1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Ποιες είναι και τι κάνουν;


Τι ακριβώς είναι η ριβοφλαβίνη, και τι διαφορά έχει από το φυλλικό οξύ; Σε τι βοηθούν οι κοβαλαμίνες, και πού βρίσκουμε θειαμίνη; Όλα όσα δεν υποψιαζόσουν ότι ήθελες να ξέρεις για τον πολύτιμο σύμμαχο στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β1

Αλλιώς γνωστή και ως θειαμίνη, βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ άριστες πηγές της είναι επίσης ο καρπός μακαντέμια, η πέστροφα και τα μαύρα φασόλια. Χωρίς θειαμίνη, θα νιώσετε αδυναμία, κόπωση, ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Η έλλειψη Β1 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψύχωση. Το πρόβλημα με την θειαμίνη είναι ότι δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, και γι’ αυτό συνιστάται η καθημερινή λήψη της. Το αλκοόλ περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να την απορροφήσει.

Η βιταμίνη Β2

Οομάζεται και ριβοφλαβίνη, είναι αναγκαία για τη σωστή παραγωγή και ανάπλαση κυττάρων, όπως και για την καλή υγεία της επιδερμίδας και των ματιών. Είναι σπάνιο να πάσχει κανείς από έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό. Οι καλύτερες πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως και τα αυγά και το τυρί.

Η βιταμίνη Β3

Τη λέμε και νιασίνη, και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό. Βοηθάει τον οργανισμό να επεξεργαστεί τα λιπαρά και την πρωτεΐνη σωστά, όπως και να κυλάει ομαλά η διαδικασία της πέψης. Τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψής της είναι δερματικά προβλήματα, διάρροια και κόπωση. Την βρίσκουμε στα αυγά, το γάλα, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και στα ψάρια.

Η βιταμίνη Β6

Το άλλο της όνομα είναι πυριδοξίνη, και είναι αναγκαία για τον μεταβολισμό της ενέργειας, τη ρύθμιση των ορμονών του οργανισμού, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, εξανθήματα, σκασμένα χείλη και πρησμένη γλώσσα –σε ορισμένες περιπτώσεις και κατάθλιψη. Καλές πηγές Β6 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, τα ρεβίθια και τα φρέσκα φρούτα—αλλά όχι τα εσπεριδοειδή.

Η βιταμίνη Β7

Θα ακούσει να τη λένε και βιοτίνη. Είναι πιθανό να παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί με σιγουριά. Η ανάγκη του οργανισμού μας δεν είναι πολύ μεγάλη, και δύσκολα θα εμφανίσουμε έλλειψη, καθώς βρίσκεται στα αυγά, στις ντομάτες, στη γλυκοπατάτα, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας.

Το φυλλικό οξύ

Η βιταμίνη Β9, δηλαδή, είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς τη βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές μορφές. Όλες οι μορφές της παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Το φολικό οξύ είναι η εργαστηριακή έκδοση του φυλλικού οξέος, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα λαχανικά και τα όσπρια. Εξαιρετικές πηγές είναι, για παράδειγμα, το σπανάκι και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Η βιταμίνη Β12

Γνωστή και ως κοβαλαμίνη, προστατεύει τον οργανισμό από την αναιμία, τη δυσκοιλιότητα, την κατάθλιψη, ακόμα και την ψύχωση. Τα σημάδια ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Β12 είναι η υπερβολική κούραση ή η έλλειψη όρεξης. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς η Β12 δεν βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα. Επιπλέον, η απορρόφησή της γίνεται δυσκολότερη όσο μεγαλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι ο τόνος, το μοσχάρι, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Με πληροφορίες από το Iatronet 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα