1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Τι να κάνεις όταν σκας από τη ζέστη

Αν μας ρωτάς, το αγαπάμε το καλοκαίρι. Το αγαπάμε, βέβαια, όταν μας βρίσκει αραχτούς σε κάποια παραλία, κάτω από τη φυσική σκιά ενός φουντωτού αρμυρικιού, με το κυματάκι να σκάει στα πόδια μας. Δεν το αγαπάμε τόσο εκείνα τα μεσημέρια του Ιουλίου που μας βρίσκουν στο σπίτι ή στη δουλειά με το air condition χαλασμένο ή ανύπαρκτο και τον ιδρώτα να στάζει από κάθε πόρο του δέρματός μας. Ακόμα, όμως, κι αυτές τις δύσκολες ώρες, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις κάπως το μαρτύριο. Όπως τα παρακάτω.

Πρόσεξε τι τρως. Ναι, κι όμως, υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, και άλλες που τη ρίχνουν. Εδώ σου τις έχουμε συγκεντρώσει σε μια σύντομη και περιεκτική λίστα. Και κάτι άλλο σχετικά με το φαγητό: Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ξέρεις γιατί οι πιο ζεστές χώρες (βλέπε Μεξικό) έχουν τις πιο καυτερές κουζίνες; Επειδή τα μπαχάρια, και οι πικάντικες γεύσεις γενικώς, εξισορροπούν τη θερμοκρασία του σώματος με εκείνη του περιβάλλοντος, κάνοντάς μας να ζεσταινόμαστε λιγότερο. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Άλλαξε ρούχα. Όχι, μη βγάλεις όλα τα ρούχα σου –ειδικά αν είσαι στη δουλειά, δεν το θέλουμε αυτό. Είναι κλασικό λάθος το να νομίζεις πως όσο περισσότερο δέρμα ακάλυπτο, τόσο πιο δροσερά θα νιώθεις. Δες τους Σαουδάραβες, που φοράνε αυτές τις κελεμπίες στους 50 βαθμούς υπό σκιάν, λες να μην ξέρουν; Τα βαμβακερά υφάσματα απορροφούν τον ιδρώτα, αντί να τον αφήνουν να τρέχει πάνω σου υπενθυμίζοντάς σου πόσο έτοιμος να σκάσεις είσαι. Ιδανικά, αν δουλεύεις από το σπίτι, φόρα μια βαμβακερή πιτζάμα με όσο το δυνατόν πιο ξεχειλωμένο λάστιχο και ένα μακό φανελάκι από πάνω. Για το γραφείο, τα λινά είναι η τέλεια επιλογή.

…και παπούτσια. Θυμήσου τις γιαγιάδες μας που έλεγαν πως «απ’ τα πόδια κρυώνεις». Ισχύει και το ανάποδο. Προσπάθησε όσο μπορείς (καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες δουλειές έχουν dress code που κοιτάζει μετά βδελυγμίας τις σαγιονάρες) να φοράς ανοιχτά παπούτσια, και αν αυτό δεν είναι δυνατό τουλάχιστον λεπτά, βαμβακερά καλτσάκια που θα απορροφούν τον ιδρώτα από μέσα.

Πλύνε ξανά τα χέρια σου. Θα κάνουμε την αυθαίρετη υπόθεση πως σου έχει μείνει έτσι κι αλλιώς συνήθεια από την καραντίνα. Δεν είναι, όμως, μόνο ο ιδανικός τρόπος να ξεφορτώνεσαι μικρόβια, αλλά και τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στις παλάμες, και δε μας αφήνει να συγκεντρωθούμε σε τίποτα άλλο πέρα από το εμμονικό ζέστη-ζέστη-ζέστη. Δροσερά χέρια, καλύτερη διάθεση, κάπου μπορεί να γίνει σλόγκαν αυτό. Από εμάς το άκουσες πρώτα.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, και αν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο και πολλή διάθεση για πειραματισμούς, το μακρινό 2007 είχαμε αυτή την τρελή ιδέα, να μεταφράσουμε τις οδηγίες ενός Καναδού φοιτητή για το πώς μπορείς να φτιάξεις μόνος σου οικολογικό air condition, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα, μερικά σωληνάκια και ένα μεγάλο σκουπιδοτενεκέ. Εντάξει, η επόμενη επανάσταση στον κλιματισμό μάλλον δεν θα είναι, αλλά τουλάχιστον θα περάσεις μερικές ώρες να σκέφτεσαι κάτι άλλο από το πόσο πολύ ζεσταίνεσαι. Πόσο εφευρετική (και κομμάτι αισιόδοξη) είναι η νεότητα, ας πούμε.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα