1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ποιά κρασιά ταιριάζουν με ασιατικό φαγητό;


Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν ιδανικά με το ανατολίτικο, ασιατικό φαγητό. Μπορεί να είναι φρέσκα, τραγανά με ορυκτό χαρακτήρα ή κρασιά με υψηλή οξύτητα (κάτι που ενισχύει τα μπαχαρικά στο φαγητό). Μπορεί να είναι λευκά κρασιά γλυκά, με κάποια υπολειμματικά σάκχαρα που μαλακώνουν και μειώνουν τη θέρμη.

Τα μπαχαρικά εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: – γλυκά, όπως κανέλα και κάρδαμο – αρωματικά, όπως κόλιανδρο, – και καυτερά, όπως το μαύρο πιπέρι και η αναζωογονητική γεύση τσίλι. Τα ασιατικά πιάτα περιέχουν συχνά και τις τρεις κατηγορίες μπαχαρικών, επομένως έχετε ανταγωνιστικές έντονες γεύσεις, που όλες διεκδικούν τον ουρανίσκο σας.

Θυμηθείτε ότι το οινόπνευμα ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου από το στόμα, γι’ αυτό αποφεύγετε να συνδυάσετε τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και πιάτα με τσίλι που περιέχουν την ενεργή ένωση καψαϊκίνη – η οποία λειτουργεί επίσης ως δέκτης πόνου στο στόμα.

Τα κόκκινα κρασιά είναι συνήθως υπερβολικά τανικά και στυπτικά με το ασιατικό φαγητό καθώς τείνουν να στεγνώσουν το στόμα και να αφήσουν πικρή γεύση. Τα κρασιά που είναι περασμένα από βαρέλι μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα καθώς η γεύση τους μπορεί να συγκρουστεί με τα μπαχαρικά.

Όσο πιο καυτερό είναι το πιάτο, τόσο περισσότερο φωνάζει για ένα λευκό κρασί, αλλά αν προτιμάτε τα κόκκινα κρασιά τότε, όπως πάντα, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, οι οποίες συχνά είναι καλύτερα ελαφρώς παγωμένες.

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΙΝΔΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Τα γεμάτα, φρουτώδη, ξηρά λευκά είναι ο κλασικός συνεργάτης της καυτερής ινδικής κουζίνας – για παράδειγμα τα Sauvignon Blancs της Νέας Ζηλανδίας, και τα ζωντανά κρασιά με γεύση εσπεριδοειδών όπως το ξηρό Riesling, Ασύρτικο από την ηπειρωτική Ελλάδα, Verdejo και Albariño / Alvarinho. Χρειάζονται κρασιά με υψηλή οξύτητα για να εξουδετερώνει το κάψιμο του τσίλι.

Για τα curries, θα λειτουργούσε ένα γεμάτο (αλλά όχι δρύινο ή ταννικό) φρουτώδες κόκκινο κρασί – δοκιμάστε ένα Shiraz, ειδικά με πικάντικα πιάτα αρνιού.

Τα πιάτα Tikka Masala συμπληρώνονται τόσο από κόκκινα όσο και από λευκά κρασιά – δοκιμάστε ένα ισπανικό Tempranillo, ή όλα τα υπέροχα, Beaujolais Village από κόκκινα, και ένα Chenin blanc, για παράδειγμα.

Το ροζέ κρασί λειτουργεί πολύ καλά με το ινδικό φαγητό, ειδικά εκείνα που προέρχονται από την ποικιλία σταφυλιών Cabernet Franc.

Λόγω της οξύτητάς τους, η σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά όπως η οικονομικό Cava είναι μια εκπληκτικά καλή αντιστοιχία με το ήπιο ινδικό φαγητό!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΑΙΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Οι γεύσεις της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι ζεστές, γλυκές και ξινές, με κυρίως αρωματικά συστατικά από lime, λεμονόχορτο, τζίντζερ, τσίλι, γάλα καρύδας και κόλιανδρο.

Τα ταϊλανδέζικα φαγητά ταιριάζουν πολύ καλά με το εξωτικό Gewürztraminer, το οποίο έχει όμορφες αρωματικές γεύσεις λιτσι και ροδοπετάλων και ξηρό τελείωμα που μπορεί να πάρει την κάψα του τσίλι. Δοκιμάστε παραδείγματα από την Αλσατία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή. Θυμηθείτε το Gewurztraminer. Πηγαίνει λαμπρά με το τζίντζερ!

Το πλούσιο Pinot Gris, το πικάντικο Sauvignon Blanc και τα ώριμα Rieslings του Νέου Κόσμου είναι επίσης καλοί συνδυασμοί για αυτή την κουζίνα, καθώς ενισχύουν τις γεύσεις εσπεριδοειδών και τζίντζερ. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε επίσης ξηρό Muscat ή Μοσχοφίλερο.

Τα ερυθρά κρασιά δεν τείνουν να ζευγαρώνουν καλά με ταϊλανδέζικο φαγητό καθώς ο κόλιαντρος μπορεί να κάνει τη γεύση τους πικρή. Αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα ροζέ με κάποια υπολειμματικά ζάχαρα. Απλά θυμηθείτε να το δροσίσετε πρώτα.

 

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Το κινεζικό φαγητό είναι εξαιρετικά ποικίλο. Μπορεί να τύχει να δοκιμάσετε πικάντικα, αλμυρά, γλυκά, φρουτώδη και ξινά συστατικά, όλα σε ένα πιάτο!

Τα ημίξηρα λευκά συμπληρώνουν την εγγενή γλυκύτητα του κινέζικου φαγητού – τα Rieslings είναι ένας καλός συνδυασμός. Δοκιμάστε επίσης ένα Γερμανικό Kabinett ή Spätlese με λεπτές γεύσεις. Τα πικάντικα πιάτα πηγαίνουν όμορφα με το αυστραλιανό Semillon και το θεϊκό Gewürztraminer ταιριάζει πολύ καλά με τους γλυκούς και ξινούς συνδυασμούς. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε ένα απαλά αρωματικό Torrontés από την Αργεντινή!

Ένα ελαφρύ ζουμερό Pinot Noir θα ταιριάζει επίσης με το κινέζικο φαγητό, εάν θέλετε κόκκινο, όπως και ένα φρουτώδες Beaujolais ή Grenache, ειδικά με πιάτα βοδινού και πάπιας.

Το ροζέ κρασί λειτουργεί εκπληκτικά καλά με την κινεζική κουζίνα, όπως και με την ινδική.

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το ιαπωνικό φαγητό είναι γνωστό για τη φρεσκάδα και την ποιότητα των συστατικών του. Σε γενικές γραμμές έχει λεπτές, ευαίσθητες γεύσεις, καθώς και βαθιά αρωματικές γεύσεις από dashi, miso και σάλτσα σόγιας.

Μια Non-Vintage Champagne ή γενικότερα ένα αφρώδες κρασί ταιριάζει καλά με την ιαπωνική κουζίνα, γιατί δεν θα καπελώσει την λεπτεπίλεπτη γεύση των πιάτων της.

Τα γερμανικά Rieslings και το απλό Chablis ζευγαρώνει ωραία με σούσι και σασίμι, όπως και το Roses – δοκιμάστε ένα Rosé Sancerre για κάτι διαφορετικό και ακόμη και μια ελαφριά ξηρή Rosé Champagne!

Τα πιάτα Teriyaki και Teppanyaki είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε βαρύτερα κρασιά, όπως ένα νεοκοσμίτικο Chardonnay, και αν θέλετε ένα κόκκινο, οι γήινες γεύσεις που βρίσκονται στο Pinot Noir συμπληρώνουν την αλμυρή σάλτσα σόγιας – μιλάμε για Umami εδώ!

Να είστε προειδοποιημένοι ότι το πικάντικο wasabi εξολοθρεύει τα περισσότερα κρασιά – χρειάζεστε ένα λευκό υψηλής οξύτητας όπως το Sauvignon Blanc.

Φυσικά ο κλασικός συνεργάτης του ιαπωνικού φαγητού είναι το Sake – οπότε γιατί να μην προτιμήσετε τα τοπικά ποτά;

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα