης το οποίο συστήνεται ανεπιφύλακτα μιας και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, όντας συγχρόνως πιο φιλικό στο περιβάλλον. Μην αμελείς λοιπόν τη συγκεκριμένη λειτουργία του, αντίθετα προτίμησε τη και θα δεις, ότι θα κερδίσεις αρκετά ευρώ, στο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.

Την κουζίνα και τα μάτια σου

Φρόντισε να ανάβεις όσο το δυνατόν λιγότερο τα μάτια της κουζίνας αλλά και τον φούρνο. Αντ’ αυτών χρησιμοποίησε βραστήρα για απλό βράσιμο νερού, φούρνο μικροκυμάτων για ξεπάγωμα, ατμομάγειρα για πολλά λαχανικά μαζί. Οι μικροσυσκευές καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα φρόντισε να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα σκεύη ανάλογα με το μάτι της εστίας που χρησιμοποιείς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να γλιτώσεις 20-30% στην κατανάλωση του ρεύματος.

Συνετή χρήση του κλιματιστικού

Τις ζεστές μέρες όταν ο καιρός το επιτρέπει, προτίμησε επιτραπέζιους ή ανεμιστήρες οροφής για να δροσιστείς, μιας και καταναλώνουν αισθητά λιγότερο ρεύμα. Για τις στιγμές που η ζέστη είναι ανυπόφορη, δοκίμασε να ρυθμίσεις το κλιματιστικό στους 25-26 βαθμούς και θα δεις ότι θα μειωθεί κατά πολύ η κατανάλωσή σου.

Βάλε χρονόμετρο για τον θερμοσίφωνα

Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αλλαγής του ηλιακού θερμοσίφωνα με ηλεκτρικού φρόντισε να βάζεις χρονόμετρο κάθε φορά που θα χρειαστείς θερμοσίφωνα, ώστε να μην τον ξεχνάς και να καίει με τις ώρες. Θα δεις ότι θα σε σώσει!

Αν χρειαστεί να αγοράσεις συσκευές προτίμησε αυτές με καλύτερη ενεργειακή κλάση.

Μπορεί να πληρώσεις κάτι παραπάνω, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο στη συνέχεια, μιας και θα εξοικονομήσεις μπόλικα χρήματα κάθε μήνα στον λογαριασμό του ρεύματος.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα