1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα κερδίσεις μια λεκτική αντιπαράθεση


Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει λέει ο θυμόσοφος λαός μας κι όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, έτσι και εδώ έχει δίκιο.

Πολύ συχνά θα βρεθείς στο μέσο μιας λεκτικής αντιπαράθεσης προσπαθώντας να πείσεις τον άλλο φωνάζοντας με τα επιχειρήματα σου ότι έχεις δίκιο. Επειδή ξέρουμε λοιπόν πόσο εκνευριστικό είναι να σε στριμώχνουν «λεκτικά» στον τοίχο και να χάνεις τα λόγια σου, συγκεντρώσαμε κάποια tips προκειμένου να έχεις τον απόλυτο έλεγχο και να βγάλεις νοκ άουτ τον συνομιλητή σου.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου

Ίσως το γνωρίζεις ήδη, αλλά θα το γράψουμε κιόλας για να το χωνέψεις μια και καλή. Όταν φωνάζεις, συνήθως κανείς δεν ακούει τι λες. Για αυτό τον λόγο φρόντισε την επόμενη φορά που θα φιλονικήσεις με κάποιον λεκτικά να είσαι ψύχραιμος και χωρίς καμία προσπάθεια επιβολής με τη φωνή σου, να πεις όσα θες επί του θέματος που συζητάτε.

Δώσε στον αντίπαλο τον πρώτο λόγο

Μην κάνεις το λάθος να επιχειρηματολογήσεις πρώτος εσύ. Άσε τον αντίπαλο να αναπτύξει τις θέσεις του, ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα λέει κι έπειτα προσεκτικά να απαντήσεις και τα καταρρίψεις έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του. Θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος με αυτόν τον τρόπο και θα έρθεις πιο κοντά στο να κερδίσεις στη λεκτική σας αντιπαράθεση.

Κάνε mirroring

Οι επικοινωνιολόγοι όταν αναλύουν συναντήσεις αρχηγών κρατών στέκονται ιδιαίτερα στην τεχνική του Mirroring (ανεπαίσθητη μίμηση των κινήσεων του σώματος του άλλου) που χρησιμοποιούν αρκετοί εξ αυτών. Με αυτόν τον τρόπο ο συνομιλητής σου θα αισθανθεί πιο οικεία και δεν θα σε αντιμετωπίσει ως εχθρό, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανοιχτός στο να δεχθεί και να συμφωνήσει με τα λεγόμενά σου.

Αναγνώρισε την αξία των επιχειρημάτων του αντιπάλου

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι ειρωνικός, εριστικός και να σκέφτεσαι μονάχα τρόπους για να εξευτελίσεις λεκτικά τον αντίπαλό σου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τη βάση των επιχειρημάτων του και να του απευθυνθείς με σεβασμό κι αξιοπρέπεια καθ’όλη τη διάρκεια της αντιπαράθεσής σας.

Προσπάθησε να κάνεις τον συνομιλητή σου να συμφωνήσει μαζί σου

Σε κάθε λεκτική αντιπαράθεση υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνία. Προσπάθησε να φέρεις τον συνομιλητή σου σε ένα θέμα που γνωρίζεις ότι συμφωνείτε και να ακουστεί από εκείνον η από κοινού συμφωνία σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις εξασφαλίσει ένα πρώτης τάξεως πλεονέκτημα που μπορεί να σου χαρίσει τη νίκη.

Κάνε επίκληση στο συναίσθημα

Καλά όλα τα παραπάνω, δεν λέμε. Ωστόσο, αν θες να κερδίσεις μια λεκτική αντιπαράθεση πρέπει κάποια στιγμή να βάλεις και τα μεγάλα μέσα. Όπου μεγάλα μέσα, η επίκληση στο συναίσθημα πάνω σε ένα θέμα που εξ αρχής γνωρίζεις ότι ο αντίπαλος σου, είναι πιο ευαίσθητος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς πιο εύκολα να τον λυγίσεις και να τον φέρεις με το μέρος σου.

Κόψε τα μακρόσυρτα φωνήεντα

Με τα εεεεεεε, οοοοοοοο, αααααα, δεν κέρδισε λεκτική αντιπαράθεση κανείς. Φρόντισε να έχεις στρωτό λόγο και να λεκτικοποιείς γρήγορα τη σκέψη σου. Αν κάποια στιγμή κολλήσεις καλύτερα να δώσεις τον λόγο και πάλι στο συνομιλητή σου προκειμένου να προετοιμαστείς καλύτερα για τον επόμενο γύρο αντιπαράθεσης αντί να μηρυκάζεις όλα τα φωνήεντα της αλφαβήτου.

Κοίτα τον άλλον στα μάτια

Όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια, δείχνεις δύο βασικά πράγματα που σου δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα απέναντί του: Πρώτον ότι τον σέβεσαι και δεύτερον ότι δεν φοβάσαι, καθώς έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη στα επιχειρήματα σου. Αν έχεις  άμεση οπτική επαφή με τον αντίπαλο σου, είναι βέβαιο ότι θα τον πείσεις πιο εύκολα, από ότι με ένα φευγαλέο βλέμμα σου που αποσπάται συνεχώς. Θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη του πιο εύκολα και θα τον έχεις του χεριού σου.

Απόδειξε έστω ένα από τα επιχειρήματα σου

Ακόμη και ψέματα να λες, αν με κάποιο τρόπο “αποδείξεις” το ένα εξ αυτών τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιστευτά και τα υπόλοιπα. Τι εννοούμε αποδεικνύω; Να μην μπορεί ο απέναντι να παρεμβάλει λογικό κενό ανάμεσα στα διάφορα στάδια του ισχυρισμού σου.

Επίκληση στην αυθεντία

Δεν είσαι ο πρώτος που βρέθηκε ποτέ σε λεκτική αντιπαράθεση και σίγουρα όχι ο τελευταίος. Κάποιοι πριν από σένα χρειάστηκε να κάνουν το ίδιο κι είναι πιθανό να το κάνανε καλύτερα. Χρησιμοποίησε τους λοιπόν προκειμένου να θεμελιώσεις τη νίκη σου. Αν έχεις τον χρόνο να προετοιμαστείς,  κάνε αναφορά σε έρευνες, δεδικασμένα, παλαιότερες περιπτώσεις κι ιστορικά γνωμικά που επιβεβαιώνουν τη θέση σου, και θα δεις πως δεν θα αργήσεις να ανακηρυχθείς νικητής της διαφωνίας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα