1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πλήρες ή άπαχο γάλα; – .


Μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες είναι πως το γάλα χωρίς λιπαρά είναι καλύτερη επιλογή. Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν πως το γάλα χωρίς λιπαρά είναι γεμάτο ζάχαρη και είναι καλύτερο να προτιμάμε να πίνουμε πλήρες γάλα. Τελικά, τι από τα δύο ισχύει;

Καταρχήν, το γάλα με 0% λιπαρά (και όχι αυτό με ελάχιστα λιπαρά έστω και 1% ή 2%) περιέχει ακριβώς 12 γραμμάρια φυσικών σάκχαρων ανά φλιτζάνι. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο. Αυτή είναι μια «φυσική» μορφή ζάχαρης, ονομάζεται λακτόζη και δεν είναι το ίδιο πράγμα με την επεξεργασμένη ζάχαρη που όλοι οι διαιτολόγοι μας συνιστούν να κόψουμε.

Αυτό που αλλάζει τον αριθμό των θερμίδων ανάμεσα στα δύο αυτά είδη γάλακτος (και άρα και το κατά πόσο παχυντικά είναι) είναι το λίπος τους. Ένα φλιτζάνι χωρίς λιπαρά γάλα έχει περίπου 90 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους. Ένα φλιτζάνι με πλήρες γάλα έχει περίπου 145 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους.

Αναφορικά με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γάλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο και η βιταμίνη D, τόσο το πλήρες γάλα όσο και αυτό χωρίς λιπαρά περιέχουν την ίδια ποσότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ποιό από τα δυο είδη γάλακτος θα αποφασίσει κανείς να καθιερώσει στη διατροφή του εξαρτάται από το πως θέλει να διαχειριστεί το βάρος του.

Αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά τότε το να πίνει γάλα με λιγότερα λιπαρά είναι μάλλον μια σοφή επιλογή. Αν το θέμα είναι μια συνολικότερη υγιεινή και όχι η απώλεια ή συντήρηση βάρους τότε δεν παίζει κανένα λόγο τι είδους γάλα θα διαλέξει: τα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια ακριβώς.

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα