1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς φτιάχνουμε το τέλειο κάστρο στην άμμο

Κοίτα αυτό το κάστρο. Όχι, δεν είναι ψέμα, κάποιος μπήκε όντως σε όλον αυτόν τον κόπο. Το να χτίζεις κάστρα στην άμμο είναι τέχνη, και τα μικρά αριστουργήματα που αφθονούν στο ίντερνετ αποδεικνύουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τώρα εσύ βλέψεις τέτοιου μεγαλείου μπορεί να μην έχεις, αλλά ένα καστράκι –σκέφτεσαι− ωραία θα ήταν να έφτιαχνες. Κι εμείς έχουμε όλα τα μυστικά για να σου πετύχει.

Εν αρχή ην η άμμος

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για την άμμο, είναι ότι δεν μπορείς να την κάνεις τίποτα, αν δεν είναι βρεγμένη. Το νερό δημιουργεί «γέφυρες» που ενώνουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους, χωρίς αυτό δεν υπάρχει τρόπος να χτίσεις και να δώσεις σχήμα στην άμμο σου. Κι αυτά τώρα δεν τα έχουμε βγάλει από το μυαλό μας, κοτζάμ Πανεπιστήμιο τα λέει. 

Άλλο βασικό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως κάθε χούφτα άμμου που χρησιμοποιούμε την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να αποβάλλουμε την περιττή ποσότητα νερού, μικραίνοντας έτσι τις «γέφυρες» ανάμεσα στους κόκκους της άμμου και κάνοντάς την πιο εύπλαστη.

Το νερό γνωρίζει

Κάθε άνθρωπος που έχει αναγάγει το χτίσιμο κάστρων σε τέχνη θα σου πει ότι είναι καλή ιδέα να φτιάξεις ένα πηγάδι, να σκάψεις δηλαδή στην άμμο μέχρι να βρεις νερό όπως κάναμε μικροί, σε ένα σημείο σχετικά κοντά στο κάστρο σου –αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να κινδυνεύει να το γκρεμίσει. Θυμήσου ότι πρέπει να στραγγίζεις το νερό, οπότε τα πλαστικά κουβαδάκια δεν είναι φίλοι σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χτίζεις με τα χέρια, συμπιέζοντας όπως είπαμε κάθε χούφτα για να αποβάλλεις το περιττό νερό.

Σημαντικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας είναι επίσης να ανακατεύεις στο πηγάδι στεγνή άμμο από κάπου παραδίπλα, αντί να παίρνεις έτοιμη βρεγμένη άμμο από τον πάτο του –με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεις καλύτερα την αναλογία νερού προς άμμο, και θα στραγγίζεις ευκολότερα το νερό.

Τι κάνουμε στα δύσκολα; Στραγγίζουμε

Το έχουμε ήδη αναφέρει δύο φορές, ακριβώς επειδή είναι το άλφα και το ωμέγα στην κατασκευή του κάστρου σου: Αν βιαστείς και δεν πιέσεις αρκετά την άμμο στα πρώτα στάδια, όταν πας να προσθέσεις δεύτερο, τρίτο και τέταρτο στρώμα από πάνω το οικοδόμημα θα καταρρεύσει, επειδή τα θεμέλια δεν θα είναι γερά.

Αν θέλεις το κάστρο σου μεγάλο, και/ή αν κουραστείς κάπου στην πορεία να πιέζεις με τα χέρια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις με τα πόδια. Το βάρος του σώματος είναι ό,τι πρέπει για να στραγγίξεις την ποσότητα νερού που πρέπει να στραγγιστεί.

Όσον αφορά τώρα το ίδιο το χτίσιμο, η χρήση ενός μαχαιριού είναι που κάνει κάποια κάστρα να φαίνονται τόσο όμορφα και καλοδουλεμένα στις γωνίες και τις πλευρές τους.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα