1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | 3 σωστοί τρόποι να πίνεις τον καφέ σου για μάξιμουμ ώθηση


Πίνεις κι εσύ άπειρους καφέδες όσο δουλεύεις, για να καταπολεμήσεις την υπνηλία ή να συγκεντρωθείς καλύτερα; Μήπως φτιάχνεις και καφέ πρωί πρωί με το που ξυπνάς, γιατί (πιστεύεις ότι) αλλιώς δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου; Ε λοιπόν, το κάνεις λάθος. Ιδού τρία μυστικά που θα αλλάξουν τη ζωή σου –και θα απογειώσουν τόσο τους καφέδες όσο και την ενέργειά σου.

Μην πίνεις καφέ μόλις ξυπνήσεις

Η σκέψη ενός αχνιστού καφέ μπορεί να είναι το μόνο κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι κάποια πρωινά, αλλά η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί στην πραγματικότητα να αμβλύνει τα φυσικά επίπεδα ενέργειας του σώματός σου.

Στο βιβλίο του «When: The Scientific Secrets of Perfect Timing», ο ερευνητής Daniel Pink σημειώνει, βασισμένος σε έρευνες από διάφορες μελέτες, ότι η καλύτερη ώρα για να πιείς το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ είναι περίπου 60-90 λεπτά αφού ξυπνήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που δίνει σήμα στο σώμα να ανταποκρίνεται σε διάφορα ερεθίσματα. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα επίπεδα κορτιζόλης συνήθως κορυφώνονται γύρω στις 8:30 π.μ. Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι καλύτερα να αφήσουμε την κορτιζόλη να κορυφωθεί, και μετά να της δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται, με την κατανάλωση καφεΐνης.

Διάλεξε τα σωστά συστατικά

Διαφορετικοί κόκκοι καφέ έχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης, ανάλογα με τον τρόπο που αλέστηκαν. Όταν αισθάνεσαι νωθρός και χρειάζεσαι ισχυρότερη ενεργειακή ώθηση, ψάξε για καφέ με την ένδειξη «ελαφρώς καβουρδισμένο», προτείνει ο Mike Balderrama, εκπαιδευτής στο Counter Culture Coffee. «Όσο πιο σκούρο αλέθεις τον καφέ, τόσο περισσότερη καφεΐνη καίγεται», εξηγεί.

Είναι επίσης σημαντικό να ξέρεις ποιοι καφέδες είναι «στην εποχή τους» για να έχεις την καλύτερη γεύση και περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και ο καφές ωριμάζει και μαζεύεται σε διαφορετικές περιόδους ανάλογα με την χώρα. Όταν έχουμε χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, φρέσκος είναι ο καφές από χώρες όπως η Παπούα, η Κένυα, η Κολομβία και η Γουατεμάλα.

Ωστόσο, το τέλειο φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με τον Balderrama, εξαρτάται λιγότερο από τους κόκκους που χρησιμοποιείς και περισσότερο από ένα άλλο, μάλλον απροσδόκητο συστατικό: το νερό. «Πάνω από το 98% ενός φλιτζανιού καφέ είναι νερό –οπότε αν έχετε κακό νερό, θα έχετε κακό καφέ», λέει ο ίδιος. Είτε φτιάχνεις κρύο καφέ είτε ζεστό, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό. «Βεβαιωθείτε ότι το νερό που βάζετε στο ποτό σας (ακόμα και τα παγάκια στον παγωμένο καφέ σας) φιλτράρεται, γιατί θα βελτιώσει απείρως την ποιότητα του φλιτζανιού σας», εξηγεί.

Δοκίμασε έναν… υπνοτσίνο

Ο καφές και ο μεσημεριανός ύπνος είναι δύο πράγματα υπέροχα από μόνα τους, ήξερες όμως ότι αν συνδυαστούν μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τη μεγιστοποίηση της εγρήγορσης; Μελέτες στην Αγγλία και την Ιαπωνία έδειξαν ότι αν πίνεις καφέ αμέσως πριν πάρεις έναν εικοσάλεπτο υπνάκο, μπορείς να εστιάσεις στη δουλειά καλύτερα απ’ ό,τι αν έκανες μόνο ένα από τα δύο –την έπεφτες για είκοσι λεπτά, ή έπινες απλώς έναν καφέ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ο ύπνος μειώνει την ποσότητα της αδενοσίνης, της χημικής ουσίας που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι, ψυχή τε και σώματι. Η καφεΐνη, η οποία χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να δράσει στον οργανισμό, βοηθά στον αποκλεισμό της αδενοσίνης. Με έναν 20λεπτο υπνάκο μειώνεις την ποσότητα αδενοσίνης στον οργανισμό σου και μειώνεις την χημική ουσία που πρέπει να ανταγωνιστεί η καφεΐνη, καθιστώντας την έτσι πιο αποτελεσματική.

Ο Pink ορκίζεται στους «υπνοτσίνους» στην καθημερινότητά του και συνιστά στους ανθρώπους να στοχεύουν στον καφέ τους μεταξύ 2 και 4 μ.μ. όταν τα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να πέφτουν.

Πηγή: CNBC


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα