1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς να δείχνεις αυτοπεποίθηση


Οι άνθρωποι που δεν πολυπιστεύουν στον εαυτό τους, τείνουν να θεωρούν πως η αυτοπεποίθηση είναι ένα θείο δώρο, κάπως σαν το ταλέντο, που ή το έχεις ή δεν το ‘χεις. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτό πολύ σπάνια ισχύει. Κανείς δεν γεννιέται με αυτοπεποίθηση. Απλώς, κάποιοι άνθρωποι έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που την καλλιεργούν (παραδόξως, αυτά τα περιβάλλοντα δεν είναι τα υπερβολικά υποστηρικτικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα).

Όλοι οι υπόλοιποι, χρειάζεται να καταβάλουμε κόπο για να την καλλιεργήσουμε –και ζήτημα αν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Επειδή, όμως, η αυτοπεποίθηση είναι σέξι, είναι εκτιμητέα από την κοινωνία μας, και γενικά –πώς να το πούμε;− σε «πηγαίνει μέρη», ιδού μερικοί τρόποι να την αποπνέεις, ακόμα και αν δεν την κατακτήσεις ποτέ στο 100%.

Μην επαναλαμβάνεις από μέσα σου πράγματα που δεν πιστεύεις

Φράσεις όπως «θα σκίσεις» πριν από εξετάσεις/ συνέντευξη για δουλειά κλπ, πιάνουν μόνο σε ανθρώπους που έχουν πραγματική αυτοπεποίθηση. Σε όλους τους υπόλοιπους, λειτουργούν ανάποδα: Απλώς επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου κάτι που δεν πιστεύεις, και βάζεις το μυαλό σου στη διαδικασία να ψάχνει αντεπιχειρήματα –λόγους για τους οποίους αποκλείεται να σκίσεις. Περιορίσου σε κάτι του τύπου «πάμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, και ποτέ δεν ξέρεις», θα δουλέψει καλύτερα.

Εντόπισε τα δυνατά σου σημεία

Όσο χάλια και αν είναι η αυτοπεποίθησή σου, πίστεψέ μας, σε κάτι είσαι καλός/η. Μπορεί να μαγειρεύεις καταπληκτικά, μπορεί να είσαι η καλύτερη παρέα για τους φίλους σου, μπορεί να μαθαίνεις εύκολα καινούρια πράγματα –δεν είναι ανάγκη, με άλλα λόγια, να μιλάμε για ένα εξωπραγματικό ταλέντο. Εντόπισε αυτά τα δυνατά σημεία σου, και αξιοποίησέ τα συχνότερα: Αν μαγειρεύεις καλά, για παράδειγμα, ξεκίνα να καλείς τους φίλους σου πιο συχνά για φαγητό, ή φέρε κάτι που έφτιαξες να κεράσεις στη δουλειά. Θα δεις την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει χωρίς να καταβάλεις καμία προσπάθεια.

Κάνε ειλικρινή κομπλιμέντα

Είναι περίεργο, αλλά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θεωρούμε πως εκείνοι που μας βρίσκουν έξυπνους/ όμορφους/ αστείους/ ενδιαφέροντες και δεν διστάζουν να μας το δηλώσουν, είναι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους. Γι’ αυτό κι εσύ, την επόμενη φορά που θα περνάς καταπληκτικά με κάποιον, πες το.

Και μάθε να δέχεσαι κομπλιμέντα

Αυτό ίσως και να είναι ακόμα δυσκολότερο. Αντί να κοιτάς αμήχανα το πάτωμα ή να αρνείσαι την φιλοφρόνηση με κάτι του στυλ «άντε καλέ, αυτό; Σιγά το πράγμα!» δοκίμασε κάτι ριζοσπαστικό: Όταν κάποιος σου κάνει ένα κομπλιμέντο, χαμογέλα και πες «ευχαριστώ πολύ». Είναι τόσο αντίθετο στις βλακείες που μας έμαθαν όταν ήμασταν μικρά –ειδικά τις γυναίκες− που θα χρειαστεί εξάσκηση για να το πετύχεις. Αλλά από ένα σημείο και μετά, θα σου γίνει συνήθεια. Και μαζί με αυτό, θα συμβεί και κάτι άλλο, εξίσου ενδιαφέρον: Θα αρχίσεις να πιστεύεις τα κομπλιμέντα που ακούς.

Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος

Ναι, ξέρουμε, το διαβάζεις σε κάθε δημοσίευση με συμβουλές περί αυτοπεποίθησης, αλλά τι να κάνουμε, είναι σημαντικό. Το πώς στέκεσαι, πώς κάθεσαι και πώς κινείσαι σε έναν χώρο δείχνει στους άλλους ανθρώπους πράγματα για το άτομό σου, που αν τους ρωτούσες δεν θα μπορούσαν να βάλουν σε λέξεις –είναι αυτό που οι περισσότεροι λέμε «κάτι μου βγάζει». Καμπούριασμα, κάθισμα της θείας (ξέρεις ποιο λέμε, το αμήχανο, το άκαμπτο, στην μέση της καρέκλας με την τσάντα στα πόδια και τα γόνατα σε ορθή γωνία) χέρια σταυρωμένα στο στήθος «φωνάζουν» ότι αισθάνεσαι άβολα εκεί που είσαι –και κατ’ επέκταση με τον εαυτό σου. Κάθισε έτσι ώστε να καταλαμβάνεις κανονικό χώρο –ή και λίγο περισσότερο από αυτόν που σου αναλογεί– όχι σαν να προσπαθείς να συρρικνωθείς.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα