1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ποιες ορμόνες απελευθερώνονται με τον αυνανισμό;

Η έρευνα δείχνει ότι ο αυνανισμός, καθώς και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που οδηγούν σε σεξουαλική ευχαρίστηση ή οργασμό, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών και χημικών ουσιών που εμπλέκονται στο κέντρο ανταμοιβής κι ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Σε αυτές  περιλαμβάνονται:

Ντοπαμίνη: Γνωστή ως ορμόνη «ευτυχίας», η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στα κίνητρα, την κίνηση και την αναζήτηση ανταμοιβής.

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη « της αγάπης », η ωκυτοκίνη σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών επιδράσεων, όπως η προώθηση σεξουαλικών, κοινωνικών και μητρικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την ευτυχία. Η ορμόνη βοηθά επίσης στην υποστήριξη της ευεξίας, της θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ανάπτυξης και της θεραπείας.

Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που διαμεσολαβεί για την αίσθηση της  ευτυχίας, της αισιοδοξίας και της ικανοποίησης. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σεροτονίνης και αύξησης της διάθεσης.

Ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως  χημικές ουσίες που μειώνουν τον πόνο καλύτερα από τη μορφίνη. Είναι επίσης υπεύθυνες για την ευχαρίστηση  που σχετίζεται με την άσκηση.

Προλακτίνη: Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που προάγει την φυσιολογική απόκριση στην αναπαραγωγή, τη διαχείριση του στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Ενδοκανναβινοειδή: Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ζωτικής σημασίας για συμπεριφορές που σχετίζονται με την ανταμοιβή όπως η άσκηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και το φαγητό. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση διεργασιών  όπως ο πόνος, η φλεγμονή, ο μεταβολισμός, η καρδιαγγειακή λειτουργία, η μάθηση και η μνήμη, το άγχος, η κατάθλιψη και ο εθισμός.

Νορεπινεφρίνη / νοραδρεναλίνη: Πρόκειται για έναν διεγερτικό νευροδιαβιβαστή που αυξάνει και ρυθμίζει τη μετάδοση της ντοπαμίνης, της ουσίας που συνδέεται με τα επίπεδα ευτυχίας.

Αδρεναλίνη: Η αδρεναλίνη μειώνει το άγχος βοηθώντας στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού , των διαμέτρων των αιμοφόρων αγγείων και των αεραγωγών ενώ ρυθμίζει και πτυχές του μεταβολισμού.

Η απελευθέρωση των ορμονών αυτών έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία.

www.andrologia.gr



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα