1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πιθανές παρενέργειες της θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, 11:29

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ορισμένων λειτουργιών που επηρεάζονται από τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η TRT επηρεάζει κυρίως την αντοχή των οστών και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα, αλλά όχι την πνευματική διαύγεια.

Η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με:

    -δερματικά τζελ και επιθέματα

   – ενέσεις

   – δισκία που απορροφώνται μέσω των ούλων

Αυτά μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως:

   – αυξημένο αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων

   – διόγκωση του προστάτη και των μαστών

   – ακμή

    -σε σπάνιες περιπτώσεις, δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου

    -αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Η απόφαση να ακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα TRT περιλαμβάνει τη αξιολόγηση του αντιλαμβανόμενου οφέλους της θεραπείας σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων  ενός ατόμου και των κινδύνων της.

Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η TRT παρέχει επιπλέον όφελος αναφορικά με τη συνολική θνησιμότητα και τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό σε άνδρες των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν ομαλοποιηθεί με TRT.

Ωστόσο, η Endocrine Society των ΗΠΑ συμβουλεύει ότι οι γιατροί δεν πρέπει να συνταγογραφούν TRT σε άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ακόμη και αν έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι κίνδυνοι και τα προτεινόμενα οφέλη της TRT για άνδρες μικρότερης ηλικίας είναι ασαφή, όπως και τα οφέλη.

Η τρέχουσα έρευνα είναι αντικρουόμενη. Επιπρόσθετες μελέτες για την υποκατάσταση τεστοστερόνης είναι απαραίτητες ώστε οι γιατροί να κατανοήσουν πλήρως τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της και να εντοπίσουν τα άτομα που μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο όφελος.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, 11:29



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα