1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ 800 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ 800 ΕΥΡΩ – Τι ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ για τους ανέργους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Τη σημαντική αύξηση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, τη διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας από 55 έως 67 ετών, ενέκρινε την Τρίτη 7/4 το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, καθώς και της συνεχούς αξιολόγησης των προγραμμάτων απασχόλησης, αναφέρει το ethnos.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, η τροποποίηση περιλαμβάνει τις εξής κύριες αλλαγές για την άμεση ενίσχυση και τη βελτίωση του προγράμματος, που είχε καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:

Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων, που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.

Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 ευρώ στα 750 ευρώ, μηνιαίως. Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα. Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών. «Σκοπός των βελτιώσεων είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού, μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος» επισημαίνει ο ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ 800 ΕΥΡΩ – Αιτήσεις για το ειδικό επίδομα

Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1, αναφέρει το newsbomb.gr.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για όσους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με εντολή δημόσιας Αρχής πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

  • 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
  • 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
  • 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
  • 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
  • 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
  • 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
  • 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
  • 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
  • 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
  • 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0

Το εν λόγω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν της αναστολής της σύμβασης εργασίας του. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ Εργάνη, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ Εργάνη, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ 800 ΕΥΡΩ – Αναστολή της σύμβασης εργασίας

Τη διαδικασία για την αναστολή της σύμβασης εργασίας αναλύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι συνδυαστικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται από τους εργοδότες το νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (προσωπικό ασφαλείας), που επιτρέπει μειώσεις μισθών έως και 50%, αλλά και η τηλεργασία με επιμίσθιο. Η ΚΥΑ για τα «μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων – εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα» με όλες τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολουμένων τους στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να ζητήσουν με επιπλέον αμοιβή τηλεργασία από τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας Αρχής για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής τους αίρονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας Αρχής απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού και αν γίνουν θα είναι άκυρες.
Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 και εφεξής είναι άκυρες.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζομένους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.

Επιτέλους! Ευχάριστα ΝΕΑ για τους συνταξιούχους – Διπλή αύξηση στις συντάξεις , ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην ώρα τους η συντάξεις ΙΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΑΜΕΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ – Α21, ΚΕΑ – ΟΠΕΚΑ

Κορονοιός και συντάξεις : Πληρωμές στους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα