1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πρωινή ή απογευματινή προπόνηση; Τι είναι προτιμότερο αν θέλεις να χάσεις βάρος;


Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια όσον αφορά την απώλεια βάρος είναι διατήρηση στα ίδια κιλά όταν χάνεις βάρος: το να μπορείς να αποφεύγεις την συνεχόμενη αυξομείωση βάρους, φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κιλά και έχει αποδειχθεί ότι έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα διακυβεύματα.

Παλιότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι όσοι καταφέρνουν να διατηρηθούν σε μειωμένα κιλά αφού έχουν χάσει βάρος, συνήθως είναι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά, συνήθεια που αποτελεί ένα από τα πιο βασικά κλειδιά για την επιτυχία. Αυτό είναι προφανές. Αλλά πως καταφέρνουν οι εν λόγω άνθρωποι να συστηματοποιήσουν τις προπονήσεις τους και να διατηρήσουν την άσκησή τους σε σταθερά επίπεδα;

Το ερώτημα αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές στο Κολοράντο να εμβαθύνουν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι επιτυχημένοι «αδυνατισμένοι» ενσωματώνουν τη γυμναστική τους δραστηριότητα στην εβδομαδιαία κανονικότητά τους καθώς και το σε ποιες ώρες της ημέρας γυμνάζονται. Τελικά, οι ερευνητές Βρήκαν ένα μοτίβο: αυτοί που έμεναν κοντά στο στόχο τους ήταν όσοι γυμνάζονταν το πρωί και για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

«Πρώτον, το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της μελέτης είναι ότι υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής άσκησης για τη διαχείριση του βάρους του σώματος», λέει ο Σεθ Κριζ, γιατρός από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας.

Όπως τονίζει, όσοι καταφέρνουν να διατηρήσουν μακριά από αυτούς τα… χαμένα κιλά, βρίσκονται διαδικασία άσκησης σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας και έχουν καταστήσει βασική προτεραιότητα της καθημερινότητάς τους την γυμναστική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τις μέρες που έχουν προγραμματίσει να προπονούνται, ακολουθούν άλλες δραστηριότητες που τους κρατάνε σε φόρμα. Πηγαίνουν ας πούμε, μια μακρινή εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Επίσης, όσοι γυμνάζονται κατά βάση το πρωί τείνουν να έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα με τη μελέτη.

Παρουσιάζοντας τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνάς τους, ο Κριζ και οι συνεργάτες του ανέφεραν επίσης ότι μια άλλη χαρακτηριστική συνήθεια όσων καταφέρνουν να διατηρήσουν το χαμένο βάρος τους είναι η γυμναστική εντός τριών ωρών από την ώρα του ξυπνήματος.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν μικρή και βασίστηκε σε μόλις 30 συμμετέχοντες, ο Κριζ πιστεύει ότι πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερες έρευνες αναφορικά με το γιατί οι πρωινές προπονήσεις ωφελούν πολύ περισσότερο όσους προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος τους. Ο ίδιος πάντως υποθέτει ότι πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωινή γυμναστική γίνεται απρόσκοπτα και δεν «σκοντάφτει» πάνω σε άλλες υποχρεώσεις της ημέρας όπως προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας ή βραδινές εξόδους.

Αν όμως, όσο και αν το παλέψετε, απλά δεν είστε πρωινός τύπος και δεν μπορείτε να γυμναστείτε τότε; Είστε καταδικασμένοι να υποστείτε το οδυνηρό φαινόμενο της αυξομείωσης βάρους; Ο Κριζ τονίζει ότι όσο χρήσιμη και αν είναι η πρωινή άσκηση, μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέπεια. «Η συνέπεια είναι το κλειδί. Όσοι καταφέρνουν να διαχειριστούν την απώλεια βάρους έχουν κάνει τη γυμναστική μια καθημερινή συνήθεια», τονίζει.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα