1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Οι λάθος τρόποι να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη


Δύο δισεκατομμύρια (ναι, δισεκατομμύρια) αποτελέσματα επιστρέφει η αναζήτηση “how to put my life in order” στο Google. Δύο δισεκατομμύρια κείμενα έχουν γραφτεί με συμβουλές του τύπου κάνε ντουζ κάθε πρωί (καλή ιδέα), γράφε κάθε μέρα σε μια λίστα όλα όσα έχεις να κάνεις (κακή ιδέα), καθάρισε το πάτωμα του αυτοκινήτου σου (παντελώς άχρηστη ιδέα).

Ε λοιπόν, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα βάλει τη ζωή σου σε τάξη. Ξέρεις γιατί; Γιατί τίποτα στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των επτά κόμμα οκτώ δισεκατομμυρίων ζωών που συνεχίζονται αυτή τη στιγμή επάνω στον πλανήτη που λέγεται Γη, δεν είναι σε τάξη. Όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθείς με το χάος που μας περιβάλλει, τόσο το καλύτερο για την ψυχική σου υγεία. Κι άσε τους άλλους να…

…Κάνουν λίστες

Λίστες υποχρεώσεων, λίστες με δουλειές, λίστες με όλα τα μικρά και μεγάλα που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα, λίστες που σου δίνουν υποτίθεται τη μικρή χαρά του να σβήνεις κάθε πράγμα που ολοκληρώνεις. Ξέρεις τι σου δίνουν στην πραγματικότητα αυτές οι λίστες; Μια ψευδαίσθηση: αυτή του ελέγχου. Κι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, σου δίνουν απλώς έξτρα άγχος.

…Συγυρίζουν το σπίτι

Ναι δε λέμε, ωραία είναι να μένεις σε καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Αν νομίζεις όμως ότι επειδή ξεφορτώθηκες κάθε άχρηστο αντικείμενο ως άλλη Μαρί Κοντό κι έχεις πια χώρο ελεύθερο στις ντουλάπες σου, έγινες ένας ψυχικά ισορροπημένος άνθρωπος έτοιμος να αντιμετωπίσεις άλλα τέσσερα λοκντάουν μαζί με την επόμενη πανδημία, απλά αυταπατάσαι. Στην καλύτερη, απλά έφτιαξες το κέφι σου για το επόμενο 24ωρο.

…Τρώνε 5 γεύματα φρούτων και λαχανικών ισόποσα μοιρασμένα ανά μια ώρα και τρία τέταρτα μέσα στην ημέρα

Να τρως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείς. Και να πίνεις πολύ νερό. Θα κάνεις καλό στην υγεία σου έτσι. Και όσο τα κάνεις αυτά, να θυμάσαι ότι το να κάνεις πράγματα που κάνουν καλό στην υγεία σου δεν θα σου δώσει το βραβείο του ισορροπημένου ενήλικα που έχει τη ζωή του σε τάξη. Πρώτον επειδή δεν υπάρχουν ισορροπημένοι ενήλικες, και δεύτερον –και βασικότερο– επειδή οι ψυχαναγκασμοί είναι επικίνδυνοι για την ψυχική υγεία.

…Κατεβάζουν εφαρμογές που υπόσχονται να «οργανώσουν τη ζωή τους»

Αν έχεις περάσει όπως κι εμείς εποικοδομητικό καραντινίσιο χρόνο στο App Store και το Google Play θα τις έχεις δει: Εφαρμογές που μετράνε τα βήματα που κάνεις, τα δευτερόλεπτα που κοιμάσαι, τους λογαριασμούς που πληρώνεις, τις θερμίδες που καταναλώνεις, τα τσιγάρα που καπνίζεις, τον χρόνο που ξοδεύεις στα social media, τα μηνύματα που στέλνεις στους φίλους σου και το πόση ώρα σε είδε ο ήλιος σήμερα. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί όλο αυτό όχι μόνο δεν θα βάλει τη ζωή σου σε τάξη αλλά μάλλον θα σου κάνει και κακό, ξαναδές την τελευταία πρόταση της προηγούμενης παραγράφου, εκεί που λέει για ψυχαναγκασμούς.

…Στρώνουν το κρεβάτι/ καθαρίζουν το αυτοκίνητο/ κρεμάνε τα κλειδιά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού

Ωραιότατες συνήθειες όλες (εκτός ίσως από το στρώσιμο του κρεβατιού που αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια ως ανθυγιεινό από την επιστήμη https://www.iefimerida.gr/news/225977/giati-den-prepei-na-stronete-krevati-sas-epistimones-exigoyn) μπορεί να σου γλιτώσουν μερικά δευτερόλεπτα στην καθημερινότητά σου –αυτά που ξοδεύεις να ψάχνεις τα κλειδιά σου ή να σπρώχνεις τα σκουπίδια από το κάθισμα όταν μπαίνει άλλος άνθρωπος στο αυτοκίνητό σου. Και εκεί εξαντλείται η διαφορά που θα κάνουν στη ζωή σου.

…Ματαιοπονούν

Και για να κλείσουμε αυτό το κείμενο σε σχήμα κύκλου, ο πιο λάθος τρόπος να προσπαθήσεις να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη είναι να πιστέψεις έστω και για μία στιγμή ότι υπάρχει έστω και μία ζωή που είναι σε τάξη. Σκέψου λίγο πόσο αστείο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενώ ξέρουν ότι ο κόσμος που ζούμε είναι αυτός:

via GIPHY

σκέφτονται σοβαρά «ναι, αλλά τη δικιά μου τη ζωή εγώ θα τη βάλω σε τάξη».


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα