1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα φελλό;


Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα φελλό: να έχει διαρροή, να προεξέχει από την φιάλη ή ένας πολύ ταλαιπωρημένος φελλός ;

Ενώ όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι το κρασί μπορεί να έχει υποστεί βλάβη, πραγματικά δεν ξέρετε αν πάει κάτι λάθος μέχρι να ανοίξετε ένα μπουκάλι και να δοκιμάσετε το κρασί. Αν βρείτε ένα τέτοιο κρασί στο κελάρι σας, μην το πετάξετε. Ανοίξτε το και δώστε του μια ευκαιρία πριν αποφασίσετε ότι είναι χαλασμένο.

Αν ένας φελλός έχει βυθιστεί λίγο μέσα στη φιάλη ή προεξέχει χιλιοστά, αυτό μπορεί να είναι λάθος στη διαδικασία εμφιάλωσης.

Οι προεξέχοντες φελλοί ενδέχεται όμως να υποδεικνύουν ότι το κρασί ήταν εκτεθειμένο σε θερμότητα. Η θερμότητα προκαλεί την διαστολή των υγρών και όταν αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα μπουκάλι κρασιού, ο μόνος τρόπος για να διοχετευθεί το υγρό είναι προς τα έξω. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την πίεση του φελλού προς τα έξω ή το κρασί να διαρρεύσει γύρω από τον φελλό.

Διαβάστε σχετικά: Πως καταλαβαίνουμε ότι το κρασί χάλασε από ψηλή θερμοκρασία
Οι συμπιεσμένοι φελλοί είναι λιγότερο συνηθισμένοι και μπορούν να προκληθούν από διαφορετικά σενάρια. Το ένα από αυτά όπως είπαμε πιο πριν μπορεί να είναι η λάθος εμφιάλωση. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η θερμοκρασία του κρασιού έχει διαφοροποιηθεί δραστικά: Ακριβώς όπως το κρασί διαστέλλεται μετά από μεγάλη ζέστη, μπορεί να συστέλλεται όταν ξανακρυώνει, απορροφώντας το φελλό προς τα μέσα. Είναι εξίσου πιθανό όμως ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο φελλός ήταν λίγο χαλαρός ή έχει συρρικνωθεί επειδή ξεράθηκε (ίσως επειδή η φιάλη αποθηκεύτηκε σε όρθια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα). Σε αυτό το σενάριο, το κρασί μπορεί να είναι οξειδωμένο.

Δείτε κι αυτό:

Τελικά να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια κρασιού σε όρθια ή πλαγιαστή θέση;

Το πιο ανησυχητικό είναι ένας φελλός που έχει διαρροή. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι είτε ο φελλός ήταν χαλαρός από την αρχή και κάποιο κρασί έτρεξε έξω (που σημαίνει επίσης ότι κάποιος αέρας κατά πάσα πιθανότητα μπήκε μέσα), ή ότι ήταν εκτεθειμένο σε θερμότητα τόσο πολύ που το κρασί πέρασε από τον φελλό. Το προηγούμενο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα οξειδωμένο κρασί, και το τελευταίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “μαγειρεμένο” κρασί, όπου οι γεύσεις φρέσκων φρούτων θα είναι σαν να έχουν μαγειρευτεί. Φυσικά, υπάρχει αν και μικρή- ηπιθανότητα το κρασί να είναι εντάξει. Ποτέ δεν ξέρετε μέχρι να ανοίξετε το μπουκάλι: Εμπιστευθείτε τη μύτη σας, εμπιστευθείτε τον ουρανίσκο σας και προσπαθήστε να μην κρίνετε ένα κρασί από τον φελλό.

Το μόνο σφάλμα που μπορεί να δείξει με σιγουριά ο φελός είναι η ύπαρξη του TCA.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα