1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ποια είναι η κρυφή επιδημία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 22:54

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα προσβάλλονται καθημερινά από 4 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για τη λοίμωξη από χλαμύδια, τη σύφιλη, τις τριχομονάδες και τη γονόρροια.

Ο ΠΟΥ μάλιστα επισημαίνει ότι ένα άτομο ανά 25 έχει προσβληθεί από ένα τουλάχιστον από τα προαναφερόμενα τέσσερα ΣΜΝ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα νούμερα αυτά δείχνουν πως τα άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα τους. Ο οργανισμός τονίζει ότι καταγράφονται πάνω από 376 νέα κρούσματα ετησίως, νούμερο που δεν αντιστοιχεί σε αριθμό ατόμων καθώς ένα άτομο μπορεί να έχει πάνω από ένα ΣΜΝ ή να προσβληθεί από το ίδιο ΣΜΝ για δεύτερη φορά μέσα στο έτος. 

Τα ΣΜΝ μεταδίδονται μέσω του μη ασφαλούς κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ. Κάποια από αυτά, κυρίως τα χλαμύδια , η γονόρροια και η σύφιλη, μεταδίδονται και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Η σύφιλη μεταδίδεται επίσης και με την επαφή με μολυσμένο αίμα. 

Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, τα εν λόγω ΣΜΝ ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όπως είναι η υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, η παλίνδρομη κύηση, η έκτοπη κύηση και ο αυξημένος κίνδυνος προσβολής από τον HIV. 

Αν και τα συγκεκριμένα τέσσερα ΣΜΝ θεραπεύονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών , η έλλειψη των φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της σύφιλης, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας της ναϊσσέριας της γονόρροιας στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Τον περασμένο χρόνο μάλιστα εντοπίστηκαν περιπτώσεις γονόρροιας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία που ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστά τα ποσοστά ανθεκτικής γονόρροιας σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάται στην επιδημία των τεσσάρων αυτών ΣΜΝ είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα με αποτέλεσμα τα άτομα να μη λαμβάνουν θεραπεία και να μεταδίδουν τη λοίμωξη χωρίς να το γνωρίζουν συχνά με καταστροφικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα μόνο η σύφιλη προκαλεί πάνω από 200000 νεογνικούς θανάτους και παλίνδρομες κυήσεις ετησίως.  

 Παράλληλα τα ΣΜΝ σχετίζονται με ντροπή και στιγματισμό, με αποτέλεσμα πολλοί να μην αναζητούν θεραπεία. Αυτό σε συνδυασμό με την ασυμπτωματικότητα καθιστούν την επιδημία από τα τέσσερα αυτά ΣΜΝ μια επιδημία κρυφή, σιωπηρή, επικίνδυνη που επιμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αντιμετώπιση της χρειάζεται συντονισμένη και συνδυαστική δράση έτσι ώστε από τη μία να ενισχυθεί η σεξουαλική εκπαίδευση και να ενθαρρυνθεί η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά και από την άλλη να επενδυθούν οι κατάλληλοι πόροι για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, του προληπτικού ελέγχου αλλά και για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. 

Πηγή: andrologia.gr 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020, 22:54

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα