1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πως επηρεάζει την ερωτική ζωή των ανδρών ο διαβήτης;

Ο διαβήτης μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ερωτική ζωή ενός άνδρα. Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που είναι απαραίτητα για μια καλή σεξουαλική λειτουργία. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από άλλες παθήσεις που επίσης επηρεάζουν την σεξουαλικότητα.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όπως επίσης και κάποιοι μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι συχνό πρόβλημα στους άνδρες διαβητικούς. Ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ σε αυτή την κατηγορία ασθενών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι στους άνδρες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Επίσης είναι πιθανότερο η ΣΔ να κάνει την εμφάνιση της 10 με 15 χρόνια νωρίτερα.

Για πολλούς άνδρες η ΣΔ αποτελεί το σύμπτωμα που οδηγεί στην διάγνωσή τους με διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία και, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία του πέους είναι πολύ μικρά, μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων που θα επηρεαστούν. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επίσης μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβες στα νεύρα που εμπλέκονται στην διαδικασία της στύσης.

Πολλοί άνδρες κατορθώνουν να βελτιώσουν τις στύσεις τους με την καλή ρύθμιση του σακχάρου τους. Υπάρχουν επίσης αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την στυτική δυσλειτουργία καθεαυτή.

Ο διαβήτης συσχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω προβλημάτων σεξουαλικής υγείας για τους άνδρες:

Νόσος Peyronie (Περονί): Πλάκες που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα του πέους και προκαλούν σημαντική παραμόρφωση. Κάποιοι ασθενείς με νόσο Peyronie θα παρουσιάσουν επίσης στυτική δυσλειτουργία.

Χαμηλή τεστοστερόνη: Η χαμηλή τεστοστερόνη συσχετίζεται με χαμηλή ερωτική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία, κόπωση, ασταθή διάθεση και άλλα συμπτώματα.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα αντί να εκκρίνεται από το πέος, επιστρέφει πίσω στην ουροδόχο κύστη.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Εκσπερμάτιση που λαμβάνει χώρα νωρίτερα από ότι ο ίδιος ο άνδρας θα επιθυμούσε.

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Οι άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση δυσκολεύονται να εκσπερματίσουν ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν οργασμό

Ανοργασμία ή αδύναμος οργασμός: Ο άνδρας μπορεί να μην μπορεί να ολοκληρώσει εντελώς ή οι οργασμοί του να μην είναι όσο έντονοι ήταν παλιότερα.

Επιπλέον ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική υγεία του άνδρα και η διαχείριση της νόσου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Η τακτική μέτρηση του σακχάρου είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όπως και η πιστή τήρηση των διατροφικών οδηγιών και η λήψη φαρμάκων ή/και ινσουλίνης στους σωστούς χρόνους. Κάποιοι διαβητικοί μπορεί να νιώθουν πιεσμένοι, θλιμμένοι, αγχωμένοι και αυτά τα αισθήματα μπορεί να παρεμποδίζουν την ερωτική επιθυμία και την σεξουαλική απόλαυση.

Ευτυχώς, τα ζητήματα σεξουαλικής υγείας που οφείλονται στον διαβήτη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην σχέση σας, η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την σεξουαλική σας λειτουργία υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες όπως οι παρακάτω:

Ελέγχετε σε τακτά διαστήματα το σάκχαρό σας και σημειώνετε τις μετρήσεις.

Ακολουθήστε στην κατάλληλη δίαιτα. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό διατροφολόγο για περισσότερες πληροφορίες.

Λαμβάνετε τα φάρμακα και την ινσουλίνη σας όπως ακριβώς σας έχει υποδείξει ο γιατρός.

Μείνετε σε φόρμα. Προσθέστε περισσότερη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.

Αν είστε υπέρβαρος προσπαθήστε να χάσετε το περιττό βάρος.

Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ.

Αν καπνίζετε, σταματήστε. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρείο διακοπής καπνίσματος.



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα