1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Tips για καλύτερη άρθρωση


Καθημερινά εξασκούμε την ομιλία μας σε συζητήσεις, τηλεφωνήματα, διαπραγματεύσεις κι αφηγήσεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ωστόσο πως για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, πρέπει να μιλάμε καθαρά. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που επιχειρήσαμε να μοιραστούμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός λεκτικά, αλλά δεν τα καταφέραμε, γιατί όσα είπαμε δεν ήταν εύληπτα από τον/ην συνομιλητή/τρια μας. Υπάρχουν τρόποι κι εύκολα tips για να βελτιώσεις τον τρόπο ομιλίας σου και να αποκτήσεις καλύτερη άρθρωση κι αυτά θα σου παρουσιάσουμε στις επόμενες γραμμές.

Μη μιλάς γρήγορα

Όσο πιο γρήγορα μιλάς, τόσο πιο συχνά θα πέφτεις σε γλωσσικά λάθη, δυσκολεύοντας τον συνομιλητή σου να κατανοήσει εκείνα που λες. Προσπάθησε να μιλάς πιο αργά ώστε να προφέρεις κάθε συλλαβή των λέξεων που βγαίνουν από το στόμα σου. Θα σου πάρει λίγο καιρό μέχρι να προσαρμοστείς ωστόσο σύντομα θα αποκτήσεις έναν πιο ομαλό τρόπο ομιλίας, πλήρως κατανοητό από τους υπόλοιπους.

Κάνε εξάσκηση στην ομιλία

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο το συγκεκριμένο, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η επανάληψη κι η εξάσκηση είναι οι μητέρες της μάθησης ακόμη κι αν πρόκειται για την ομιλία μας. Αν έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι γύρω δεν σε καταλαβαίνουν κάποιες φορές όταν μιλάς, κάνε μόνος σου εξάσκηση, προκειμένου να βελτιώσεις τα λάθη σου. Αργά και σταθερά θα δεις ότι θα βελτιωθείς.

Διάβασε φωναχτά

Διάλεξε ένα από τα αγαπημένα σου αναγνώσματα και διάβασε φωναχτά κάποιες παραγράφους του, όπως τότε στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρήσεις τα λάθη που κάνεις αθέλητα στην εκφορά του λόγου σου και την επόμενη φορά θα μπορέσεις να είσαι προετοιμασμένος καλύτερα και να τα αποφύγεις.

Ηχογράφησε τον εαυτό σου

Την επόμενη φορά που θα μιλήσεις με κάποιον φρόντισε να έχεις προμηθευτεί μια συσκευή ηχογράφησης (και το κινητό σου μια χαρά δουλίτσα κάνει) προκειμένου να ηχογραφήσεις τα λεγόμενά σου. Ακούγοντας τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις τα λάθη που κάνεις και θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να τα διορθώσεις την επόμενη φορά.

Μπες στο ζουμί όσων θα πεις

Δεν υπάρχει λόγος να πλατιάζεις όταν μιλάς, μιας και δεν ωφελείται κανένας από τους εμπλεκόμενους στη συζήτηση. Ούτε εσύ, ούτε ο συνομιλητής σου. Επομένως μπες κατευθείαν στο ζουμί όσων θες να πεις. Φρόντισε να είσαι σύντομος και περιεκτικός. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις μεγάλες παύσεις που κάποιες φορές συνοδεύονται από τραβηγμένα φωνήεντα και λοιπά γλωσσομπερδέματα.

Ρύθμισε τον τόνο της φωνής σου

Η χροιά, η τονικότητα, το ύψος, το ηχόχρωμα της φωνής σου είναι τα «εργαλεία» σου προκειμένου να επικοινωνήσεις το μήνυμά σου. Χρησιμοποίησέ τα στον σωστό τόνο λοιπόν για να γίνεις καλύτερα κατανοητός. Προσπάθησε να μιλάς από το διάφραγμα και θα δεις ότι θα βελτιωθεί αισθητά η άρθρωση σου ειδικά αν μείνει σταθερός ο τόνος της φωνής σου.

Φτιάξε τη στάση του σώματος σου

Μπορεί να σου φανεί περίεργο όμως η στάση του σώματος επηρεάζει πολλά από τα γλωσσικά λάθη που κάνουμε, στην προσπάθεια μας να αρθρώσουμε λόγο. Προσπάθησε να κρατάς ψηλά το κεφάλι, όσο έχεις το πηγούνι σου μακριά από το στήθος. Φρόντισε επίσης τα χείλη και οι μύες του σαγονιού σου να είναι χαλαροί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποβάλλεις την ένταση και θα μιλήσεις πιο άρτια.

Κάνε μαθήματα ορθοφωνίας

Μια καλή λύση για να βελτιώσεις την άρθρωσή σου είναι φυσικά και τα μαθήματα ορθοφωνίας. Μέσω αυτών θα μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά τη φωνή σου και να αποφεύγεις τα συχνά λάθη που όλοι κάνουμε στον καθημερινό προφορικό μας λόγο. Ο ηθοποιός και εκφωνητής Χρήστος Πίτσας είναι ένας από τους λίγους που παραδίδει μαθήματα ορθοφωνίας και μπορείς να τον συμβουλευτείς. Για περισσότερες πληροφορίες στο 6977351764.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα