1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα κάνεις οικονομία στο νησί


Σίγουρα, τις φθηνότερες διακοπές της ζωής σου δεν θα τις κάνεις στα ελληνικά νησιά (έχουμε τα Βαλκάνια γι’ αυτό) κι εξίσου σίγουρα μέρες που είναι δεν έχουμε καμία πρόθεση να σε μιζεριάσουμε προτείνοντας να παραγγέλνεις για μεσημεριανό μόνο μια χωριάτικη. Όμως υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις λίγα χρήματα που θα σου επιτρέψουν τον υπόλοιπο μήνα να φας και κάτι άλλο πέρα από σκέτα μακαρόνια. Να μερικοί.

Πάρε μαζί σου μια ομπρέλα θαλάσσης. Το γελάς τώρα, αλλά στις 3.00 το μεσημέρι όταν φτάνεις ζαλισμένος/η από το χανγκόβερ στην παραλία για να βρεις το τελευταίο αρμυρίκι κατειλημμένο από τέσσερις διαφορετικές παρέες, οι ξαπλώστρες με τα ομπρελίνια μπροστά στο κύμα σε καλούν σαν τις σειρήνες. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Στην καλύτερη 5€ το άτομο –μπορεί και 7€, μπορεί και 10€, μπορεί και παραπάνω, αναλόγως πού είσαι. Επί δέκα μέρες διακοπών, να το 50αρικάκι. Με 7€ παίρνεις μια ωραιότατη ομπρέλα θαλάσσης, από αυτές που κουβαλιούνται πανεύκολα.

Ξεκόλλα από την νοοτροπία «μια φορά κάνουμε διακοπές, ας ξοδέψουμε το κάτι παραπάνω». Αν δεν το σκέφτεσαι έτσι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην κάνεις μόνο μια φορά διακοπές. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει το ταξίδι τρόπο ζωής σκέφτονται συνέχεια πώς θα ξοδέψουν όσο λιγότερα γίνεται –όχι επειδή είναι τσιφούτηδες, αλλά επειδή χρειάζονται τα λεφτά για το επόμενο ταξίδι. Δε λέμε να τη βγάλεις με φακές στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αλλά πρέπει πραγματικά να παραγγείλεις το ακριβότερο ψάρι που έχει το ταβερνάκι;

Φέρε μαζί σου καφέ. Αν είσαι από τους ανθρώπους που πίνουν τρεις καφέδες την ημέρα, θες χοντρικά κάτι λιγότερο από 10€ ανά ημέρα διακοπών. Ένα shaker ή ένα φορητό μιξεράκι του φραπέ θα σου εξοικονομήσουν τουλάχιστον τα μισά από αυτά –χώρια τη μείωση του πλαστικού για την οποία θα σε ευγνωμονεί ο πλανήτης.

Διάλεξε σοφά το μεταφορικό σου μέσο. Ο γενικός κανόνας λέει πως για πέντε ή λιγότερες μέρες στο νησί συμφέρει να νοικιάσεις αυτοκίνητο εκεί, για πέντε και πάνω συμφέρει να φορτώσεις το δικό σου στο πλοίο. Κι αυτό βέβαια εξαρτάται πολύ από το μέρος που πηγαίνεις –εδώ έχουμε τις φετινές τιμές ακτοπλοϊκών και μεταφοράς αυτοκινήτου. Κάνε μια έρευνα αγοράς, ρίξε μια ματιά και στις τιμές της ενοικίασης πριν κλείσεις εισιτήρια, και δες τι σε συμφέρει.

Αφιέρωσε χρόνο –και αυτοσυγκέντρωση– όταν φτιάχνεις τη βαλίτσα. Ναι το ξέρουμε ότι πήζεις να κλείσεις όλες τις εκκρεμότητες στη δουλειά, και καταλήγεις απλά να πετάς σε ένα σακίδιο ένα μαγιό και τα πρώτα ρούχα που βρίσκεις μπροστά σου μισή ώρα πριν φύγει το καράβι. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Έξτρα έξοδα στο νησί για να αγοράσεις πετσέτες θαλάσσης/ αντηλιακό/ υγρό φακών/ φορτιστή κινητού. Κάτσε το Σαββατοκύριακο πριν φύγεις και φτιάξε μια λίστα με όλα όσα θα χρειαστείς –και θυμήσου να την τσεκάρεις πριν κλείσεις τη βαλίτσα και φύγεις πανικόβλητος/η για το λιμάνι.

Φτιάξε πρωινό στο δωμάτιο. Τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα νησιά μπορεί πρωινό να μην προσφέρουν, έχουν όμως σίγουρα ένα ψυγειάκι –ενίοτε και κάτι έξτρα, τύπου μια τοστιέρα ή κουζινάκι. Πάρε από το σούπερ μάρκετ του νησιού υλικά για τοστ, μια εξάδα αυγά, και μερικά φρούτα, και έχεις εξοικονομήσει (μαζί με τον πρωινό καφέ που λέγαμε προηγουμένως) άλλα 7-8€ από το ημερήσιο μπάτζετ σου.

Απόφυγε τις τουριστοπαγίδες. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί μοιάζει αυτονόητο, αλλά θα εκπλαγείς αν διαπιστώσεις πόσος κόσμος αφήνεται να παρασυρθεί από τη γενικότερη ευφορία των διακοπών και δεν προσέχει πού δίνει τα λεφτά του. Σαν γενικό κανόνα, έχε κατά νου ότι σε μαγαζάκια στο δημοφιλέστερο σημείο του νησιού με κράχτη απέξω που σε χαιρετά με “good evening, my friend” θα πληρώσεις πολύ ακριβότερα από το κανονικό για πολύ δεύτερης ποιότητας φαγητό/ ποτό. Άλλα δέκα σημάδια για να μην κάτσεις να φας κάπου έχουμε εδώ.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα