1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς να βάλεις στόχους και να τους πετύχεις


Από το να τρέξεις στον Μαραθώνιο, μέχρι να βάλεις σε τάξη το σπίτι σου ή να χάσεις τα παραπανίσια κιλά ή να γίνεις καλύτερος άνθρωπος τελοσπάντων, θα πρέπει να ξέρεις πως κανείς τους δεν θα γίνει πραγματικότητα από μόνος του, επειδή εσύ απλά αποφάσισες να τον πετύχεις.

Για να πετύχεις… διάνα έναν στόχο θέλει προσπάθεια και μεθοδικότητα. Αν το νέο έτος σε βρίσκει να σημειώνεις στο τεφτέρι σου όλα όσα θες να καταφέρεις φέτος, τότε άσε μας να σε βοηθήσουμε απαριθμώντας κάποιες βασικές στρατηγικές που θα σε διευκολύνουν.

Ξεκίνα από τα μικρά και χαμηλά

Το να μην φας απόψε πίτσα ή πιτόγυρο είναι ένας μικρός στόχος, αλλά πίσω του κρύβεται ένας μεγαλύτερος: να χάσεις το σωσίβιο μέχρι το καλοκαίρι. Το να κάνεις τη δουλειά σου σωστά κάθε μέρα είναι επίσης ένας καλός στόχος, αλλά ο μεγαλύτερος είναι να πάρεις αύξηση – λέμε τώρα. Αποφάσισε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι «μεγάλοι» στόχοι που θες να πετύχεις και ξεκίνα να κινείσαι με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς αυτούς.

Βρες το «γιατί»

Μαζί με τους στόχους σου πρέπει να ψάξεις βαθύτερα και να βρεις τους λόγους για τους οποίους θες να τους πετύχεις. Μια τέτοια εσωτερική αναζήτηση μπορεί να επιστρέψει αποτελέσματα που θα σε ξαφνιάσουν και, είτε να επανακαθορίσουν τους αρχικούς σου στόχους είτε να σε κάνουν να τους κυνηγήσεις με μεγαλύτερη όρεξη ή ακόμα και να τους παρατήσεις γιατί δεν είναι εφικτοί.

Βάλε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο

Δεν γίνεται να χάσεις κιλά και να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα σε έναν μήνα. Ο στόχος σου πρέπει να είναι ρεαλιστικός, πρωτίστως. Ξεκίνα με μικρά βήματα και σταθερή προσπάθεια για να φτάσεις εκεί που θες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Και ένα χρονοδιάγραμμα

Το να καταστρώνουμε ένα χρονοδιάγραμμα μας βοηθά να μένουμε εστιασμένοι στην σωστή πορεία, χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο λόγω αφηρημάδας ή άσκοπων ενεργειών. Βάλε πρόγραμμα λοιπόν.

Ζήτα βοήθεια

Ένας άνθρωπος μόνος του μπορεί να καταφέρει πολλά. Αλλά ένας άνθρωπος με φίλους έτοιμους να τον βοηθήσουν έχει ακόμα περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Από κάτι απλό, όπως το να μην παραγγέλνουν πίτσα κάθε φορά που βρίσκεστε, μέχρι το να σε βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του στην επιχειρηματική σου ιδέα, οι απανταχού σύμμαχοι μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμος παράγοντας στις προσπάθειές σου.

Βρες έναν μέντορα

Ένας ειδικός με τα βιβλία του πάνω στον τομέα που σε ενδιαφέρει, οι γονείς σου, κάποιος πιο έμπειρος από εσένα, κάποιος που σε εμπνέει, μπορεί να σε βοηθήσει και να σε εμψυχώσει αποτελεσματικά στον αγώνα προς επίτευξη των στόχων σου.

Μείνε αισιόδοξος

Το να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο αποτελεί βασικό κομμάτι για να πετύχεις τους στόχους ή τον στόχο σου. Κι αν αυτό γίνεται πιο δύσκολο όσο τα πράγματα ζορίζουν, εντόπισε εκ των προτέρων όλα εκείνα τα αντικείμενα, τα πρόσωπα ή τις συνήθειες που σε βοηθούν να δεις τα πράγματα θετικά και δώσ’ τους την ευκαιρία να σε επαναφέρουν στον αισιόδοξο δρόμο.

Μάθε να απολαμβάνεις τις μικρές σου νίκες

Ακόμη και οι μικρές κατακτήσεις είναι σημάδια πως πας προς την σωστή κατεύθυνση, αυτή της επιτυχίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να τις εκτιμάς. Θυμήσου όμως να μην επαναπαύεσαι με την πρώτη επιτυχία και επιστρέφεις στο «μηδέν».

Μάθε να λες και κανένα «όχι»

Αρκετοί από εμάς αφαιρούμαστε και βγαίνουμε εκτός πορείας, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές ή τις προτάσεις άλλων. Καλό είναι να γνωρίζεις λοιπόν τις προσωπικές σου αντιστάσεις στους «πειρασμούς» και να λες «όχι» όταν βλέπεις πως κινδυνεύει η προσπάθειά σου. Ένα βράδυ αράγματος για ταινία δεν είναι κακό, αλλά όταν έχεις βάλει σκοπό να τελειώσεις μια εργασία μέχρι το τέλος του μήνα, το να είσαι επιρρεπής σε βραδιές ατασθαλίας και να ξενυχτάς συνέχεια είναι ένα πρόβλημα.

Εμπιστεύσου το βασικό σου ένστικτο

Δικός σου είναι ο στόχος, άρα και δικό σου «προτέρημα» το να συνδεθείς συναισθηματικά μαζί του και να ξέρεις βάση ενστίκτου πότε πας προς την σωστή κατεύθυνση ή πότε μια απόφαση είναι ενδεδειγμένη. Σκέψου επίσης και λίγο «έξω από το κουτί»: Η φαντασία πάει χέρι-χέρι με το ένστικτο… με προορισμό την κορυφή.

Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου

Τίποτα δεν είναι απόλυτο: Αν στην πορεία διαπιστώσεις πως οι στόχοι σου δεν ήταν ρεαλιστικοί ή πως αυτό που θέλεις να κάνεις άλλαξε, φρόντισε να θέσεις εκ νέου τους προσωπικούς σου στόχους και να κινηθείς προς την νέα κατεύθυνση.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα