1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πως θα προστατέψετε τα φυτά σας από κρύο-παγετό


Το έντονο ψύχος και γενικά οι κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, όπως βεβαίως αντίστοιχα και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να βλάψουν και να αποδυναμώσουν τόσο τους βλαστούς όσο και το ριζικό σύστημα κάθε είδους φυτού συχνά δε και να το ξεράνουν εντελώς.

Ο παγετός και το χιόνι, που ενώ αρχικά λειτουργεί σαν «μονωτικό» που προστατεύει τα φυτά από τις κάτω του 0 θερμοκρασίες, έχουν σαν αποτέλεσμα το νερό να παγώνει όχι μόνο στην εξωτερική επιφάνεια βλαστών φύλλων αλλά και στο εσωτερικό των κυττάρων τους και μαζί με τον δυνατό βοριά και το χαλάζι είναι οι κυριότερες αιτίες που αρκετά από τα φυτά μας «χάνονται» στην διάρκεια του χειμώνα.

Φυτά σε γλάστρες, όταν επικρατούν παρόμοιες δυσμενείς συνθήκες, θα πρέπει να μεταφερθούν σε όσο πιο απάνεμο και σκεπαστό σημείο, τα δε πιο ευαίσθητα είναι προτιμότερο να τα μετακινήσετε για λίγες μέρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Όλα τα φυτά εξωτερικού χώρου θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, αρκεί να τα κρατήσετε μακριά από θερμαντικά σώματα και να τα ποτίζετε όταν το χώμα τους στεγνώσει.

Όσες γλάστρες δεν μπορούν να μετακινηθούν, όπως και τα φυτεμένα απευθείας στο χώμα φυτά, θα πρέπει να καλυφθούν και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι το ειδικό αντιπαγετικό «ύφασμα» που θα βρείτε σε φυτώρια-καταστήματα ειδών κήπου. Επιτρέπει στα φυτά να αναπνέουν, είναι επαναχρησιμοποιούμενο και θα προστατέψει τα φυτά σας εκτός από χιόνι-παγετό και από τον δυνατό αέρα.

Διατίθεται τόσο σε ρολό διαφόρων διαστάσεων όσο και σε μορφή «κουκούλας» επίσης σε διάφορα μεγέθη για χρήση σε μεμονωμένα φυτά-θάμνους-δέντρα, ενώ είναι το καταλληλότερο και για την προστασία λαχανόκηπων.

Η προστασία των φυτών είναι επιβεβλημένη όχι μόνο σε περιοχές με γενικά «βαρύ» χειμωνιάτικο κλίμα, αφού ακόμη και ένας μόνο παγετός, λίγες ώρες χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης αρκούν για να καταστρέψουν λουλούδια, θάμνους, λαχανικά ακόμη και δέντρα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Σε περίπτωσης παγετού-χιονιού και αν δεν έχετε προνοήσει για να καλύψετε τα φυτά σας με αντιπαγετικό ύφασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους ναϋλον όπως και λινάτσα-τσουβάλι, ενώ μια πρακτική και αποτελεσματική λύση για να προστατέψετε μικρές και μεγαλύτερες γλάστρες είναι το αεροπλάστ (πλαστικό με φυσαλίδες). Τυλίξτε τα φυτά με όσο πιο «χαλαρό» τρόπο για να μην τραυματίσετε το φύλλωμά τους και πιάστε όπου χρειάζεται με μανταλάκια για να συγκρατήσετε το πλαστικό.

Όχι μόνο το φύλλωμα αλλά και το χώμα γύρω από τις ρίζες όπως και η γλάστρα θα πρέπει να καλύπτεται σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού ή ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών για πολλές μέρες, ειδικά σε φυτά τοποθετημένα σε πήλινες γλάστρες, αφού ο πηλός παγώνει και μεταφέρει την θερμοκρασία του στο χώμα ευκολότερα από το πλαστικό συχνά δε μπορεί και να ραγίσει ή να σπάσει από το κρύο.

Πήλινες γλάστρες μπορείτε να καλύψετε με κάθε είδους χοντρό πλαστικό-νάϋλον ή λινάτσα, ενώ οι ρίζες των φυτών μπορούν επιπρόσθετα να προστατευθούν τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια με φλοιό δέντρου,άχυρο, ξερά χόρτα-φύλλα ή χαλίκι ή και καλύπτοντας το χώμα γύρω από τις ρίζες με λινάτσα ή ένα χοντρό μάλλινο ύφασμα.

Και…

Η εναλλαγή θερμοκρασίας αν αμέσως μετά παγετό-χιόνι επικρατήσει έντονη ηλιοφάνεια και ανεξαρτήτως θερμοκρασίας είναι επίσης καταστροφική για τα φυτά, γι΄αυτό και αφήστε τα καλυμμένα για ακόμη 2-3 μέρες ώστε σταδιακά να προσαρμοστούν και να μην τα «κάψει» ο ήλιος που μπορεί να επικρατήσει αμέσως μετά τον χιονιά.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο είναι ασφαλώς τα πιο μικρά και «αδύναμα» ακόμη φυτά γι΄αυτό και φροντίστε να είναι αυτά που πρώτα θα προστατέψετε από δυσμενείς συνθήκες.
Ακόμη και ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη σε κάθε άλλου είδους συνθήκες όπως π.χ τα παχύφυτα, θα σας ξεραθούν αν δεν τα καλύψετε και τα αφήσετε εκτεθειμένα στον παγετό ή το χιόνι.

Το φρέσκο χιόνι θα πρέπει να το «τινάξετε» με προσοχή από το φύλλωμα φυτών και δέντρων, αν η όγκος του είναι τέτοιος που μπορεί να σπάσει βλαστούς-κλαδιά, και χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσετε νερό που θα έχει σαν αποτέλεσμα να παγώσει.
Αν το γκαζόν καλυφθεί με χιόνι μην το πατήσετε πριν λιώσει εντελώς, διαφορετικά στο σημείο αυτό θα ξεραθεί.
Ένας τρόπος που θα σας διευκολύνει στην διάρκεια του χειμώνα, αν στην περιοχή σας επικρατεί συχνά παγετός-χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα πιο ευαίσθητα φυτά σας να είναι φυτεμένα σε γλάστρες που μπορούν να μετακινηθούν σε προστατευμένα σημεία ή στο εσωτερικό του σπιτιού ή οι γλάστρες να είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο που εύκολα θα μπορείτε να τις καλύψετε όλες μαζί με αντιπαγετικό ύφασμα ή ναϋλον.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα