1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα έχω καλύτερο λεξιλόγιο;

Να σου πούμε ένα μυστικό; Το «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το [οτιδήποτε]» είναι το μεγαλύτερο ψέμα από καταβολής κόσμου. Πάντα υπάρχουν λόγια. Αυτοί που λένε «δεν υπάρχουν λόγια» απλώς βαριούνται να μπουν στον κόπο να βρουν τα σωστά λόγια για να περιγράψουν αυτό που σκέφτονται. Συνήθως, επειδή δεν έχουν μάθει να βάζουν τις σκέψεις τους σε λέξεις. Εσύ, όμως, για να είσαι εδώ, δεν θέλεις να είσαι από αυτούς. Και σου έχουμε τρόπους να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου, για να εκφράζεις ό,τι και αν έχεις στο μυαλό σου.

Άσε κάτω το κινητό

Δεν είναι μόνο ότι σου ροκανίζει χρόνο που θα μπορούσες να χρησιμοποιείς πολύ πιο εποικοδομητικά. Είναι και ότι βάζει το μυαλό σου να συνηθίζει σε έναν αποσπασματικό, «ατακαριστό» τρόπο ομιλίας με φτωχό λεξιλόγιο και ακόμα φτωχότερες ιδέες. Και μην πας να διαμαρτυρηθείς «μα στο κινητό διαβάζω και βιβλία». Ξέρουμε ότι το 99% του χρόνου που το έχεις στο χέρι σου απλά σκρολάρεις στο Facebook και το Instagram.

Διάβασε

Διάβασε βιβλία. Διάβασε εφημερίδες. Διάβασε πράγματα που δεν θα διάβαζες κανονικά (πολιτικές αναλύσεις, επιστημονικές έρευνες, ιστορικές μελέτες, σχολικά βιβλία) γιατί όσο περισσότερα διαφορετικά πράγματα διαβάζεις τόσο το μυαλό σου «ανοίγει» και το λεξιλόγιό σου επεκτείνεται. Βαλ’ το στοίχημα με τον εαυτό σου, ότι κάθε μέρα για τον επόμενο μήνα, μισή ώρα πριν κοιμηθείς θα διαβάζεις, αντί να σκρολάρεις στο Facebook.

Διάβασε πράγματα στα ελληνικά

…ή στη γλώσσα που χρησιμοποιείς συχνότερα, αυτή στην οποία θέλεις να επεκτείνεις το λεξιλόγιό σου. Κακά τα ψέματα, αν διαβάζεις όλη μέρα το BBC και τον New Yorker, τα αγγλικά σου θα γίνουν αξιοζήλευτα, στα ελληνικά όμως θα δυσκολεύεσαι να βρεις λέξεις, και θα καταλήξεις να ακούγεσαι σαν τις σύγχρονες θείες από το Σικάγο που κατακλύζουν το ίντερνετ μιλώντας για κόνσεπτ και ίνφλουενς και ινσπιρέισιοναλ σιτουέισιονς.

Γράψε

Είναι η τέλεια άσκηση για να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου. Δεν χρειάζεται να απευθύνεσαι κάπου (αν και μπορείς πχ αν γράψεις τελικά κάτι που σου αρέσει να το στείλεις σε έναν φίλο να το διαβάσει) αρκεί να δοκιμάσεις να περιγράψεις οτιδήποτε, σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, τοπία, όσο καλύτερα μπορείς. Καν’ το σαν άσκηση, δέκα λεπτά τη μέρα κάθε μέρα, και θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα βελτιώνονται αυτά που γράφεις –ειδικά αν διαβάζεις στο ενδιάμεσο.

…αλλά μίλα κιόλας

Το γράψιμο είναι μεν η τέλεια (εξ)άσκηση, έχει όμως μια παγίδα: Αν συνηθίσεις να εκφράζεσαι μόνο γραπτά, θα παρατηρήσεις με τρόμο πως δυσκολεύεσαι να εκφράσεις ό,τι σκέφτεσαι εξίσου αποτελεσματικά και προφορικά. Μην ανησυχήσεις, είναι φυσιολογικό (σου μιλάμε εκ πείρας, το παθαίνουμε όλοι όσοι γράφουμε) και λύνεται όσο περισσότερο μιλάς.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα