1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ποια μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου έχουν περισσότερα μικρόβια και από μια τουαλέτα!


Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου έχει πολύ περισσότερα μικρόβια και από τη μέση τουαλέτα, αποκαλύπτει μια βρετανική επιστημονική έρευνα.

Από όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, πιο «φορτωμένο» με βακτήρια και μικρόβια είναι το πορτμπαγκάζ, ενώ τα λιγότερα έχει – μάλλον απρόσμενα – το τιμόνι.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Υγείας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Άστον στο Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Τζόναθαν Κοξ, πήραν δείγματα από το εσωτερικό διαφόρων αυτοκινήτων για να διερευνήσουν τα επίπεδα των μικροοργανισμών μέσα στα οχήματα και να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το καθάρισμά τους.

Το συμπέρασμα είναι μάλλον ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα τους πιο συχνά και πιο προσεκτικά, καθώς ουκ ολίγα πιθανώς παθογόνα μικρόβια βρέθηκαν στα περισσότερα οχήματα.

Ενδεικτικά, το πανταχού παρόν βακτήριο E.coli βρέθηκε σε κάθε πορτμπαγκάζ, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι βάζουν σε αυτό φρούτα και λαχανικά «χύμα» μετά τα ψώνια τους. Επίσης μέσα στα αυτοκίνητα βρέθηκε το βακτήριο ψευδομονάδα, ο σταφυλόκοκκος κ.α.

Τα πιο βεβαρημένα με βακτήρια μέρη του αυτοκινήτου είναι κατά σειρά τα εξής:

  1. πορτ-μπαγκάζ: 1.425 είδη βακτηρίων
  2. κάθισμα οδηγού: 649 είδη βακτηρίων
  3. λεβιές ταχυτήτων: 407 είδη βακτηρίων
  4. πίσω κάθισμα: 323 είδη βακτηρίων
  5. ταμπλό: 317 είδη βακτηρίων
  6. τιμόνι: 146 είδη βακτηρίων

Το τιμόνι, παρά τη συχνή επαφή με αυτό, είναι συνήθως το πιο καθαρό μέρος, ίσως επειδή εν μέσω πανδημίας πολλοί οδηγοί φροντίζουν να το καθαρίζουν συχνά με αντισηπτικά.

Όπως ανέφερε ο Κοξ, «παρά το καθάρισμα των αυτοκινήτων, όσο παλαιότερα είναι αυτά, τόσο πιο βρώμικα είναι γενικά. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε το πώς σκεφτόμαστε για τα αυτοκίνητά μας και την καθαριότητά τους. Συχνά τα καθαρίζουμε με βάση το αν φαίνονται καθαρά και όχι αν πραγματικά είναι καθαρά».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεμίζεις το σώμα σου βακτήρια αν κάνεις αυτό μετά το ντους: Τι μας μαθαίνει μεγάλη έρευνα

Πώς καθαρίζεται σωστά το βετέξ που έχει τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα

Πώς μετακινείται ο κορονοϊός μέσα στο αυτοκίνητο: Τι γίνεται όταν λειτουργεί το καλοριφέρ

Πώς απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο χωρίς να χαλάσουμε την επένδυση στο εσωτερικό

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα