1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | 10 τρόποι για να γίνεις πιο επικοινωνιακός


Όπως και να το κάνουμε το κομμάτι της επικοινωνίας είναι ίσως το πλέον σημαντικό σε κάθε σχέση που συνάπτουμε είτε αυτή είναι προσωπική, είτε επαγγελματική. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στον τομέα της επικοινωνίας. Δεν υπάρχει λόγος ωστόσο να σε παίρνει από κάτω, αν δεν έχεις αυτό το περίφημο επικοινωνιακό χάρισμα. Τρόποι και λύσεις υπάρχουν για να εξασκήσεις και να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και στους παρουσιάζουμε παρακάτω.

Κάνε log out από τα social media

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε μεγαλοφώνως, τα social media έχουν εθίσει πολλούς ανθρώπους να είναι συνδεδεμένοι 24/7 στους λογαριασμούς τους. Όπως μπορείς να καταλάβεις μια τέτοια κατάσταση δρα αποξενωτικά για τους ανθρώπους και λειτουργεί εις βάρος της φυσικής επικοινωνίας. Προσπάθησε λοιπόν να περιορίσεις τη διαμεσολαβημένη επικοινωνία, κάνοντας συχνά και τακτά διαλείμματα από τα social media υπέρ της φυσικής επικοινωνίας με φίλους ή συγγενείς.

Αν διακόψουν κάποιον, προέτρεψε τον να συνεχίσει

Όταν βρίσκεσαι σε κάποια συζήτηση, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχεις λέγοντας όσα σε ενδιαφέρουν κι όσα θα ήθελες να μοιραστείς. Αν βρεθείς σε μια συζήτηση με πολλά άτομα, είναι συχνό φαινόμενο κάποιος να διακόψει τον συνομιλητή του. Αν θες να δώσεις ένα boost στo επικοινωνιακό σου προφίλ , θα ήταν χρήσιμο να προτρέψεις αυτόν που διεκόπη να συνεχίσει.

Ρώτα

Είναι σημαντικό να κρατάς πάντα το μέτρο και να μην γίνεσαι εκνευριστικός πυρπολώντας τον συνομιλητή σου με συνεχείς ερωτήσεις. Ωστόσο, αν θες να γίνεις πιο επικοινωνιακός τότε πρέπει να βάλεις τις ερωτήσεις στη ζωή σου, μιας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος πέραν του να μάθεις πράγματα, να εκφράσεις συγχρόνως το ενδιαφέρον σου προς τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου.

Σε όλους αρέσουν τα κομπλιμέντα

Όλοι θέλουν να ακούσουν έναν καλό λόγο, αυτό είναι δεδομένο. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι ζωές μας έχουν αλλάξει και βιώνουμε σημαντικούς περιορισμούς. Για αυτόν τον λόγο μη διστάζεις να πεις τον καλό σου λόγο όταν συναναστρέφεσαι κάποιον. Θα δεις ότι θα λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να μιλήσετε περισσότερο και να τον γνωρίσεις καλύτερα.

«Ξεβούλωσε» τα αυτιά σου

Για να συντελεστεί επικοινωνία χρειάζονται δύο βασικοί πόλοι. Ο πομπός κι ο δέκτης. Όταν βρίσκεσαι στη θέση του δέκτη, οφείλεις να ακούς προσεκτικά και με ενεργητικό τρόπο. Να αφομοιώνεις δηλαδή όσα λέγονται και να τα χρησιμοποιείς για να προχωρά η συζήτηση. Δεν είναι κακό μερικές φορές να κρατάς και σημειώσεις πάνω σε όσα συζητάς, προκειμένου να διατηρήσεις μια καλού επιπέδου επικοινωνία με τον συνομιλητή σου.

Γίνε μέρος μιας ομάδας

Όσο κι αν σου αρέσει να μένεις μόνος ή να εξασκείς μοναχικές δραστηριότητες, αν θες να γίνεις πιο επικοινωνιακός, πρέπει να μάθεις να λειτουργείς εντός ομάδας. Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει δύσκολο όταν μιλάμε για την επαγγελματική σου ομάδα, όμως μπορείς κάλλιστα να συμμετέχεις σε μια άλλη ομάδα όπου θα μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα με όλους τους συμμετέχοντες (αθλητική ομάδα, λέσχη ανάγνωσης, κινηματογραφική λέσχη, μουσικόφιλη ομάδα). Μέσω της τριβής με τους υπόλοιπους θα δεις ότι μπορείς να γίνεις πολύ περισσότερο επικοινωνιακός από όσο νόμιζες.

Ήρθε η ώρα να κλείσεις το κινητό σου

Ίσως η πλέον άσχημη εικόνα που συναντάμε σε παρέες σήμερα είναι ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι να είναι όλοι βουτηγμένοι στα κινητά τους. Αν θες να βελτιώσεις λοιπόν τα communication skills σου, ξεφορτώσου το κινητό όση ώρα διαρκέσει η επόμενη συνάντηση σου με κάποιον. Θα δεις στην πράξη πόσο κακό σού κάνει να χάνεσαι πίσω από μια μικρή οθόνη, ενώ θα ανακουφίσεις και το αυχενικό που έχεις κληρονομήσει από την αγενή αυτή συνήθεια.

Διάβασε

Δεν υπάρχει πρόβλημα, δίχως λύση. Το πρώτο ωστόσο που χρειάζεται να κάνεις για να λύσεις ό,τι σε προβληματίζει είναι να μάθεις πράγματα για αυτό. Αν θες λοιπόν να είσαι πιο επικοινωνιακός μπορείς να διαβάσεις κάποια από τα δεκάδες βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Αντίστοιχα, με ένα και μόνο κλικ μπορείς να συγκεντρώσεις μπόλικα tips για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Το YouTube είναι γεμάτο με Ted ομιλίες που σίγουρα θα διευκολύνουν το έργο σου. Μην περιμένεις να έρθουν όλα από μόνα τους στην πόρτα σου. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Να είσαι σίγουρος ότι γίνεσαι κατανοητός

Δεν έχει σημασία πολλές φορές τι θα πεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα το πεις. Για αυτό φρόντισε όταν επικοινωνείς με κάποιον να είναι σαφές το μήνυμά σου. Χρησιμοποίησε απλό και κατανοητό λόγο, σύντομες προτάσεις κι απόφυγε εξειδικευμένους όρους που μόνο εσύ γνωρίζεις. Σεβάσου το ακροατήριο και τον συνομιλητή σου, παρουσιάζοντας δίχως «ναι μεν αλλά» το αντικείμενο της συζήτησής σας.

Να κοιτάς πάντα τον άλλο στα μάτια

Αν και φαίνεται τόσο απλό, ελάχιστοι είναι αυτοί που συνηθίζουν να κοιτάνε στα μάτια όποιον κάθεται απέναντι τους. Κι όμως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να το κάνεις στην προσπάθεια σου να γίνεις πιο επικοινωνιακός γιατί με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις πιο εύκολα τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του άλλου. Αν μάλιστα περιορίσεις τις νευρικές κινήσεις (να παίζεις με τα χέρια σου, να κουνάς νευρικά το πόδι σου, να ξύνεις το κεφάλι σου) τότε είναι σίγουρο ότι θα γίνεις πιο εύκολα αντιληπτός από τον συνομιλητή σου, κερδίζοντάς τον!


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα