1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ποιες είναι οι 7 τροφές που ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης;



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 19:21

Η τεστοστερόνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες του φύλου. Αν και οι άνδρες παράγουν περισσότερη, η τεστοστερόνη είναι σημαντική και για τις γυναίκες. Η εν λόγω ορμόνη προάγει την αύξηση της μυϊκής και οστικής μάζας, αυξάνει την τριχοφυΐα του σώματος κι επηρεάζει την αναπαραγωγή. Συνήθως ο οργανισμός ρυθμίζει αποτελεσματικά την έκκριση των ορμονών και διατηρεί την τεστοστερόνη στα κατάλληλα επίπεδα. 

Έχει βρεθεί όμως ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μπορεί να έχει επιπτώσεις σε αυτή τη διαδικασία ορμονικής αυτορρύθμισης επιφέροντας ορμονικές διαταραχές. Τα άτομα που ανησυχούν για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους καλό είναι να αποφεύγουν τις παρακάτω τροφές:

1,Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα σόγιας όπως είναι το τόφου, τα ενταμάμε και η πρωτεΐνη σόγιας καθώς περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Πρόκειται για ουσίες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών είναι ανάμικτα αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προϊόντα σόγιας μπορούν να επηρεάσουν το σώμα χωρίς να αλλάξουν οι τιμές των ορμονών και να οδηγήσουν σε συμπτώματα παρόμοια με αυτά που επιφέρουν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Είναι απαραίτητη η περεταίρω μελέτη έτσι ώστε να εντοπιστούν οι  ακριβείς επιδράσεις της σόγιας στο σώμα. 

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν κάποια άτομα επιθυμούν να ανεβάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους καλό θα είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί κάποια γάλατα αγελάδας ενδέχεται να περιέχουν συνθετικές ή φυσικές ορμόνες οι οποίες ίσως επηρεάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης του ατόμου που τα καταναλώνει. Επίσης οι ζωοτροφές ειναι πιθανόν να περιέχουν προϊόντα σόγιας με αποτέλεσμα το αγελαδινό γάλα να ειναι πλούσιο σε οιστρογόνα.

3.Αλκοόλ

Ιδιαίτερα οι άνδρες εάν θέλουν να ενισχύσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι σημαντικό να διακόψουν ή να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Drug Abuse Review ανέφερε ότι η κατάχρηση αλκοόλ ή η μακροχρόνια τακτική κατανάλωση προκαλεί μείωση στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. 

4. Μέντα

Η μενθόλη που περιέχει η μέντα ενδύεται σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα να μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια ανασκόπηση μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary & Alternative Medicine  βρήκε ότι η μέντα μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Δεν υπάρχουν ωστόσο εξίσου ποιοτικές μελέτες που να εξετάζουν τη γενικότερη επίδραση του βοτάνου στα επίπεδα τεστοστερόνης. 

5. Γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε ψωμί, γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα συνδέεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. 

6. Γλυκόριζα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Integrative Medicine Research βρήκε ότι η γλυκόριζα μπορεί να μειώσει τη τεστοστερόνη σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου. Είναι σημαντικό μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν την επίδραση του βοτάνου και στα δύο φύλα. 

7. Κάποια λιπαρά οξέα

Ο τύπος των λιπαρών οξέων που καταναλώνει ένα άτομο, επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης του. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Asian Journal of Andrology βρήκε ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα η κατανάλωση ω6 λιπαρών ενδέχεται να μειώσει το μέγεθος και τη λειτουργικότητα των όρχεων. Αντιθέτως μια δίαιτα πλούσια σε πολυακόρεστα και ω3 λιπαρά μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των όρχεων και να ενισχύσει τη λειτουργία τους.  Καλό είναι οι άνδρες που ανησυχούν για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά και να περιορίσουν τα ω6 λιπαρά οξέα. 

andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, 19:36



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα