1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Όσα μάθαμε στον καύσωνα για την αντιμετώπιση της ζέστης


Καύσων, κουφόβραση, λιοπύρι κι άλλα τόσα που δεν είχε προλάβει να πει ο Σωτήρης Μουστάκας σε «πεσιματική» ατάκα του στον Ροζ Γάτο link, ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες σε έναν ακραίο καύσωνα που γονάτισε τις αντοχές μας. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο είχαν προβλέψει έγκαιρα τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια του, επομένως είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρησιμοποιώντας μπόλικα tips για να αντέξουμε οι δόλιοι.

Φέρε μας να πιούμε όλο τον Βόσπορο

Παρότι στύψαμε και τα χυμουδάκια μας, οι νταμιτζάνες με νερό τις οποίες καταναλώσαμε ήταν εκείνες που έκαναν πιο υποφερτή την άτιμη ζέστη. Στη ζώνη μας είχαμε πάντοτε περασμένο ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι νερό όπου κι αν πηγαίναμε. Αν χρειαζόταν να μετακινηθούμε δε, κάναμε κι ένα πρόχειρο μπουγέλο με δαύτο.

Ντουζ μέχρι τελικής πτώσεως

Κι ένα και δύο και τρία και τέσσερα αν χρειαζόταν θα κάναμε ντουζάκια, προκειμένου να κρατάμε το σώμα μας σε δροσερή θερμοκρασία προσφέροντας του ό,τι χρειάζεται για να αντέξει.

Δεν ξεμυτίζαμε με το παραμικρό

Για ένα διάστημα αποχαιρετίσαμε βολτούλες, περιττά ψώνια και καφεδάκια κάτω από τον κολασμένα καυτό ήλιο, μιας και το μόνο το οποίο θα αποκομίζαμε θα ήταν μια βαρβάτη ηλίαση ή ακόμη χειρότερα μια θερμοπληξία. Περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και ήταν για καλό μας.

Αντίο φούρνε, αγάπη γλυκιά μου

Για ένα διάστημα αποφύγαμε το μαγείρεμα σε φούρνους, τηγάνια ακόμη και κατσαρόλες προκειμένου να κρατήσουμε σε καλύτερα επίπεδα τη θερμοκρασία στην κουζίνα, μιας και είχε πάρει την ανιούσα όπως και το υπόλοιπο σπίτι.

Στα παράθυρα κρύβεται η λύση

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να μονώσεις  τα παράθυρα. Ακόμη κι αν δεν έχεις αλουμίνια, φρόντισε με μονωτικές κουρτίνες να περιορίσεις τον ήλιο εκτός σπιτιού, ενώ το βράδυ άνοιξε τα αντικριστά προκειμένου να δημιουργηθεί ρεύμα. Ένα παλιό χρήσιμο κολπάκι που κάνανε στα χωριά είναι να κρεμάνε υγρές πετσέτες μπροστά από τα παράθυρα το βράδυ, για έξτρα δροσιά.

Τον ανεμιστήρα να μην τον κακολογείς

Μπορεί να έχουμε ορκιστεί αιώνια πίστη στο air-condition ωστόσο οι ανεμιστήρες κάνουν κι αυτοί δουλίτσα ειδικά τις βραδινές ώρες. Αν θες την επόμενη φορά δοκίμασε να στρέψεις τον ανεμιστήρα προς τα έξω όταν βραδιάσει και θα δεις ότι θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι θα περίμενες.

Κοιμήσου σαν αστερίας

Προσπάθησε όταν κοιμάσαι να μην ακουμπούν χέρια και πόδια το ένα στο άλλο γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σου.

6 και βάλε μικρογεύματα την ημέρα τη ζέστη κάνουν πέρα

Απόφυγε καυτέρα, πικάντικα και λοιπά βαριά φαγητά και προτίμησε αντ’ αυτών φρούτα, σαλάτες, γαλακτοκομικά και μπισκότα εναλλάξ, ώστε ούτε να πεινάσεις αλλά κι ούτε να βαρυστομαχιάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

Τα πράσινα μπαλκόνια/ταράτσες/ κήποι σώζουν ζωές

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν ένα από τα παραπάνω θα διαπίστωσες τη σημασία τους εν μέσω καύσωνα. Αν όχι, βάλε μπρος να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο μπας και προλάβεις τον επόμενο.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα